Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

2/7/2009 - Peking a jeho zakazany mesto, cholera a hutong

Vstavam asi v osm, jdu mrknout zpravy na netu a dopsat naky blaboly do blogu. Asi v devet vstava i JK, rychla vstavacka a asi v 9:20 odchazime smer nakup neco k snidani. Davame nejakou mastnou placku s vajickem, stoji to 2Y, takze snidane skoro zadarmo. V placce je nejaky cinsky zeli a vajicko nebo co to je, ale je to dobry a vzhledem k tomu tuku, tak asi i hoodne vyzivny.

Pred Quanjude roast duck restauraci mame sraz se ZHU, pujdeme spolecne do Zakazanyho mesta. Zhu prichazi s asi 20 min zpozdenim, ale je tu. Cestou to berem pres Maovo mauzolemu, to je vcelku na prd. Mao s vyrazem Stalina je aspon docela dobre videt. Bohuzel se tam nesmi fotit, to asi aby mu nevyschnul ksicht.

Navic si musime dat veci do uschovny za 10Y, protoze se tam s batohama nesmi, vstup je jinak zdarma. No pak pokracujme k Zakazanemu mestu, fronta zadna, vstup 60Y. Je tu spousta cinanu, evropanu nebo zapadacky vzhlizejicich cestovatelu relativne pomalu. Prochazime mesto, docela jsem cekal trosku vic. Ne ze by to nebylo hezky, ale je to takovy trosku vyumelkovana potemkinova vesnice, klasicky turisticky business....nic moc.

U kazde pamatky je popisek, co je co, ale po chvili mi zacinaji vsechny splivat. Snad to vzali pres kopirak...Postaveno v roce 1420, slouzilo jako trun pro cisare pana pred tim nez prijimal hosty atp. To je napsano snad opravdu pro kazdou pametihodnost. Tech je tam pry 9999, stastny cinsky cislo. Za celou 4 hodinouv prohlidku jsme stihly smraknout tak sotva 1% mistnosti, ale i tak mi to docela staci.

Po zakazanym meste jdeme na nejakou minihoru s vyhlidkou. Vstup 2Y. Vyhled vcelku pekny, Peking je fakt megamesto, na kteroukoli stranu se dohledne, ta jsou jen a jen mrakodrapy. Vyhlidka vcelku pekna, stoji za to si to vyslapnout. Jenom se divim, kde je ten povestny pekingsky smog, protoze tady to rozhodne neni. Ve srovnani s Bangkokem nebo mozna i se zimni Prahou, tak tady se da krasne dychat, slunicko je videt. Zadny pb, no hlavne abych to nezakriknul.

Po navsteve altanku ma vrcholku te minihory (tusim altanek tisie pramenu) se rozdelujeme. Ja se Zhu jdeme na akci cholera, JK si jde po svych. Jedem nejdriv busem 111 nekam, pak zase busem 124 nekam, pak se ptame, kde je to ockovaci centrum, nikdo ale nevi. Hledame to asi skoro pul hodky, desny. Kazdy nas posila tam a tam, ale tam a tam to nikdy neni. No nakonec to nalezame, super.

Vyplnuji registracni formular. Maji choleru. Formular odevzdavam. Jdu k jinemu okenku, dostavam razitko. U jineho okenka caluju 60Y a dostavam razitko a jdu k jinemu okenku a dostavam povoleni asi k ockovani. No nic nevyrizuju ja, ale Zhu, bez toho by to asi neslo. Jdeme do 2. patra na ockovani. Je pred konecem pracovni doby, sestricka ochotna jako cisnik za komancu. Desny! Odpovida dosti neochotne a pise si pri tom sms. Bohuzel nemaji Dukoral, ale nejaky Ovaracs. To neva, beru jakoukoliv choleru. Nejedna se o roztok, ale o tabletu. No co se da delat. Beru si jen jednu, i kdyz mi rikaji, ze bych si mel zakopit aspon 3. Jenomze jak pozdeji zjistuji, lek se ma skladovat mezi 2-8 stupni, to bych asi tady v tom 35 stupnovym vedru nezvladnul.

Polikam tabletu a uz frcime pryc, ja jedu metrem smer centrum, ale sraz s JK uz nestiham. Zhu jede jinam, tak se loucime. Vystupuju a sam si prochazim nasi ctvrt. Spousta takovych malych domecku, ktere se jmenuji dohromady hutongu. V podstate jde o nejaka puvodni osidleni Pekingu, nez to vsechno vybourali a postavili misto toho uniformi mrakodrapy.

Pak jdu do hostelu, potkavam se s JK. Mirny relax pred veceri...vylejzame do nejblizsi restocky, mame docela hlad. Objednavame 3 salaty a 2 hlavni jidla. Vse zapijim 2 pivkama jmenem Xijing, nebo tak nejak. Docela dobry. Taky davame nejaky vajicka se zazvorem v nejakym rosolu. Vcelku nechutny na pohled a vcelku zpocatku ok na jidlo. Prvni tri kusy teda dobry, pri dalsim uz se mi mirne zveda kufrik, takze na dalsi si uz netroufam. Maso kureci a veprovy, dobrota. Cina a jidlo zatim OK, navic calujeme 76Y, coz je ok, davam 2+. 

Premyslim kolik tak mohla stat ta vcerejsi velkopanska vecere v Quanjude, odhadoval bych to tak na petikilo juanu, na cinany fakt dost...Jinak v restosce asi na deset minut vypadnou nekolikrat pojistky, coz se snazi nejaky pan snazi neuspesne nahazovat destnikem. U pojistek to vzdy docela solidne probleskne. Cekam jeslti ho nahodou taky nebudou servirovat No na jidelnicku toho pana ale nemaji...


Kecame vcelku dlouho, takze vypadneme az asi okolo pul desaty. Hazime takovy mirny peso okruh po Pekingu, pri kterem se ztratime. Davam jeste jedno piveso, nevim uz co to je za typ, ale taky dobry. Pak se znovu ztracime v hutongu a bloudime, nicmene asi po 3/4 hodce nachazime nasi Quinmen ulici a dojdeme spokojene do hotelu. Planujeme zitra cinskou zed, takze jdeme spat, abysme mohli brzo vztavat. No takze pro dnesek vse...

PS. no jinak tu zatim dost bojuji s pridavanim obrazku. Musim je vzdycky zmensovat, coz na pocitaci, ktery je komplet v cinstine, mi dela docela problem. Mam dojem ale, ze dneska uz se mi to docela povedlo:) Jsem to ale sikula.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Kubanek | neděle 5.7.2009 16:37 | karma článku: 11,41 | přečteno: 988x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(