Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

12/12/2009 Australie: Melbourne

 V noci prestupuji v mestecku Narradera, kde se stretavaji autobusy jedouci z Adelaide do Melbourne a z Canberry jedouci do Adelaide. Jediny, co si pred zastavkou asi ve dve rano pamatuji, ze venku jsem zahlidnul na ukazateli ukazujici 9C. Brrr, to je zima. Nechtelo se mi tomu moc verit, ale zastavka v Narradere me presvedcila, ze tomu tak skutecne asi bude, 2x brrr, fakt kosa.

 Autobus z Adelaide do Melbourne byl nastesti skoro prazdny, tak snad se tentokrat alespon trosku prospim.

No moc jsem se neprospal, i kdyz jsem se snazil, co to slo a nakonec tedy cely rozespaly nebo spis nevyspaly dojizdime do Melbourne s hodinovym zpozdenim.

Rychle klusu do meho hostelu YHA, ktery je trosicku z centra, ovsem ne tolik uz od autobusovyho nadrazi a trhu Queen Victoria. Snadno to nachazim, ale pokoj jeste neni hotov, tak se nemuzu ubytovat a cekam. Volny cas tedy venuju zamluveni auta na pondeli rano a na to, abych se s nekym o naklady na auto podelil. Pujcovna totiz neni zrovna levna zalezitost, ale tak drahy to uplne taky neni, zvlaste kdyz pak clovek odecte naklady na hostel, tak to v podstate vyjde na 30 AUD (60-30) na den, coz je i pro jednu osobu docela prijatelny. Byt v Melbourne a nejet po Ocean road je asi stejne zvlastni jako jet do Parize a nevidet tu jejich Petrinskou rozhlednu, takze Ocean road fakt musim videt:)

Pres www.gumtree.com, coz je snad neco jako nase annonce, nachazim Alici. Francouzska, ktera by rada jela, tak ji pisu a zaroven tam hazim muj inzerat. Snad se jeste nekdo prida a naklady na auto nam to trosku snizi. Blby je, ze inzerat zrejme nejdriv musi projit nejakou cenzurou a neobjevi se ihned, takze ten dalsi, pokud bude, bude takovy "super last minute" ucastnik zajezdu.

Inzerat vlozen, ja se ubytovavan a po hygiencike vlozce bezim prozkoumavat Melbourne. YHA hostel ma vyhodu, ze je alespon blizko Queen Victoria Market, cca 5 min chuze. Frcim teda tam. Trh docela bomba, je to pekne velky a stejne velka je i nabidka mistnich produktu, ovoce a zelenina, turisticke lakacky, maso, ryby, dobroty a pamlsky a pak spoustu dalsich blbosti nebo praktickych a obcas nepraktickych veci. Nejlepsi je ovsem jako obvykle sekce Maso, kde se odehrava prekrikovaci koncert mistnich prodejcu. Hodne hodne dobry:)

Melbourne a roh Queen Victoria Market:

Masova sekce:

Co se tyce cen, tak u vetsiny ovocnarskych a zelinarskych komodit jsou tak na 50% toho, za kolik se to da nakoupit v beznem supermarketu. Coz je skvely, protoze tim padem probiha nakup vseho mozne, co obsahuje cecko, abych se ochranil pred tou zakernou lavinou chripky pobihajici momentalne na evropskem kontinente. Alespon takove hruzne zpravy se lze docist z titulku novin. Trh zabere docela dost casu, nez se to vsechno probehne, protoze je to tu velky tak jak jedno fotbalovy hriste, ne-li jeste o trosicku vetsi.

Pak uz si to sinu po Swatson street smerem ke slavnemu nadrazi Flinders, tot asi uplnemu centru Melbourne. Zrovna probiha demonstrace o klimatu, zrejme navazujici na momentalne probihajci setkani znecistovatelu v Kodani. O co presne Australanum jde, ovsem nevim, kazdoapdne vecer se na netu dozvidam, ze v Australii se snazi vyslechtit novou ovci, ktera by tolik neprdela, protoze pry snad az 15% znecisteni v Australii pochazi prave z prdu od ovci, no opravdu zajimavy. Kupte si maloprdici ovci!

Swanston street:

Slavne to hodiny na nadrazni budove v Melbourne udavajici cas odjezdu pristiho vlaku:

A takhle vypada v noci cela budova:

Poflakuji se tak po Melbournskem centru a objevuji mistni ulicky se vsemi kavarnami a miniobchudky. Oproti Sydney to vypada, ze v Melbourne vladne daleko takova uvolnejsi a relaxaxni atmosfera. Na ulicich tu hraji muzikanti, u nadrazi na namesti se stridaji poulicni herci, u kterych se clovek muze zastavit a chvili na ne koukat, zasmat se nebo si popripade rict, jezismarja to byl ale blbej for. Ale spis je to tedy dost vtipny.

Jeden ze soumenu:

Ja ale nekoukam moc dlouho a jedu se projet mistni turistickou tramvaji, ktera objizdi centrum mesta a pro vsechny cestujici je zdarma. Pry kdo chce, tak muze dat prispevek, ale delam to jako vetsina turistu, nedavam nic:)

Objedu skoro cely mesto a pak se dostavam do ctvrti Docklands, v podstate nic super moc zajimaveho, jen ze to je mistni nova ctvrt, ktera vznikla rekultivaci starych prumyslovych budov a jak uz to byva, dnes to je jedno velke nakupni centrum. Trosku to tam prosmejdim, ale pak uz frcim zpatky do centra, kde se uzasuji na centralnim namesti u nadrazi Flinders a pozoruji mistni poulicni predstaveni.

Vetsinou se nejedna o nejake kratke skece, ale vypada to, ze kazdy umelec tu ma presne hodinu na to, aby predvedl, co umi a dostal od lidi co nejvice penez, co daji. Bohuzel nejake vrcholove cislo tadytoho typka prerusil epilepticky zachvat prihlizejiciho ditete, takze misto netrpeliveho vyckavani na zakonceni vrcholoveho cisla se dosti netrpelive vyckavalo na prijezd sanitniho vozu. Pro nedostatek casu uz to nemohl dokoncit, protoze flek uz mel rezervovany jiny poulicni herec.

K veceru se tak nejak poflakuji jednak po hostelu, z ktereho je docela suprovy vyhled na zapadajici slunce nad Melbourne. I kdyz jsem po nocnim prejezdu docela odrovnany, i tak vyrazim na prohlidku nocniho Melbourne. Puvodne jsem mel nastartovano do mistniho jazzoveho klubu Benetton lane, ale po vkroceni jsem zjistil, ze abych neusnul, je potreba neco vic akcniho. Takze tak pobiham po Melbourne a shanim, kam bych zapadnul.

Melbourne od hostelu YHA:

Nakonec dojdu po nabrezni prochazce az do mistniho kasina, kde snad poprve v zivote hraju ty tocici se automaty. Docela mi to slo, vyhral jsem milion dolaru, ale pak jsem prohral milion a 2 dolary, no takze nakonec nastesti jen 2 dolary ztrata, to za hodku hrani neni tak hrozny. Duchodkyne vedle me byla dost lepsi, stacila za hodku prijit tak o 50 dolaru, ne-li vic. Ta se asi vic bavila. Ze zacatku jsem ji musel ocumovat, abych vubec nejak vedel, jak se to hraje:)

V kasinu to opravdu zije, je tu hodne solidne natriskano, skoro tak, ze najit volny hraci automat byl docela problem, dneska to to frci a prachy se toci. Me uz ale toceni nebavi, takze tu jeste prolitnu par klubiku, co tu jsou a pak uz pres bar Lounge na Swanston street frcim spat na hostel, nebot spanek uz na me dost pada.

Rychle, tamhle je jeden volnej!!!

Zajimavosti v Melbourne je, ze pokud chcete zatocit doprava, tak na nekterych krizovatkach nejdrive musite najet doleva, tak jak ukazuje znacka nahore:

 

Autor: Jan Kubanek | sobota 26.12.2009 10:34 | karma článku: 16,55 | přečteno: 1270x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(