Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

13/9/2009 Vietnam: Hoi An a okoli

 Domluvili jsme se s Aurelie, ze si dneska rano mirne privstanem a udelame vylet k pozustatkum camske kultury v meste My Son. Privstani nebylo bohuzel pro me nijak narocny, protoze v noci jsem nejak nemohl spat a uz jsem se probudil stejne v sest rano. Marne jsem bojoval s klimatizaci, ktera prestoze byla nastavena na 26C, jela asi stale naplno. Takze v pokoji byla docela kosa:(

 Rano se tedy setkavame v pul osmy na recepci a jdeme sehnat moto na dnesni vylet. V prvni pujcovne chteji za pujceni 100VND, cena docela ok, ale motorka se mi moc nezda, uz takova vyklepana. Tak to neberu a jdeme zkusit jinde nejakou jinou. Tam uz vybiram jednu za tri, cena je prekapive jen $3 na den, v podstate cena o kterou uz se neda ani smlouvat:) Kdyz jsem byl maly, tak se rikalo, ze Yamaha je nejrychlejsi motorka na svete, ale tahle Yamaha to asi nebyla:) Kazdopadne to jelo, brzdilo a troubilo, tak co clovek muze za $3 dolary chtit.

Po natankovani plne nadrze za 50VND vyrazime z Hoi Anu smer My Son. Doprava mirne zbesila, ale da se to zvladnout. Mirime si to smerem k silnici c.1 ktera vede celym Vietnamem od severu k jih, nastesti mi jedeme na zapad, takze po teto vietnamske D1 nastesti jet nemusime. Cestou si kupuju nejakou bagetku za 10VND, moje snidane.

Cesta do My Sonu je nejdriv docela frekventovana, ale jakmile se odjede par km do vnitrozemi, uz je to ok a na silnici jsme vicemene sami. Jediny problem je najit spravnou cestu, ale s pomoci obcasneho optani domorodcu to nalezame, a to i pres to, ze nas jeden poslal opacnym smerem;)

Asi za hodinu a pul jizdy dorazime do My Son, calujeme kazdy vstupny 60VND a jdeme dovnitr. Jsou to opravdu jen pozustatky, dost staveb uz je opravdu na rozpadnuti, nebo spis totalne na spadnuti. Ale kdyz si clovek predstavi, ze tyhle stavby pochazi z 4 st. n.l. tak je to vlastne docela dobry. Delame par obligatnich fotek chramu v My Sonu, najezd turistickych kobylek je tu vcelku znacny. Vicemene potkavame vetsinu lidi z naseho busu Hue Hoi An, nastesti krome jedne pasazerky. Z nekterych staveb opravdy zbyly jen trosky, nektere jsou jakz takz jeste rozpoznatelne. No prohlidka je narocne, protoze uz od rana je solidni vedro. Tak se pro jistotu uchylujeme na chvili posedet do mistniho caphe na coca colu:) 

Pozustatky camske kultury - My Son:

Naplanoval jsem si vylet z My Sonu pres horske letovisko Ba Na a plaz China beach z5 do Hoi Anu. Vyrazime z My Sonu asi v pul dvanacty, pekny vedro, ale vanek na moto nastesti krasne chladi. Najit spravnou cestu je trosku zase problem, protoze super ultra nepodrobna mapa co mam, ukazuje jen nektere cesty a to snad i vetsinou spatne:( Jestli najdu ucet, tak ji snad i vyreklamuju. Kazdopadne mistnakam jsme posilani po nejake polnacce smer reka, kde na trajektu za 15VND prejizdime na druhou stranu. Najezdova rampa je vcelku zajimava....

Cesta na trajekt...malem jsem tam zapadnul:)

a moje spolucestovatelka na trajektu...v pozadi nase nejrychlejsi motorka na svete:)

Jedeme smer Ba Na, myslel jsem, ze cesta povede v horach, ale tak nejak to spis jen objizdime. Bud jedeme tedy spatne, nebo nam mapa zase lze. Priklanel bych s k tomu druhemu. Cestou nachazime nejaky motorest umisteny v jezirku, tak tu davame obed. Menu neni v aj a ostatni dojidaji, tak k vyberu jidla pouzijeme system nahodneho vyberu. Mezi cekanim na jidlo jsem tu stihnul rozbit vetrak, ale snad nejaky sikovny vietnamec jim to urcite opravi, tak se tomu obsluha jen smeje:) Jidlo je prineseno, nakonec jsme si dali nejaky sneky a salat. Aurelie jidlo chutnalo, me docela ne, ale hlad je hlad, tak jim taky. Aspon jsem ochutnal novy pivko jmenem Zorok, vcelku ok.

Po "O" jedeme zase na to Ba Na, znacky zadny, musime se zase neustale pta na smer. Cesta docela ok, aut a nakladaku pomalu. Sjizdime z hlavni na nejakou vedlejsi cestu do Ba Na, kde je konecne i ukazatel. Je to jeste jen 10km, ale uz prijezdova cesta do Ba Na slibuju velkolepy zazitek. Prestoze asi vetsina mest trpi nedostatkem elektriny, tato prijezdova cesta je krasna nova 4 proudovka (zuzena na 2 pruhy kvuli zavalum na strane a susici se ryzi) a dokonce je na ni poulicni osvetleni, a to i v oblastech, kde je to naprosto zbytecny, protoze siroko daleko nic neni.

Prijezd k Ba Na tedy velkolepy, absolutne si nepripadam, ze bych byl v rozvojovem Vietnamu. Dole uz se na nas smeje lanovka, ktera vyvazi turisty nahoru do vysky 1500 m.n.m. Podle LP by cesta mela stat 35VND, ale ve skutecnosti stoji 160VND. No co se da delat, kdyz uz jsme tady, preci nepojedeme jak socky pryc (teda byt tu sam, tak asi nejedu, ale nechtel jsem pred Aurelie vypadat jak ceska socka:))). Calujeme a uz si vyvazime nase zadky v lanovce. Podle LP a mapy se tam da dojet i po silnici, ale lidi u lanovky nam tvrdili, ze toto mozny uz neni. Ale vzhledem k nastalemu mirnemu desti a tomu znacnemu prevyseni je lanovka asi optimalni reseni.

Vyhled z lanovky na destny prales:

A prijezdova cesta:

Lanovka je uplne nova Dopplemeyer, vsechno zari novotou, asi i zamestnanci, kteri jsou mirne zmateni. Aby se zadnymu turistovi nic nestalo, tak tu na turistu pripada priblizne tak jeden zamestnanec. Co me jeste prekvapilo, ze za 1000VND se da zakoupit jizda VIP kabinkou. Meli jsme tu kliku, ze jsme ji videli. Kabinka jen pro 4 lidi, kozeny sedacky, mozna i klima a hudba. Chtel jsem si to vyfotit, ale nejaky zamestanec predemnou bohuzel dvere rychle zavrel, snad abych tam nenaskocil:( No kazdopadne husta snobarna:)

Lanovkou jedeme asi 20 min pres destny pralesy, abysme nahore nastoupili do jine lanovky a vyvezli se az na vrchol k letovisku. Letovisko je jeste ve vystavbe a pusobi to dost jako Potemkinova vesnice. Sem se zrejme budou sjizdet top VIP Vietnamci, zatimco ta vetsina ne "top" Vietnamcu se bude dole hrabat holyma rukama ve svych pidi ryzovych policcich a premyslet, jestli dnesek preziji nebo ne. Je to opravdu sileny kontrast toho, co je videt tady a co je videt jen o par kilometru dal:( Opravdu krasna socialisticka rovnost:) To komunisti dotahli fakt k dokonalosti.

A takto to vypada:

Nejvic se stavba asi libi mistnimu vietkongu a pak mistnim opicakum.

Vracime se smerem z Ba Na do Hoi Anu. Najit cestu pres plaz se zda byt vcelku obtiznejsi, bohuzel jsem najel na rusnou Dalnici c.1, na ktery az do Hoi Anu zadna odbocko vlevo na plaz neni:( Cela jizda po tehle kamikadze silnici je narocna, ale da se to zvladnout, stejne jako jsme nakonec zvladli spravne odbocit do Hoi Anu. Prejizdime cely Hoi An na plaz Cua Dai. Ja se koupu, zatimco Aurelie me asi snad jen pozoruje:) Plaz docela pekna, skoro to vypada, jako kdyby tady byla nejaka bila party, protoze vsichni turisti jsou snad tady. Na plazi pohodicka, akorat uz je pozde tak za 45min se setmelo a odjizdime smer Hoi An na hotel.

Byl jsem donucen si dat na plazi pivko, abysme meli zadarmo lehatka, jaka to obet:)

Po rychle sprse stejne rychle spechame na veceri, mame hlad. V nejaky restauraci davame super jidlo, taky ale za super cenu (120 na osobu:(). Ale je to moc dobry, tak to stoji za to. Pak jeste navsteva baru Treat, jedno mojito a pina colada a pak uz z5 na hotel pripravit se na dalsi den...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Kubanek | pátek 18.9.2009 16:36 | karma článku: 14,25 | přečteno: 1494x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

V Rusku zatkli kvůli machinacím zástupce náčelníka generálního štábu Gerasimova

23. května 2024  9:45

V Rusku zatkli dalšího vysoce postaveného generála, tentokrát náčelníka hlavní správy komunikací...

Macron přiletěl na Novou Kaledonii tišit nepokoje. Rychle chci vidět mír, řekl

23. května 2024  9:41

Francouzský prezident Emmanuel Macron si přeje, aby se do Nové Kaledonie co nejrychleji vrátil...

Vy psi, pošlapeme vás. Izraelci zveřejnili záběry únosu pěti vojaček Hamásem

23. května 2024  9:19

Izraelský spolek bojující za osvobození rukojmích z Pásma Gazy zveřejnil záběry pořízené kamerou...

V Krči se střetl autobus MHD s náklaďákem, dvanáct lidí se lehce zranilo

23. května 2024  8:50,  aktualizováno  8:55

Policisté zasahují u dopravní nehody na křižovatce ulic Zálesí a Sulická v Praze 4, v místě se...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(