Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

11/7/2009 Luoyang - Vylet do klasteru Shaolin

Tak dnesni noc na dormitory nakonec dopadla dobre. Sice se k nam v noci jeste nekdo nastehoval, ale to jsem zjistil az rano pri probuzeni. Docela me to prekvapilo, ale asi jsem spal vylozene tvrde No taky ne, po te predchozi nenoci ve vlaku pate tridy...

Dneska jsme si naplanovali navstivit klaster Shaolin. Jedna se vicemene misto, kde vzniklo dnesni Kungfu no a odkud pochazeji vsichni ty dvojnici akcnich hrdinu, ktery zna asi kazdy z tech acko, becko i ceckoidnich filmu.

K snidani jsme si nakoupili neco hnusnyho v mistnim supermarketu. Na prvni pohled to vypadalo, ze to bude sladky, ale nakonec se v tom objevilo hnusny suseny maso, takze jsem to musel vyhodit.Nebylo to vazne dobry, takze znovu nesnidam:(

No ale to uz spechame na autobus smer Shaolin. Ve meste je spoustu nahanecu, kasleme na ne. Nakonec nas ale odchytavaji spolu s nejakyma cinskyma studentama, kteri mluvi trosku AJ, ze prej jedou taky na Shaolin, tak jedem s nima. Cesta trva skoro 2h a stoji 20Y, ale jak se nakonec ukazalo, stalo to za to (opravdu, ne jak by napsal Jarda).

Shaolin klaster se nachazi v horach, takze je tam docela prijemny klima. Zadny vlhko, teplo akorat, bohuzel ovsem zase dost podivne zasmogovano. Dojeli jsme tam na pul 12, nakoupili vstupenky za 100Y a sli dovnitr. Nejdrive jsme si prohledli samotny klaster, ktery vypada trosku jako vsechny ostatni. Myslim, ze tem rozdilum fakt rozumi jenom Cinani a clovek jako ja, ktery tomu zas az tolik nerozumi, to nedokaze docenit. Ale cinaci to ocenovali jako divy, vonne tycky horeli o sto 6, az jsem si myslel, ze snad znovu chteji ten klaster podpalit, jak se tomu v minulosti uz nekolikrat stalo.

No kazdopadne dneska v sobotu v klastere bylo narvano, ale zase prevazne sikmooky Jinych dost pomalu, ale sem tam se nekdo objevil, potkali jsme i par znamych tvarich z predeslych mest.... Jinak se mi zda, ze cim dal tim vic na Jih jedem, tim vic zapadaku se tu objevuje.

Po prohlidce klastera jsme si udelali vyslap k jeskyni, kde meditoval legendarni kung-fu master Ta-mo. Podle meho pruvodce vyslap trva 10min, ale nakonec to trvalo tak 30 min (vsech 5 cinaku jsme predhonily jakoby sprintem) do pekne kopce, skoro vsechno po schodech. Celkove jich bylo podle LP asi 800...

No vyhoda toho, ze je to do strmeho kopce, je ze Cinani jako narod vypadaji a zrejme i jsou dost lini. Vsude kam se da dovezt, se dovezou, kam se da vyvezt lanovkou, vyvezou. Pesky nejsou ochotny udelat skoro ani krok. Ke klasteru od parkoviste je to skoro asi 500m, ale vetsina se veze takovou rozsirenou verzi golfoveho auticka na elektriku. Po tom co jsme si to vybehli k jeskyni a na vrcholek hory, jsme to zase sebehli dolu. Cestou jsme odrazili par neprijemne doternych prodavacu vody a ruznych turistickych blbosti. Vubec tady u Shaolin klasteru jich bylo vazne az dost. Ale uz se nam je dari vcelku uspesne ignorovat.

Potom jsme se sli podivat do Stupoveho haje. Vcelku pekny, ale kdyby tam nebylo tolik turistu, kteri na sebe neustale porvavaji, tak by to bylo docela hezky a klidny misto. Nasledne jsme vynechali lanovku na pohori Sung-san a misto toho spechali na predstaveni Shaolinckych mnichu, ktere melo zacinat v 1530. Predstaveni bylo super, ukazovali ruzne ukazky bojoveho umeni. Co to bylo presne, tomu jsem fakt nerozumel, vsechno v cinstine

Jeden manik se brichem priplacnul k nejakemu takovemu zvonu a ostatni ho na tyci zvedli, druhy pres sklo probichnul napichnuty balonek a dalsi si o sisku rozbil nejakou zeleznou tyc. Vcelku pusobive, okolo toho bylo spoustu ukazek boje s mecem, nuncaky a jinym kungfu naradim, ktery ani neumim pojmenovat.

No a potom jsme zjistili, ze ve vedlejsi budove se dela taky ruzny predstaveni Shaolinskych boju. Je to takove vetsi komercarna, ale stoji to za to videt (stoji). Diky susenymu ceskymu chlebu, ktery jsem tam jedl, jsem se seznamili s nejakyma dvema cinskyma typkama, studentici za Shangaje. Ten jeden umel docela na cinana solidne anglicky, ten druhy asi jen trochu, moc se neprojevoval. No vcelku jsme pred predstavenim pokecali. Predstaveni bylo vcelku to stejne, jako jsme videli hodinu pred tim na venkovnim prostranstvi. Akorat je to udelany vic a la megasou...ale fakt pekny.

Jediny zklamani bylo, ze jsem nevidel jak se dela Jestraby kop, ktery zna asi kazdy muj vrstevnik z filmu Karate Kid. No tak jsme si aspon fotky a la Karate kid udelali sami.

Pak jsme sli na hlavni chytit nejaky bus do Luojangu. Dokonce asi vypadame uz tak duveryhodne, ze se nas nejaky babky cinsky ptaly, jestli cekame na bus do Luojangu...Nakonec nas nejaky typos zavolal a behem 10min jsme frceli naz5 do Luojangu. V buse jsme se nahodou znovu potkali s tema typama z Shaolin predstaveni. Bohuzel jsme nemohli pokecat, protoze kazdy sedel nekde jinde, jelikoz bus byl plny.

Cesta byla zase na dve hodky, jediny zajimavy, co se cestou udalo, ze se nejaky kluk malem pokakal. Nastesti ridic stacil zastavit, ale klucina to hodil hned vedle busu, takze kazdy na to koukal. No ale ridic byl od te dobroty, ze popojel kousek dal, abysme na to nemuseli koukat a jemu asi nebylo tak trapne. To tedy ocenuji.

V Luoyangu jsme s pomoci tech dvou typku koupily super levny listky do Xianu za 55Y. No takze to vypada, ze v Cine se fakt vyplati jezdit, pokud to jde, jen vlakem. Ten je levnejsi, ale tedy asi ne vzdy rychlejsi. Je zajimavy, ze je to levnejsi a rychlejsi nez cesta Pingyao-Luojang, protoze tahle je delsi. Zrejme se v Cine plati podle doby stravene ve vlaku a nikoli podle poctu ujetych km. Zvlastni.

Potom jdeme do stejne restosky jako vcera, servirky jsou zase ve fialovych uborech. Davame si hostinku za 80Y. Nejaky palivy veprovy, pak kuresi, smazeny lilek, okurkovy salat, pivko a kola. Super najedeny se vracime na nas hotel, kde potkavame toho, co prijel vcera v noci. Nejaky Dan co studoval v Shanghaji cinstinu. Taky borec, cestuje s nejakym kamosem a na cestu si v Pekingu koupili dve kytary, tak tu na ne brnkaji. No chvili kecame, oni pak nekam jdou no a mi jdeme spat... 

PS. Dnesni prispevek taktez bez foto, specham....

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Kubanek | úterý 14.7.2009 7:52 | karma článku: 10,67 | přečteno: 832x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Zelenskému skončil mandát, Moskva v tom vidí šanci k destabilizaci země

22. května 2024  16:09

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v pondělí sice vypršel pětiletý mandát, ale...

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Kde a jak získat voličský průkaz

22. května 2024  16:04

Volby do Evropského parlamentu začínají za dva týdny, již nyní je ale možné žádat o voličské...

Pavel dal „políček“ Bartošovi. Je pro odklad digitalizace stavebního řízení

22. května 2024  15:53

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(