Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolik mrtvých bude „normál“?!

Jsme jenom lidé. Rodíme se, žijeme a umíráme. Sdružujeme se do společenství, protože jsme pochopili, že je to velmi praktický způsob, jak přežít jako jedinec. A aby to nějak fungovalo tak si určujeme pravidla hry.

A není to jen změť zákonů, ale i mnohdy pár morálních pravidel podle kterých se chováme. Možno to nazvat i životní filosofií, která je kupodivu velmi rozmanitá, stejně tak, jako jsou rozmanitá a rozdílná všechna ta společenství, jež jsme po tisíciletí utvářeli a vyvíjeli. Je to způsob a logika myšlení, které je mnohem pestřejší než psané zákony, jež jsou si často velmi podobné jakoby opsané jeden od druhého.

Žil jsem dlouhá léta v Izraeli. Ve společenství lidí, kde má lidský život tu nejvyšší prioritu. Mnozí o tom pochybují, hlavně Evropané, kteří tuto zemi znají jen podle velmi zkreslených obrazů, jež jsou malovány amatérskou rukou nevědomých výrobců takzvaných informací. Asi se proti tomu nedá mnoho dělat. Ale já vím své.

A v té zemi jsem se naučil považovat smrt za součást života. Něco velmi tragického a smutného, ale velmi přirozeného. Řadový Evropan uvažuje zcela jinak. Jeho mozek je v tomto ohledu pozměněn faktem, že mnozí chytráci přišli na to, že obchod se strachem je jeden z nejlepších, a podle toho se pěkně rozšířil virus strachu. A je to strach, který zásadně ovlivňuje myšlení a chování. Mnohdy i paralyzuje, a dokonce i zabíjí.

A my žijeme v době, kdy proti sobě máme dva zabijáky: Ten skutečný virus a pak ten infikovaný do našich hlav. Já je pokládám za stejně nebezpečné a budoucnost ohrožující. Rozdíl je v tom, že ten první nás neopustí, ale proti tomu druhému můžeme bojovat, bránit se. A hlavně se oprostit od hysterie. Právě v Izraeli jsem byl velmi často v situaci, kde bylo nebezpečno, často šlo opravdu o život. A z mé zkušenosti vím, že hysterie a panika je v tomto okamžiku to největší nebezpečí, které může jednomu ukončit žití.

Stejně tak mi má „životní filosofie“ napovídá, že se vnitřně musíme vyrovnat s ne zrovna radostným faktem, že máme novou příčinu smrti. Překvapila nás všechny. Nikdo nebyl připraven, nikdo s něčím takovým nepočítal. Proto tolik obětí. Prožíváme opravdu neradostné období. Většina z nás očekává zlepšení. Ale jakou bude mít formu? Jak si to „zlepšení“ představujeme? Já spíše očekávám určitou „stabilizaci“.

Co to znamená? Hrubě řečeno: Počet mrtvých se na základě možností zdravotního systému stabilizuje. Jak vysoký bude? Nevím, ale můj amatérský odhad je asi tak dvojnásobek než u „normální“ chřipky. O té statistiky říkají že průměr na den je 5-7 osob. Tedy pokud se jedná o současnou virovou nákazu, tak by to mohlo být až 15 úmrtí denně. Neradostné číslo, možná i optimistické, ale asi reálné.

Ty, kteří teď sprásknou nad mou opovrženíhodnou kalkulací ruce, asi zcela opomíjejí, že je již mimo okraj jejich zájmu, že u nás denně umírá asi 70 nemocných rakovinou. A pak jsou tu ještě další nemoci, takže u nás zemře denně v průměru 300 spoluobčanů. A možno říci, že nás to nechává celkem v klidu spát. Tedy jako společnost. Prostě jsme to již akceptovali. A je to dobře, protože chceme normálně žít.

Scházet se, objímat, líbat, chodit do kin a divadel, do práce, do škol. Prostě dělat vše to, co je charakteristické pro náš nejen společný, ale i společenský život. A já se nedomnívám, že bychom se toho všeho měli vzdát, protože to by v podstatě znamenalo vzdát se života samotného. Všech jeho radostí a strastí. Všeho, co k němu patří. A jenom proto, že se necháme ovládat strachem a hysterií. Musíme se rozhodnout.

A v tom nám nepomohou kotrmelce vládních rozhodnutí a nařízení, ani rozporuplná mínění odborníků. Toto rozhodnutí musí padnout u každého jedince. A když bude jasné a většinové, tak se klidně může stát, že to budou akceptovat i ti, kteří o nás rozhodují. Značná část našich spoluobčanů volá po svobodě. Všechna nařízení považují za osobní příkoří. Jistě mají i pravdu.

Nejsem si ale jist, zda si uvědomují, že svoboda není svobodou, pokud nejsem ochoten převzít odpovědnost nejen za své chování, ale i za druhé. Tváří se přitom tak, že ta odpovědnost leží na vládě, prostě na těch druhých. Není tomu tak. Ta odpovědnost leží na nás všech. Stejně tak je ale nošení „roušek“ částečný alibismus a úlitba našemu svědomí. Jenže jednou se musíme rozhodnout, protože tou druhou možností je nosit „roušku“ po celý život.

A to vše není tak lehké pro naši mysl. Je dobré si i uvědomit, že každý boj za svobodu a její zachování přináší oběti. Stejně tak jako vítězná válka. A pak, žijeme v demokracii. Není zcela pravdou, že pod diktátem vlády. Pokud ta rozhoduje špatně, tak je to i naše vina. A mnozí z nás pro tu „špatnost“ hlasovali.

Ano, život jako dar přírody má svá pravidla. Železná pravidla. A přežije ten, který je pochopí a akceptuje.

Autor: Michal Kotyk | neděle 15.11.2020 9:43 | karma článku: 16,97 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve

17. května 2024  17:36

Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik