Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Během první vlny tu jeden bloger napsal zajímavou úvahu, kolik asi stálo prodloužení života jednoho důchodce o dva roky, když vezmeme v potaz cenu přiškrcení ekonomiky a předpokládaný počet úmrtí s koronavirem bez toho přiškrcení. Mám pocit, že došel k závěru, že 20 milionů. A zcela nezaujatě (za což má ode mě velké uznání, jelikož se také jedná o důchodce, který se koronaviru bojí) si položil otázku: je to příliš mnoho, nebo ne?

No a já jsem mu na to odpověděl něco ve smyslu, že pokud lidé po celé republice sbírají víčka na to, aby vybrali řádově nižší částku na záchranu dětského života, jelikož stát tu částku neposkytne, pak mi přijde 20 milionů za prodloužení života důchodce o dva roky jako docela pálka.

Takže jaká cena by byla normál? To nedokážu říct, ale politici po celém světě takový normál vyčíslují zcela běžně, byť ne vždy to máme přímo na očích. Iluze, že lidský život se nepřepočítává na peníze, je opravdu jenom iluzí.

0 1
možnosti
Foto

Jistě, že se lidský život přepočítává na peníze. Vždy a všude, ale jaksi v pozadí. Prý je to totiž nemorální. Tak třeba normy pracovního výkonu. Mnozí šéfové se domnívají, že je každý nahraditelný, takže když jeden lidský robot odpadne, tak se koupí další. Mnozí ale mají problémy, protože těch „robotů“, začíná být nedostatek. Ale máme globalizaci a v Asii nacházejí rezervy. Voličské hlasy se také přepočítávají na peníze. Životy jedněch se směňují za životy druhých. Ale zpátky k vašemu důchodci. Je třeba se i zamyslet nad tím, kde těch 20 miliónů skončí? Ono je docela i možné, že by bez této investice spokojeně žil rok a jedenáct měsíců. Prosím neberte to jako zevšeobecňování. Je jistě mnoho případů, kdy se vlastně jedná o lékařský zázrak. Ale proti tomu stojí skutečnost, že třeba v Německu se všeobecně hovoří o tom, že polovina operací je zcela zbytečných pro zdraví jedince. Dělají se jenom pro peníze. Nevidím důvodu, proč by tomu u nás nemohlo být podobně. A politici, tam je to asi stejné. Je nemálo těch, kteří jen kupčí s našimi životy, osudy a mnohdy i riskují naši budoucnost pro vlastní profit. Ale nezoufejme, protože náš guru na tržní hospodářství tvrdí, že se reguluje všechno samo od sebe a k našemu dobru.

0 0
možnosti
Foto

Normál nám stanoví vládní vyhláškou ministerstvo zdravotnictví.

0 0
možnosti
Foto

Myslíte, že k tomu najdou odvahu? Nu, možná, že se horečně snaží najít nějakou normu. Třeba od těch, kteří se starají o vymírání druhů. Ale k tomu bude zapotřebí asi jiného ministra.

1 0
možnosti
JF

Máte tam jednu nepatrnou no ale jak to tak bývá o to zaludnejsi chybku. Nebudu Vás napínat je to v celém závěru eseje a to ze mnozí z nás pro tu "spatnost" hlasovali. Neberte to ale nijak fatalisticky jinak v bezchybnem eseji ;-), chybovat je proste a zcela lidské. Na chyby mame boží právo!!! Jsme konec konců jenom lidé! ;-) Nebo se mylim? ;-)))

0 0
možnosti
Foto

Souhlasím s Vámi, chybovat je lidské. Jestliže však někdo stejnou chybu neustále opakuje, je to na pováženou.

0 0
možnosti
JL

Tak jak funguje evropské zdravotnictví? Udržujte tělo co nejdéle při funkcích, i kdyby to byla mrtvola. Pak zdrav otníci křičí: je zle, jsme vyčerpaní , nestíháme, musíme nechat někoho umřít!!! - No ano, nechte umřít ty, kteří si své odžili a jejich život stejně z hlediska kvality za moc nestojí. Covid je taková čínská, vcnucená eutanázie. Zvykejme si - klimatické změny, nárůst populace v Africe i jinde, invaze muslimů - terorismus. To nás objektivně objektivně čeká.

2 0
možnosti
Foto

No právě. A já si nemyslím, že dobrou obranou proti tomu všemu co nám hrozí je sepisování petic, organizování protestů, zobrazování reality pomocí prapodivných grafů, pořádání diskusí, které jsou tak nekonečné, že už ani nikdo neví, o čem se to vlastně diskutuje. Ale zrovna tak nepomohou populistické protesty a pokusy o vládní převraty. Je zapotřebí zdravého lidského rozumu. Ale, jak jsem třeba zde v mnoha diskusních příspěvcích dověděl, je to něco k smíchu. Něco, co prý neexistuje. Něco, co prý používají ti, kteří nemají dostatečné argumenty. Takže, co si počneme? Já, přiznám se, jinou cestou neznám. A tak jsem po ní šel celý život. A nepokládám to za chybu.

0 0
možnosti
PC

Výborný článek! R^

Jen dodám, že ten idoktrinovaný virus je mnohonásobně nebezpečnější pro život každého z nás, potažmo pak pro celou společnost, nežli skutečný koronavirus.

Ostatně to vyplývá z celého kontextu Vašeho článku.

1 0
možnosti
Foto

Velmi rozumná úvaha

2 0
možnosti