Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je pan Miloš Zeman vůbec občanem naší republiky?

Absurdní otázka, že? Kdyby jím nebyl, tak by asi nemohl zastávat funkci hlavy státu, řekl by soudně uvažující. Jenže by asi opominul skutečnost, že nehovoří o normálně fungující demokracii.

Vůbec by totiž nebral v úvahu, že naše společnost již dosáhla absolutního vrcholu ve svém vývoji a stala se příkladem země, kde je vše možné. Prostě jsme si vyplnili „americký sen“, jsme země neomezených možností. Jinými slovy, každý si může dělat co chce, co se mu zlíbí. Nejlépe podle vzoru pana prezidenta.

Prostě můžeme lhát, nemusíme se nikomu omlouvat, můžeme lidi osočovat a házet je do bláta, ignorovat kdekoho a kdeco. A hlavně kašlat na ústavu. To je ten cár papíru, hodnoceno chováním hlavy státu, který jen brání přímému výkonu moci založeném na vůli a nevůli, ochotě a neochotě, milosti a nemilosti prapodivně fungujícího mocenského mozku.

Je to pravda? Asi ano, ale když budeme mít smůlu, tak nás za to stihne nějaké to potrestání vyslovené soudem. Pravda, tu největší smůlu máme, když na toho „soudce“ nemáme žádné napojení pocházející z „přátelských“ kruhů vládnoucí kasty nemorálních tahačů provázků vedoucím k patřičným a poslušným loutkám patřícím těm skutečně vládnoucím.

Jo, to ten občan rezidující v Lánech to má jednodušší. Nevím proč, ale on nemusí skládat nikomu účty. Prostě je takříkajíc nad věcí. Něco jako samotný Bůh. V podstatě je to trošku komické, že? Všemohoucí Bůh a demokracie. No, právě, to je to specifické pro naši společnost. Každý by mohl závidět. Tedy ne úplně, třeba občané Ruska to už berou za samozřejmost.

Ale vraťme se k základní otázce. Může si občan České republiky dovolit ignorovat ústavu? Beztrestně sice ne, ale v podstatě ano. Kdo by ho měl totiž trestat, a hlavně za co, když se bude chovat tak, že bude následovat příkladu hlavy státu. To by mohl být jistě problém. A velký problém. Bůh nebo demokracie?

Jak ho řešit? Nu, v podstatě jsou dvě možnosti. Ta první by byla, že chování hlavy státu je prioritní a precedenční, tedy převyšující ústavu a občan by měl zůstat bez trestu. Ta druhá varianta je poněkud komplikovanější. V prvé řadě je nutno se ujistit, zda pan Miloš Zeman je řádným občanem. A pakliže ano, tak by mu měl někdo vysvětlit, že ho to zavazuje k respektování naších zákonů a především ústavy.

Zda se naše společnost rozhodne pro to či ono, není jisté. Ono totiž mocenské hulvátství, arogance a ješitná nadřazenost, je stále jaksi v módě. Ano, je to jako ve filmu. Zlo diváka láká mnohdy více než dobro. I když je většinou spokojen, pakliže dobro nakonec zvítězí. Ale pokud by měl volbu, přeci jenom by si raději zahrál toho padoucha. Je to přeci sexy.

Teď jde ale o to, nějak společnosti přiblížit, ba ji přímo osvítit, že mnohé politické dění kolem nás není jen nějaký filmový western, ale skutečný život, pro jehož zachování z hlediska celku je nutno přeci jenom respektovat určitá pravidla, protože případné oběti, ať již skutečné či morální, se po natočení scény jen tak neotřepou a nejdou s „hrdinou“ na pivo.

Je totiž krutou pravdou, že konání každého z nás má nějaký vliv na někoho jiného. Určuje jeho osud ba i řídí jeho život. Jak v rodině, tak ve firmě, tak v politice. A pokud je jeden dokonce hlavou státu, tak to platí asi tak stonásobně. Takže? Nevím, nejsem právník, ale jen normální občan, který se asi bláhově domnívá, že prezident volený lidem může být i lidem odvolán.

Přiznávám však, že se spoléhám na skutečnost, že jsme země neomezených možností, kdy je možno i udělat něco k dobru nás všech, a nejen preferovat a podporovat poněkud vykolejené jedince, kteří mnohdy jen blokují další společnou jízdu kupředu a nutí nás, abychom skoro každý den odrovnávali překážky, které se již jeví jako házení klacků pod nohy řádným občanům. Ale i toto přirovnání přináší problém. Nutno si ujasnit, kdo je a kdo není řádný občan. Ale to bychom snad mohli s trochou úsilí zvládnout. Třeba jako předsevzetí pro ten nadcházející rok. Myslím, že bychom ho neměli zase proflákat před filmovým plátnem.     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kotyk | středa 30.12.2020 13:43 | karma článku: 43,12 | přečteno: 9748x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  11:46

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:45

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Rusko přestalo používat Kerčský most, armádu radši zásobuje po nových tratích

7. května 2024  11:44

Rusko k dodávkám vojenské techniky invazním jednotkám na Ukrajině přestalo používat Kerčský most,...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  11:43

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik