Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dilema nástupnictví aneb Čemu učím svého syna

Každý, kdo vybuduje úspěšnou a fungující firmu a nepošle ji na burzu nebo jiným způsobem do rukou cizích vlastníků, bude dříve či později stát před dilematem – komu svou firmu předat?

Pokud je rodinná firma ve vlastnictví jednoho majitele a ten má navíc vlastní potomky, je rozhodování ještě o něco těžší.

Je pro firmu nejlepší, když ji povede syn majitele a zakladatele, nebo by měla být řízena spíše týmem manažerů, kteří v ní pracují desítky let a znají trh, zákazníky i všechny interní procesy? Jak přijme roky fungující tým shora dosazeného nového šéfa? A opačně, mohou tito manažeři dát po tolika letech víceméně rutinní práce firmě další impuls, myšlenku, posunout ji zase o trochu dopředu?

Prut nebo ryby?
Mému synovi je teprve devatenáct let, takže zatím má ještě času dost. Ale tyto otázky si stejně již nějaký rok kladu. Nikdy jsem se totiž netajil tím, že bych mu podnik jednou rád předal. Vidět vlastního potomka řídit a posouvat firmu dál by bylo největším zadostiučiněním, které si dovedu představit.

Na druhou stranou jsem stoupencem myšlenky, že každý by si měl svou pozici zasloužit na základě svých schopností a výsledků. A upřímně – ničím nepohrdám více, než dvacetiletými mladíky v luxusních autech, která jim pořídil k narozeninám tatínek spolu s teplým místečkem v rodinné firmě, kde prakticky nic nedělají a pouze berou peníze. Což je – bohužel – v našich zeměpisných šířkách velmi častý scénář, pravděpodobně vyplývající z toho, že rychle zbohatnout bylo v uplynulých dvaceti letech častokrát až moc snadné.

To, že je někdo synem majitele firmy, by mu podle mého názoru mělo především dát výborné startovní podmínky. Možnosti a čas získat kvalitní vzdělání, nasbírat zkušenosti v zahraničí a v praxi si vyzkoušet, že každá vydělaná koruna stojí hodně času a úsilí. Domnívám se, že jen tak se v mozku mladého člověka usadí i tak důležité hodnoty, jako jsou pokora a skromnost.

Já jsem tady spíš od toho, abych mu ukazoval možnosti. Byl bych rád, aby po skončení vysoké školy získal praxi ve špičkové zahraniční firmě, aby získal cenné zkušenosti a přinesl nové myšlenky. Sám jsem v zahraničí manažersky dospíval, v době socialismu jsem pobýval hodně venku a myslím si, že je to velmi užitečné a otevře to člověku oči.

Snažím se ho také vychovávat tak, aby rozhodoval s detailní znalostí věci. Ne povrchně, vždycky do hloubky, aby se rozhodoval po pečlivé analýze. Podřízení těžko budou respektovat šéfa, na kterém je vidět, že o daném problému nic netuší.

I při posuzování lidí se mu snažím předat zásady, které jsem se naučil. Nedat na první dojem, ale na detailní poznání. A dávat řadě lidí šanci, i když se zpočátku nezdají úplně hvězdní. I takoví můžou do hvězd dorůst.

A možná nejpodstatnějším principem, který se ho snažím naučit, je, že podnikání znamená vytváření hodnot. Firma musí být zisková, ale žádné úspěšné podnikání ve smyslu, jak ho vidím já, není jenom o získávání peněz. Primární musí být vytváření hodnot a uspokojování potřeb zákazníků, což říkával již Henry Ford.

Zjednodušeně řečeno – svému synovi ukážu, kde a jak si obstarat prut, a pokud bude chtít, poradím mu, jak se chytají ryby. Krmit ho rybami, které nachytal někdo jiný, ale nechci a nebudu.

Ten nejlepší
Když o tom tak přemýšlím, tak současnou pozici mu těžko může někdo závidět. Nároky, které na něj kladu, jsou vysoké. Žádnou špičkovou firmu nemůže někdo řídit jenom proto, že je synem majitele. Firmu má řídit nejlepší manažer, protože trh je neúprosný a stejně vyselektuje jakkoli oslabené firmy poměrně rychle. Vlastník tedy může být vrcholovým šéfem jen za předpokladu, že je zároveň i nejlepším manažerem.

Svou firmu tedy jednou synovi předám jedině pod podmínkou, že bude absolutně nejlepším kandidátem a že bude mou práci dělat lépe, než já. Mám ve firmě spoustu výborných vedoucích, kteří u nás vyrostli a ten, kdo je bude řídit, musí mít ještě něco navíc. Měl by firmu umět posunout o další krok dopředu a ne pouze udržovat zaběhnutý, byť dobře fungující mechanismus.

Zatím mám štěstí, že mi můj syn dělá svými studijními výsledky radost a zatím neměl na vysvědčení nikdy horší známku, než jedničku. Zároveň opakovaně sbírá přední příčky v pražských i v celostátních soutěžích v rámci středoškolské odborné činnosti na téma ekonomika. Naposledy, když nalezl chybu v zákoně o výpočtu roční průměrné sazby nákladů u úvěrů (RPSN), za což dostal i nejprestižnější cenu pro středoškoláky „Česká hlavička“.

Jenže – stáje je to zatím jen škola. Na řízení rodinné firmy to zdaleka nestačí. Po etapě vzdělávání totiž přijde ještě etapa získávání zkušeností v praxi, a tam se teprve ukáže. Držím mu palce.

Autor: Evžen Korec | pondělí 18.11.2013 8:22 | karma článku: 16,51 | přečteno: 1139x
  • Další články autora

Evžen Korec

Myslivecký zákon podpoří týrání zvířat a nutí myslivce zabíjet více zvěře

Poslanci by měli odmítnout novelu mysliveckého zákona, která v předkládané podobě umožní týrání zvířat a povede ke zhoršení bezpečnosti v lesích.

19.6.2024 v 15:24 | Karma: 12,55 | Přečteno: 333x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Vražedné šílenství na Slovensku by měla řešit EU

Medvěd hnědý je celoevropsky chráněný a není možné ho bezdůvodně střílet, jak se tomu nyní děje na Slovensku.

18.6.2024 v 11:22 | Karma: 14,08 | Přečteno: 558x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Slováci se propadli mezi barbarské státy. Umožní zabíjet chráněné medvědy

Uměle přiživovaná hysterie kolem medvědů hnědých na Slovensku bohužel dosáhla svého tragického vrcholu.

24.5.2024 v 14:25 | Karma: 10,67 | Přečteno: 478x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Hysterie okolo medvědů na Slovensku se stupňuje. Životem na ni doplatilo i dvouleté mládě

Zažili jsme to v minulosti mnohokrát. Uměle vyvolaná hysterie vedla k nesmyslnému a masovému vybíjení. Bohužel nejen zvířat, ale často i celých skupin lidí.

14.5.2024 v 13:22 | Karma: 25,46 | Přečteno: 2265x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 20,47 | Přečteno: 909x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Noc dlouhých nožů zbavila Hitlera opozice. Uteklo od té doby už 90 let

30. června 2024  3:05

Jen rok poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, nechal zlikvidovat své poslední odpůrce ve...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 16,65
  • Průměrná čtenost 4101x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.