Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slováci se propadli mezi barbarské státy. Umožní zabíjet chráněné medvědy

Uměle přiživovaná hysterie kolem medvědů hnědých na Slovensku bohužel dosáhla svého tragického vrcholu.

Slovenští poslanci tento týden schválili zákon, který umožní zabíjet ohrožené a proto evropskou legislativou chráněné medvědy ještě před tím, než někoho napadnou. Stačí, když před tím na daném území vyhlásí mimořádnou situaci. Naši východní sousedé se tímto barbarským přístupem ke chráněným živočichům vrací mezi zaostalé státy.

Nový zákon, který ještě musí podepsat prezidentka Zuzana Čaputová, připomíná absurdní situaci, na které je postavená známá sci-fi povídka světoznámého spisovatele Philipa K. Dicka Minority Report později proslavená stejnojmenným filmem režiséra Stevena Spielberga. Policisté v nedaleké budoucnosti ve Washingtonu D. C. zatýkají vrahy ještě před tím, než vraždu spáchají. Spoléhají se přitom pouze na za normálních okolností neprůkazné předpovědi budoucnosti. Tuto nadpřirozenou schopnost si nyní přisoudili i slovenští politici, kteří ji novým zákonem navíc ještě povýšili. Jak si schválení zákona pochvaloval slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba, už nebudou muset čekat na to, až chráněný medvěd na někoho zaútočí. „Už nebudeme mít povinnost reagovat dodatečně, ale odstřely se budou dělat v zájmu ochrany života, zdraví a majetku občanů preventivně a v předstihu,“ prohlásil šéf resortu, jehož zájmem by měla být ochrana přírody a zvířat v ní žijících. Tento výrok a přístup ministra považuji za skandální.

Nikdo navíc nebude muset předem zjišťovat, zda je medvěd opravdu nebezpečný. K vyhlášení mimořádné situace, která umožňuje chráněné zvíře odstřelit, nebude nutná analýza, že medvěd v dané lokalitě opravdu představuje riziko. Důvodem k zastřelení zvířete už nebude bezprostřední ohrožení života, ale velmi vágně definované ohrožení života, zdraví či majetku lidí, ale také úrody či hospodářských zvířat. I jediný náhodný výlet na pole se zeleninou se tak medvědovi může stát osudným. Stačí, když ho uvidí někdo lačnící po neobvyklé trofeji.

Strach z medvědů na Slovensku je uměle živený a založený na iracionálních výkřicích, které nemají se skutečností nic společného. Medvědy hnědé v naší zoologické zahradě v Táboře dlouhodobě chováme, proto vím, že jejich nebezpečnost je jen nafouknutá bublina.

Medvědi hnědí jsou za normálních okolností plachá zvířata, setkáním s člověkem se běžně vyhýbají. Incidenty, kdy se medvěd výrazně přiblíží k lidem, jsou ojedinělé, a bývají způsobeny hlavně množstvím lákadel v podobě medu či ovoce v přilehlých zahradách. Stále častěji také hledají potravu mezi nevhodně vyhozenými zbytky jídla v odpadcích. Právě to je jeden z důvodů, proč se medvěd vydává do obcí na Slovensku. Majitelé totiž nedodržují nařízení, jak mají odpadky správně zabezpečit, naopak je nechávají divokým zvířatům volně přístupná. Není proto divu, že se tam stahují jako do supermarketu. Medvěd totiž není primárně masožravec ani lovec, 90 procent jeho stravy tvoří rostlinná potrava. Pokud už medvěd konzumuje maso, jedná se ve valné většině o mršiny. Stačilo by proto nelákat šelmy na volně dostupnou potravu. Jiný důvod k návštěvě lidských sídel nemají.

Lidé v minulosti vyhubili mnoho druhů zvířat. Některé nadobro, jiné se k nám postupně vracejí. Medvědi hnědí patří k těm, které lovci v mnoha zemích včetně Česka už jednou úplně vystříleli. V posledních letech se do volné přírody začala tato krásná zvířata opět vracet. Nově zvolená slovenská cesta však povede jen k tomu, že medvědy budeme opět znát jen jako chlupaté tvory z učebnic či sametově hebké plyšáky. Je poslední možnost říct tomuto barbarskému přístupu jasné NE! Medvědi do volné přírody jednoznačně patří a jsou tam doma. Stejně jako ostatní druhy zvířat, které se člověku ještě vyhubit nepodařilo. Nedovolme, aby se tato smutná historie opět opakovala.

Autor: Evžen Korec | pátek 24.5.2024 14:25 | karma článku: 9,97 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Evžen Korec

Hysterie okolo medvědů na Slovensku se stupňuje. Životem na ni doplatilo i dvouleté mládě

Zažili jsme to v minulosti mnohokrát. Uměle vyvolaná hysterie vedla k nesmyslnému a masovému vybíjení. Bohužel nejen zvířat, ale často i celých skupin lidí.

14.5.2024 v 13:22 | Karma: 25,19 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 20,08 | Přečteno: 896x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma: 21,60 | Přečteno: 421x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 14,08 | Přečteno: 554x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,30 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 174
  • Celková karma 18,41
  • Průměrná čtenost 4142x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.