Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Slováci se propadli mezi barbarské státy. Umožní zabíjet chráněné medvědy

Uměle přiživovaná hysterie kolem medvědů hnědých na Slovensku bohužel dosáhla svého tragického vrcholu.

Slovenští poslanci tento týden schválili zákon, který umožní zabíjet ohrožené a proto evropskou legislativou chráněné medvědy ještě před tím, než někoho napadnou. Stačí, když před tím na daném území vyhlásí mimořádnou situaci. Naši východní sousedé se tímto barbarským přístupem ke chráněným živočichům vrací mezi zaostalé státy.

Nový zákon, který ještě musí podepsat prezidentka Zuzana Čaputová, připomíná absurdní situaci, na které je postavená známá sci-fi povídka světoznámého spisovatele Philipa K. Dicka Minority Report později proslavená stejnojmenným filmem režiséra Stevena Spielberga. Policisté v nedaleké budoucnosti ve Washingtonu D. C. zatýkají vrahy ještě před tím, než vraždu spáchají. Spoléhají se přitom pouze na za normálních okolností neprůkazné předpovědi budoucnosti. Tuto nadpřirozenou schopnost si nyní přisoudili i slovenští politici, kteří ji novým zákonem navíc ještě povýšili. Jak si schválení zákona pochvaloval slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba, už nebudou muset čekat na to, až chráněný medvěd na někoho zaútočí. „Už nebudeme mít povinnost reagovat dodatečně, ale odstřely se budou dělat v zájmu ochrany života, zdraví a majetku občanů preventivně a v předstihu,“ prohlásil šéf resortu, jehož zájmem by měla být ochrana přírody a zvířat v ní žijících. Tento výrok a přístup ministra považuji za skandální.

Nikdo navíc nebude muset předem zjišťovat, zda je medvěd opravdu nebezpečný. K vyhlášení mimořádné situace, která umožňuje chráněné zvíře odstřelit, nebude nutná analýza, že medvěd v dané lokalitě opravdu představuje riziko. Důvodem k zastřelení zvířete už nebude bezprostřední ohrožení života, ale velmi vágně definované ohrožení života, zdraví či majetku lidí, ale také úrody či hospodářských zvířat. I jediný náhodný výlet na pole se zeleninou se tak medvědovi může stát osudným. Stačí, když ho uvidí někdo lačnící po neobvyklé trofeji.

Strach z medvědů na Slovensku je uměle živený a založený na iracionálních výkřicích, které nemají se skutečností nic společného. Medvědy hnědé v naší zoologické zahradě v Táboře dlouhodobě chováme, proto vím, že jejich nebezpečnost je jen nafouknutá bublina.

Medvědi hnědí jsou za normálních okolností plachá zvířata, setkáním s člověkem se běžně vyhýbají. Incidenty, kdy se medvěd výrazně přiblíží k lidem, jsou ojedinělé, a bývají způsobeny hlavně množstvím lákadel v podobě medu či ovoce v přilehlých zahradách. Stále častěji také hledají potravu mezi nevhodně vyhozenými zbytky jídla v odpadcích. Právě to je jeden z důvodů, proč se medvěd vydává do obcí na Slovensku. Majitelé totiž nedodržují nařízení, jak mají odpadky správně zabezpečit, naopak je nechávají divokým zvířatům volně přístupná. Není proto divu, že se tam stahují jako do supermarketu. Medvěd totiž není primárně masožravec ani lovec, 90 procent jeho stravy tvoří rostlinná potrava. Pokud už medvěd konzumuje maso, jedná se ve valné většině o mršiny. Stačilo by proto nelákat šelmy na volně dostupnou potravu. Jiný důvod k návštěvě lidských sídel nemají.

Lidé v minulosti vyhubili mnoho druhů zvířat. Některé nadobro, jiné se k nám postupně vracejí. Medvědi hnědí patří k těm, které lovci v mnoha zemích včetně Česka už jednou úplně vystříleli. V posledních letech se do volné přírody začala tato krásná zvířata opět vracet. Nově zvolená slovenská cesta však povede jen k tomu, že medvědy budeme opět znát jen jako chlupaté tvory z učebnic či sametově hebké plyšáky. Je poslední možnost říct tomuto barbarskému přístupu jasné NE! Medvědi do volné přírody jednoznačně patří a jsou tam doma. Stejně jako ostatní druhy zvířat, které se člověku ještě vyhubit nepodařilo. Nedovolme, aby se tato smutná historie opět opakovala.

Autor: Evžen Korec | pátek 24.5.2024 14:25 | karma článku: 11,01 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Evžen Korec

Polovina papoušků se má v češtině přejmenovat, nová jména získají i někteří ptáci

Chaos a zmatek způsobí návrh Názvoslovné komise České společnosti ornitologické přejmenovat spoustu ptáků včetně zhruba poloviny druhů papoušků.

25.7.2024 v 9:49 | Karma: 14,56 | Přečteno: 361x | Diskuse | Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Z evropské přírody už zmizely desítky druhů zvířat. Slováci se nyní snaží vystřílet další

Pratur, zubr evropský či norek evropský. To je jen malý výčet původně i v českých zemích hojně rozšířených savců, které člověk vyhubil.

18.7.2024 v 10:47 | Karma: 11,85 | Přečteno: 419x | Diskuse | Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Medvědi na hrady nepatří. Plánované zrušení jejich chovů je dobrou zprávou

Příkopy a opevnění hradů sloužily v minulosti jako překážka chránící před dobyvateli. Nyní, kdy tuhle svou původní funkci dávno ztratily, se využívají různě.

8.7.2024 v 13:11 | Karma: 8,30 | Přečteno: 333x | Diskuse | Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Bruselské nesmysly komplikují lidem život a podkopávají evropskou ekonomiku

Nově zvolení europoslanci by měli usilovat o rozbití bruselského hnízda byrokracie, které podkopává konkurenceschopnost Evropy a komplikuje lidem život.

1.7.2024 v 20:02 | Karma: 33,64 | Přečteno: 809x | Diskuse | Politika

Evžen Korec

Myslivecký zákon podpoří týrání zvířat a nutí myslivce zabíjet více zvěře

Poslanci by měli odmítnout novelu mysliveckého zákona, která v předkládané podobě umožní týrání zvířat a povede ke zhoršení bezpečnosti v lesích.

19.6.2024 v 15:24 | Karma: 13,22 | Přečteno: 368x | Diskuse | Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 16,57
  • Průměrná čtenost 4021x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.