Evidentně jste nikdy nebyl v poslední době např ve Starém Smokovci na Slovensku, kde medvědi běžně chodí po cestách, hotelech apod. Zažil jsem to na vlastní oči. Vaše "knížecí rady" hraničí s naivitou a zelenou zaslepeností.

Foto

Před stoletím žilo na Slovensku přibližně 30 medvědů.

Před půlstoletím žilo na Slovensku přibližně 300 medvědů.

V současnosti žije na Slovensku podle různých odhadů 1000-3000 medvědů.

Za dalších 50 let ... ?

VZ

Krásně napsáno. Ovšem jen za předpokladu, že cílem bylo se ukázat naivní aktivista, který stele své knížecí rady od sójového někde v bezpeční městské kavárny.

BH

Perfektní rada od klávesnice nebo jste chodil do výběhu v ZOO?

Foto

J11a58n 74Š35i71k

14. 5. 2024 21:42

Je docela zvláštní, že obecně panuje takový strach z medvědů, přitom pravděpodobnost, že ho potkáme je mizivá. Zato potkat takového divočáka...Jsou přemnožení a jestli někdo viděl běžet kance, co vypadá jak malý tank, tak ten dobře ví, že mu neuteče ani Alberto Juanterona či Jarmila Kratochvílová. Obdobně panuje panika před vlky. Přitom napadení vlkem jsou i ve světě naprosto zanedbatelné a pokud už se dějí, tak proto, že má vlk vzteklinu. Na druhou stranu napadení psem je daleko víc četnější i pravděpodobnější a přesto jsme národem milujících pejskařů. To jsou paradoxy, pane Vaněk... Hezký den

Foto

Je to (kromě jiného) dáno poměrem početnosti obou populací.

V ČR je poměr počtů medvědi:divočáci řádově 1:100000, na Slovensku by to mohlo být něco mezi 1:100 - 1:1000.

AV

Hm, zaujimavé.

Životem na ni doplatilo i dvouleté mladé.

https://blog.idnes.cz/korec/hysterie-okolo-medvedu-na-slovensku-se-stupnuje-zivotem-na-ni-doplatilo-i-dvoulete-mlade.Bg24050394/diskuse

A čo životy a zdravie ľudí po strete s medveďom ?

Zase sa len potvrdilo, že ani tituly ba ani spoluautorstvo

na patentoch nikomu nezaručuje inteligenciu.

KK

A co životy a zdraví lidí po střetu s autem?:-/ Inteligence z Vás přímo tryská, tak vyprávějte

MK

Fico prostě potřebuje nepřítele za každou cenu. A když už není kde brát, jsou mu dobří i ti medvědi.

Odporný, slizský, nechutný člověk.

MV
OK

Blábol nepoučeného všeználka.

Medvěd se na Slovensku vyskytuje už prakticky po celém území i ve městech. Důvod: přemnožení. Za této situace je oprávněné si položit otázku: medvěd, nebo člověk?

MV

M76i58l50a93n 30V50a98r27g29a

15. 5. 2024 23:39

Vážený pán autor. Choďte tento svoj príspevok prečítať ľudom do krčmy niekde na Poľane (kde tých neškodných medvedíkov majú najviac). a uvidíte čo Vám domáci na takéto Vaše drísty povedia:) Ale predtým odporúčam uzavrieť životnú lepšiu poistku. Odhadujem, že v lepšom prípade Vás domáci niekde priviažu na noc ku stromu a do rána budete vyliečený z týchto rozprávok :)

PN

Jakého že to mají medvědi na Slovensku přírodního predátora? Pan autor asi zapomněl, že žádného a tudíž se množí, aniž by je něco přirozeně regulovalo. A to nemluvím ani o tom, jak rozsáhlé území každý jedinec ke svému životu potřebuje. Ti lidé v L.Mikuláši byli taktéž zbytečně hysteričtí, že?

  • Počet článků 174
  • Celková karma 18,41
  • Průměrná čtenost 4142x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.