Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koukej žrát, co je!

Taky s děsem vzpomínáte na pochutiny ze školních jídelen a dodnes se občas budíte hrůzou, že ten neidentifikovatelný blevajs na vašem talíři musíte sníst? V naší školní jídelně docházelo k tomu, že jsme byli krmeni doslova násilně jako husy na pekáč a pod ostražitým pohledem učitelek vykonávajících dozor museli jsme sníst sebehorší šlichtu, jinak se od stolu nešlo. Nejde zapomenout zejména na jednu paní družinářku, která stála nad naším stolem  s výrazem v očích "však ty to sežereš" ignorujíc naše zelené ksichtíky a pokusy ovládnout reflex na zvracení tak dlouho, dokud nešťastník nedojedl svoji porci, nebo se opravdu nepozvracel. Dnes už vím, že ten knedlík (sekaná, škubánek, těstoviny) položený na vedlejší židli nebyl dílem zlomyslnosti, ale jednalo se o pouhý akt nutné obrany. 

Nakonec jsem se naučila v sebeobraně vařit v devíti letech, protože podstupovat toto týrání denně bylo nad moje síly. Školní jídelna už mě pak sice nemusela děsit ve snech, ale vyskytl se problém jiný, a tím myslím stravování táborové.  

Táborové stravování se od školního liší tím, že se mu nelze vyhnout. Těžko si totiž na týden (dva, tři ) vypomůžete velkou svačinou z domova a vírou, že nějak vystačíte. Na táboře nemáte na výběr, buď budete jíst jakýkoliv blaf, nebo umřete hlady.

Asi nejhorší zážitek s táborovou kuchyní mám z doby, kdy nám vařily dvě učnice z oboru "kuchař, číšník". Co se děvčatům nedostávalo na umu, to vynahrazovaly kreativitou. Kromě nezbytné UHO, rozpatlané zemlbáby a jiných mňamek se tak na našich talířích ocitla fialová rýžová polévka, či pestrobarevné ovocné knedlíky. Slečny totiž v domnění, že díky designu přehlédneme fakt, že to není k jídlu, do všeho cpaly potravinářská barviva. 

Léta běžela a já se najednou ocitla na druhé straně barikády. Jela jsem totiž na svůj první tábor coby vedoucí. Fakt, že vaření večeří ( snídaně a obědy nám vozili) spadá výhradně pod moji kompetenci, mě nijak nevyděsil. Až do chvíle, než jsem uviděla kuchyň, jejíž výbava se sestávala z jednoho hrnce a z koření byla k dispozici jen sůl. Při přípravě první večeře, špaget, jsem se marně dožadovala pepře, majoránky, cibule a česneku. Bylo na mě pohlíženo jako na exota a já se musela smířit s tím, že z mé kuchyně vyjde takový humus, jako jsou špagety polité kečupem. Děti to snědly, byly zvyklé..

Druhý tábor nebyl o nic lepší. Jelikož jsem si v předchozím případě stěžovala na katastrofální nedostatek surovin, byla jsem svojí nadřízenou, paní T, ujištěna, že tentokrát bude všechno v pořádku. A surovin nakoupila opravdu hodně. Na tábor jsem se tudíž odebírala s nepřeberným množstvím instantních polívek, několika šiškami prošlých knedlíků, hrncem měsíc dopředu uvařeného guláše. Knedlíky letěly do kontajneru ještě v Praze, guláš byl za stálého míchání vylit do záchodu po příjezdu na místo. To ovšem zdaleka nebylo všechno. Jak jsem zjistila hned první den, v "luxusním" penzionu ze tří sporáků fungoval jeden a trouba nešla žádná. Ohřívat pětadvacet porcí sekané po jedné v mikrovlnce je práce pro vraha. Pokud by se někdo divil proč jsem to nefrkla na pařák, tak důvod byl zcela jednoduchý. Žádný pařák se tam nevyskytoval. Byl to asi nejhorší týden mého života, ale nakonec jsem to zvládla a snad i se ctí. Pokud tak mohu soudit podle výroku jednoho z dítek: "Ty vole! Já teda bramboráky normálně nežeru, ale byly lepší než od mojí babky, kurva!"

O rok později jsem si tábor užila konečně i já. Vařil totiž někdo jiný a na tento tábor se rozhodně nejezdilo hubnout.  Když vařila Irenka, mohli jste se vsadit, že naopak nějaké to kilo přiberete. Zvuk gongu oznamující čas večeře, byl pro dětičky , které se válely pod stromy předstíraje smrt z únavy,  co pro vojenskou kobylu je hlas polnice. Náhle bylo po umírání a veškerá potrava byla zkonzumována takovou rychlostí, že by se za to nemuselo stydět pořádně velké hejno sarančat. Opozdit se jen o vteřinu za hejnem znamenalo, že jste se museli pokusit přemluvit nějakého koně, aby se s vámi rozdělil o svojí porci mrkve, nebo se jít pást. 

Na svém posledním táboře jsem už stála u plotny zase já. Nemělo tak tomu být, leč naše vedoucí, paní I., naštvala kuchařku hned první den, když jí radila, jak má správně krájet bábovku. Paní kuchařka, která se dosud s paní I. nikdy nesetkala, po tomto incidentu zbaběle prchla. V kuchyni jsem tak skončila já, protože po nehodě, při které jsem si narazila žebra (nikdy se nehádejte s koněm, je větší a proto má vždycky pravdu), už jsem pro jiné práce byla téměř nepoužitelná. Po několika slabších chvilkách, kdy jsem po paní I. mrskla příbor (kecala mi do smažení sýrů), dopracovala jsem se k tomu, že i tento rok si děti chodily přidávat. 

Víc už můžu říct jen to, že všechno jde, když se chce. Nevidím proto jediný důvod, proč by se děti na táborech měly živit pokrmy z instantních surovin, či podezřelých polotovarů. A kdokoliv mi bude tvrdit něco jiného, tak je buď líný, nebo je prase. Přece neposíláme dítě na tábor, aby se mu při pohledu do talíře obracel žaludek a na dotaz, jestli by nemohlo dostat chleba místo oběda, mu zhrzená kuchařinka odpověděla:"Žer, co je!"

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Konůpková | čtvrtek 10.10.2013 23:55 | karma článku: 12,99 | přečteno: 1134x
  • Další články autora

Lenka Konůpková

Moje lásky koňské

Většina malých holčiček miluje koně, ale ne každá má to štěstí, aby se jí podařilo svůj sen o ježdění uskutečnit a když už se jim to podaří, jen málokterá je ochotná sdílet svůj život s těmito obdivuhodnými kopytnatci i v dospělosti. Pravdou je, že většina z nich odpadne v okamžiku, kdy zjistí, že koníčci nejsou jenom o ježdění, ale také o tom že člověk čas od času utrží nějaký ten kopanec a kousanec a že před ježděním je třeba koníka s pomocí hřebla a kartáče "objevit" pod desetikilovou vrstvou bláta, ve kterém si váš drahoušek ještě před chvílí hověl. Dodnes nelituji toho (zlomenina sem, zlomenina tam), že jsem vytrvala a mohu vám tak představit své osudové lásky. 

17.2.2015 v 1:00 | Karma: 4,62 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

Mé veselé cestování

Každý, kdo se někdy ocitl v místech, odkud jede autobus pouze v úterý (a vy nevíte, které úterý to je) a za rok, nejspíš chápe, že ocitnout se na takovém místě jakožto neřidič a auta "nevlastnič" zrovna není procházka růžovou zahradou. Pokud jste nuceni spoléhat se na MHD, nejspíš brzy pochopíte, že nejrychlejší způsob dopravy je chodit po svých, movitější jedinci si pak mohou pořídit kolo. Když se ovšem musíte denně přepravit do práce či do školy nacházející se ve větší vzdálenosti od vašeho domova za jakéhokoliv počasí, nezbyde vám nic jiného než zatnout zuby a stát se rukojmím hromadné dopravy.

13.11.2014 v 23:33 | Karma: 7,73 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

Komu se nelení, tomu se zelení

Když jsem někdy na podzim psala svůj blog "Nechci slevu zadarmo", nemohla jsem tušit, jak brzy se podívám pravdě do očí. Pravdě o tom, že krev není voda, jablko nepadne daleko od stromu atd. Rodinné šílenství už totiž propuklo i u mě. Zatím sice ještě nenakupuji hřbitovní lucerny, kola a žehličky na potkání jen pro to, že jsou zrovna v akci, ale pustíte-li mě někde v zahradnictví z dohledu, můžete se spolehnout na to, že místo požadované sazeničky rozmarýnu dotáhnu domů strom a dvacet macešek.

13.4.2014 v 2:52 | Karma: 12,06 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

V majetku psa

Chtěla bych volně navázat na svůj blog "Pracovní vemeno", jelikož mi je jasné, že tak pozoruhodná osobnost, jakou byla moje Fanny, se nedá vměstnat do jednoho článku. Ač měla své "mouchy" (a kdo je nemá?), byla to především moje kamarádka do pohody i nepohody, spiklenec pro každou volovinu, co mě kdy napadla. Já se zase jako správná kamarádka snažila brát s humorem Fanynčiny móresy a že jich nebylo zrovna málo.

30.12.2013 v 2:53 | Karma: 17,25 | Přečteno: 502x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

Bojíte se rádi?

Stačí se podívat do televizního programu a z množství nabízených horrorů, horrorových a mysteriózních seriálů může být celkem jasné, že lidé se bojí rádi. Kdo z nás nezažil, kterak se večerní posezení u táboráku, nebo výpadek proudu za bouřky proměnily ve vyprávění strašidelných historek, při kterém mu příjemně ťapal mráz po zádech? Kdo se někdy (aspoň jednou) nenápadně nepodíval, zda osoba kráčící za ním temnou nocí odráží svůj obraz ve výloze? A vyje za úplňku na měsíc opravdu jen sousedův vlčák?

29.11.2013 v 1:37 | Karma: 8,22 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 200 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno  12:52

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly nejméně 200 obětí....

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Především jsem normální člověk

Seznam rubrik