Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropská unie nebo železná opona?

           V předchozím článku jsem se zabýval otázkou Evropské unie z pohledu života člověka. Tedy z pohledu toho, co potřebuje. V tomto článku se pokusím podívat se na danou problematiku z pohledu vědomí člověka. Tedy z pohledu toho, co člověk chce mít.

 

            Hned na začátku však považuji za nutné upozornit na to, že z tohoto pohledu je, alespoň podle mne, nutné uvědomit si, že se zde střetávají dva zájmy.

            Jeden zájem je zájem nás obyčejných lidí. Doufám, že v tomto případě mohu tvrdit, že náš zájem jsem popsal v předchozím článku.

            Druhý zájem je pak zájem těch, kteří o nás říkají, že jsme dav nemyslících a snadno ovlivnitelných individuí, kterým musí určitá jejich skupina říkat, co je pro ně správné a co ne.

            K tomu je zajímavé dodat, že až do voleb jsou všichni ti, kteří o nás tvrdí výše uvedené, součástí toho, podle nich, nemyslícího a snadno ovlivnitelného davu. Okamžikem voleb se z těch vyvolených jakoby mávnutím proutku stávají uvědomělí, našich potřeb lépe než my znalí a nikým neovlivnitelní jasnozřivci, kteří nás neomylně vedou k lepším zítřkům. Proto nám upírají právo na referendum jinak nejvyšší to prvek demokracie.

            Mezi nimi pak vyniká jeden, který se považuje za jediného, který mezi námi něčemu rozumí.

            Nic ve zlém. Jde jen o jistý druh ironie, jehož cílem je zvýraznit předmět řešeného problému.

            Tím předmětem jsou názory několika málo lidí, kteří se v rámci řízení našeho státu staví poněkud nerozhodně k otázce Lisabonské smlouvy.

            O koho jde? O pana presidenta, o skupinu senátorů, kteří dali podnět Ústavnímu soudu k posouzení, zda Lisabonská smlouva neodporuje naší Ústavě a o Ústavní soud jako takový, který se tímto podnětem zabývá, podle mne více, než je nutné.

            Pokud jde o pana presidenta. Zde, ať chci nebo ne, musím konstatovat, že lze spatřovat náznaky jistého zásadního obratu v jeho názorech.

            Jako člen vlády a později i její premiér prosazoval názor, že regulace fungování soukromých podnikatelských aktivit v našem státě je nežádoucí, protože veškeré problémy vyřeší „neviditelná ruka trhu".

            Pod vlivem této teorie se významnou měrou podílel na tom, že si u nás může zahraniční kapitál (např. obchodní řetězce) dělat co chce.

            Ve vztahu k nim to nejsme my, kdo určuje pravidla, podle nichž se budeme ve styku s nimi řídit. Tato pravidla, ať již při zásobování svých prodejen nebo při prodeji výrobků v nich, zcela dominantním způsobem určují osoby, které nežijí na území tohoto státu a tudíž nejsou částmi toho, čemu říkáme náš národ.

            To znamená, že ve vztahu k těmto subjektům je naše národní možnost rozhodovat o sobě sami značným způsobem omezena prostě proto, že chybí národní legislativa, která by regulaci chování se zahraničních subjektů u nás upravovala. Tak jsme se fakticky do jisté míry vzdali možnosti výkonu jedné ze složek státní moci - té složky, která rozhoduje o pravidlech, podle nichž budeme řídit svůj život - o zákonech.

            Kromě toho. Jsme součástí Evropy. V Evropě žijeme a snaha o začlenění do ní byla i jednou z motivačních myšlenek Sametové revoluce        . 

            Budeme tedy trvat na tom, abychom si mohli sami vládnout? To již dávno neděláme - již dnes se podřizujeme evropské legislativě. Pokud za tohoto stavu budeme trvat na tom, že musíme národní suverenitu (tedy schopnost vládnout si sami) za každou cenu obhajovat a chránit, pak budeme vypadat jako národ, který neví co chce.

            Hrozí nám situace, že se v rámci Evropy dostaneme do situace, kdy budeme působit dojmem, že chceme jen brát ale dávat nechceme. Jde o stav, který nápadně připomíná jinou situaci, kterou známe z našich vnitřních poměrů.

            A jak jsem uvedl v minulém článku. To jistě není stav, o který bychom my, obyčejní lidé stáli a který by nám vyhovoval. Zdvojení v rozhodovací pravomoci při řešení celoevropských záležitostí to znamená ztrátu času a zbytečné náklady.

            Domnívám se tedy, že v daném případě se pod pláštíkem ochrany národních zájmů skrývá spíše obava o to, že dojde ke snížení pravomocí u lidí, kteří řídí náš stát. A tento důvod jistě není spojen s naší národní suverenitou.

            Pokud jde o Senát. Několik jeho členů dalo podnět k tomu, aby Ústavní soud zkoumal, zda je Lisabonská smlouva v souladu s naší Ústavou.

            Nevím, co si o tom myslet. Žijeme v Evropě, jsme její nedílnou součástí s úzkými ekonomickými vazbami na okolní země. Jinak řečeno. Ve skutečném životě jsme se již dávno stali součástí většího ekonomického a tedy i územně správního celku. Jsme jeho součástí a chceme zkoumat, zda pravidla řízení tohoto většího územně správního celku jsou v souladu s naší Ústavou, tedy právní normou nižšího územně správního celku?

            Jak bychom se asi dívali na snahy krajů zkoumat, zda naše Ústava je v souladu s jimi vydanými vyhláškami? A na základě toho by kraje trvaly na tom, že je pro ně Ústava nezávazná, protože omezuje jejich pravomoci? Kraje jsou také samostatné územně správní celky s vlastní subjektivitou.

            Z tohoto příkladu pak zcela jasně vyplývá fakt, že zkoumat Lisabonskou smlouvu z pohledu souladu s naší Ústavou je zcela mimo rámec všech právníky uznávaných zásad o závaznosti právních norem.

            Vždy platí, že právní normy vyššího územně správního celku mají přednost před právními normami územně správního celku nižšího.

            Pokud se tedy Lisabonská smlouva dostává do rozporu s naší Ústavou, mělo by být samozřejmostí, že Ústava bude upravena tak, aby této smlouvě neodporovala.

            A to je také, z pohledu potřeb skutečného života nás obyčejných lidí, jediný závěr, ke kterému by měl Ústavní soud dospět.

            Ústavní soud by měl dospět k závěru, že nemůže zkoumat soulad Lisabonské smlouvy s naší Ústavou, protože není v jeho kompetencích zkoumat soulad právní normy vyššího územně správního celku s naší Ústavou jako normou nižšího územně správního celku. A pokud dospěje k závěru, že si obě právní normy v něčem odporují, pak by měl vyslovit doporučení, jak by měla být upravena naše Ústava, aby vyhovovala Lisabonské smlouvě.          

            Pokud jsem se zmínil o jistém příkladu z našeho domácího prostředí, pak si dovolím upozornit na to, že se objevily snahy řešit daný případ pomocí „ochranného plotu". Nechceme snad, aby se Evropa před námi chránila tak, že okolo nás postaví „ochranný plot". To jsme již jednou zažili i když v obrácené snaze. Ve snaze chránit nás před nežádoucími živly z „venku".

            Pokud mohu shrnout. Podle mne. V tomto případě nejde o naši národní suverenitu jako možnost vykonávat státní moc na území našeho státu, protože jednou ze složek státní moci je i moc zákonodárná. A již dnes jsme povinni akceptovat normy Evropské unie, takže jejich schvalování u nás má jen formální a nikoliv rozhodovací charakter.

            V tomto případě jde spíše o pozice několika vysokých státních úředníků, kteří mají strach, že budou ještě více omezeny jejich dosavadní rozhodovací pravomoci.

Autor: Václav Kamaryt | středa 7.10.2009 10:30 | karma článku: 7,26 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Václav Kamaryt

Korespondenční volba, lidská práva, právo a naši zákonodárci – III.

Jak jinak začít tento blog, než citátem jedné z reakcí na blog předcházející a upozorněním na nedostatek, který z ní vyplývá. Autor nevěnoval blogu dostatečnou pozornost, a proto mně obviňuje z něčeho, co jsem nenapsal.

19.5.2024 v 16:15 | Karma: 0 | Přečteno: 179x | Diskuse| Ostatní

Václav Kamaryt

Korespondenční volba, lidská práva, právo a naši zákonodárci – II.

V minulém příspěvku na toto téma jsem se vyjádřil k výše uvedenému tématu ne dost srozumitelně. Kromě toho. Neřešil jsem jeden zcela zásadní problém. Zkusím to napravit.

22.4.2024 v 9:56 | Karma: 15,56 | Přečteno: 385x | Diskuse| Ostatní

Václav Kamaryt

Korespondenční volba, lidská práva, právo a naši zákonodárci.

Nadpis by mohl naznačovat, že se chci v jednom příspěvku zabývat čtyřmi tématy. Opak je pravdou. Pomocí čtyř témat se pokusím vysvětlit problémy s korespondenční volbou.

19.2.2024 v 10:30 | Karma: 17,39 | Přečteno: 2040x | Diskuse| Politika

Václav Kamaryt

Důchodová reforma

V roce 2050 má prý připadnout na jednoho důchodce jeden pracující člověk. Proto je nutné zvyšovat věk odchodu do důchodu

15.5.2023 v 10:30 | Karma: 12,03 | Přečteno: 563x | Diskuse| Ekonomika

Václav Kamaryt

Nižší valorizace důchodů – ekonomické důvody

V souvislosti se snížením valorizace důchodů se používá argument. Nižší valorizaci vyžadují ekonomické důvody.

20.3.2023 v 10:30 | Karma: 20,40 | Přečteno: 629x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  21:20

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož stav je...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 97
  • Celková karma 7,78
  • Průměrná čtenost 866x
Jsem člověk. Zastávám názor, že člověk jako živočišný druh byl stvořen (a je jedno, kdo ho stvořil) proto, aby byl. Veškerá činnost člověka by tedy měla směřovat k tomu, aby člověk jako živočišný druh mohl být. A to proto, že člověk, který není, nic nemá.

Seznam rubrik