7 důvodů, proč byste měli jíst čočku 2x týdně

Čočka je ekonomická, lahodná a velmi výživná potravina. Čočka, která se snadno vaří a je velmi všestranná, nám umožňuje předcházet mnoha onemocněním. 

Hlavní výhody čočky, abyste si mohli vychutnat všechny její vynikající terapeutické vlastnosti.

1. Snižuje cholesterol

Čočka je velmi bohatá na rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu a přispívá k prevenci srdečních chorob.

2. Chrání srdce

Konzumace potravin bohatých na vlákninu, jako je čočka, pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění. Kyselina listová a hořčík v čočce pomáhají snižovat hladinu homocysteinu a zlepšují krevní oběh.

3. Zlepšuje trávení

Vláknina v čočce zabraňuje zácpě a dalším onemocněním, jako je syndrom dráždivého tračníku.

4. Reguluje krevní cukry

Další z nejznámějších výhod rozpustné vlákniny je její schopnost regulovat hladinu cukru v krvi a vyhnout se klasickým špičkám bezprostředně po jídle.

5. Zvyšuje energii

Čočka dodává energii díky komplexním sacharidům. Je také bohatá na železo, které přenáší kyslík po celém těle a je nezbytné pro tvorbu energie.

6. Bohatá na bílkoviny

Mezi všemi luštěninami zaujímá čočka třetí místo z hlediska obsahu bílkovin.

7. Pomáhá vám zhubnout

Kromě toho, že je čočka vysoce výživná, má nízký obsah kalorií a tuku a je doporučenou potravinou při redukčních dietách.

 

Čočku lze konzumovat mnoha různými způsoby. Můžete si připravit čočkovou polévku, čočku s vajíčkem, s houbama, nebo jen tak přidat do salátů.

Fotka je z roku 2017

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Kadlčák | pátek 5.1.2024 8:11 | karma článku: 20,55 | přečteno: 541x