Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdravotnictví je tu pro pacienty. Ne naopak.

Do parlamentu bude v nejbližší době předložen balík nových zdravotních zákonů. Už teď se mnohé skupiny překřikují o to, kdo proti nim stojí ve větší opozici. Faktické zdůvodnění svého postoje zpravidla cudně zamlčí a celou reformu šmahem odmítnou jako nějaký domnělý experiment. Jak to ale ve skutečnosti s na vrhovanými zákony je ? Co přináší a komu změny v nich obsažené prospějí?

Posílení práv pacientů...

Překládané zákony především znamenají vykročení do stavu, kdy tu zdravotnictví bude pro pacienty a nikoli pacienti pro zdravotnictví, jak to bohužel dnes někdy vypadá. Zákon o zdravotních službách proto v českém prostředí poprvé přichází s jasně definovanými a vymahatelnými právy pacientů. Pacient se z pasivního trpitele, na němž jsou pouze vykonávány určité zdravotnické úkony, konečně stane zákazníkem, který aktivně spolurozhoduje o svém zdravotní stavu.

Podle znění zákona, mohou být zdravotnické služby pacientům poskytovány jen s jejich souhlasem a ti je mohou také odmítnout. Před svým rozhodnutím si pacienti mohou vyžádat konzultaci od jiného lékařského odborníka. Pacienti také  získávají právo nahlížet do své zdravotnické dokumentace a získat tak všechny informace o svém zdravotním stavu. Své první kodifikace se také dočkalo právo na návštěvy a na přítomnost vodícího nebo asistenčního psa či průvodce ovládajícího znakovou řeč. Právo na svobodnou volbu poskytovatele zdravotnických služeb je v tomto kontextu samozřejmostí.

Zákon také zlepší obecnou informovanost pacientů, neboť zdravotnická zařízení až teprve nyní dostanou povinnost zveřejnit provozní dobu, ceník služeb hrazených pacientem a do registru poskytovatelů uvést veškeré potřebné informace. Zdravotnická zařízení také nově dostanou jasná pravidla toho, kdy budou moci pacienta odmítnout a krajské úřady apojišťovny naopak budou moci důvody odmítnutí prošetřit.

Další posílení ochrany práv pacientů představuje Zákon o specifických zdravotnických službách, který se týká zákroků jako je sterilizace, umělé ukončení těhotenství, kastrace, změny pohlaví či psychochirurgické výkony. Dokud totiž nebudou přesně stanovena práva a povinnosti pacienta a poskytovatele, hrozí jejich porušování. Zákon proto zaplňuje prázdná místa v legislativě a podrobně upravuje podmínky, za nichž je možno tyto specifické služby poskytnout.

Jiné bílé místo zaplňuje Zákon o zdravotní záchranné službě, který dosud zcela chyběl a který sám o sobě může zachránit řadu lidských životů. Více než milionu lidí totiž zlepšuje dostupnost záchranné služby tím, že garantuje dobu jejího dojezdu na 15 minutách. Konečně se tak vyrovnají rozdíly v dostupnosti, které dosud mezi jednotlivými kraji panují. Změna financování zdravotní záchranné služby přinese více peněz a ulehčí krajům, které ji doteď hradí ze 70 %. V neposlední řadě také zákon řeší problémy s převzetím pacienta do lůžkového zařízení, které dnes není nijak upraveno.

...nejde na úkor zdravotnických zařízení

Tyto změny však nejsou realizovány na úkor zdravotnických zařízení. Jim navrhovaný zákon přináší především zpřehlednění a zjednodušení legislativního prostředí. Jasně jsou stanoveny podmínky pro získání oprávnění k poskytování zdravotnických služeb, která nově navíc budou stejná pro všechny typy zdravotnických zařízení. Lékařské praxe bude nově možno dědit, prodávat či pronajímat, pokud ovšem nový poskytovatel splní zákonné podmínky a obdrží vlastní oprávnění. Přesné definice druhů a forem zdravotních služeb také usnadní dohody s pojišťovnami o úhradě.

Obecně prospěšné jsou také přínosy novely zákona o zdravotním pojištění, která kromě toho že odstraňuje různé legislativní nánosy a uvádí do souladu používanou terminologii, především poprvé jasně definuje podmínky, za nichž se hradí zdravotní služby pro pojištěnce. Současný rozsah péče pro pojištěnce je zachován a přesnější definice umožňuje lepší garanci služeb. Nově se v zákoně objevuje dlouho požadovaná možnost legálně si připlatit za nadstandardní výkony nebo poskytnuté zdravotnické prostředky. Ta je ovšem provedena za současné ochrany pojištěnce, neboť zdravotnické zařízení má povinnost pacientovi nabídnout nejprve standardní variantu služby. Všichni rodiče malých dětí také jistě uvítají to, že nové očkování proti pneumokoku bude možné hradit z veřejného zdravotního pojištění.

Přínosy nových zákonů jsou na první pohled evidentní. Ptejme se tedy opozice, zda je tu podle nich zdravotnictví pro pacienty, nebo spíše pacienti pro zdravotnictví

Autor: MUDr. Tomáš Julínek | čtvrtek 13.11.2008 13:16 | karma článku: 46,47 | přečteno: 12233x
  • Další články autora

MUDr. Tomáš Julínek

Do druhého kola jsem postoupil. Všem pomluvám navzdory.

Postoupil jsem do druhého kola senátních voleb. Pro většinu z vás to možná není žádné překvapení, ale věřte nebo ne, dodnes mě na ulici zastavují lidé s tím, že mi fandili a litují mého vyřazení. Jak je to možné? Odpověď je strašně jednoduchá, říkali to totiž v televizi.

20.10.2010 v 9:32 | Karma: 30,99 | Přečteno: 1829x | Diskuse| Ostatní

MUDr. Tomáš Julínek

Je vyšší zdravotní pojištění pro živnostníky spravedlivé?

Být živnostníkem znamená živit se sám svou prací, bez cizí pomoci podnikat, živit svoji rodinu, přinášet nabídku služeb, zboží nebo zábavy ostatním.

7.10.2010 v 10:03 | Karma: 29,49 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Politika

MUDr. Tomáš Julínek

Vzpomínka na Martina Štěpánka

Moje maminka zbožňovala Zdeňka Štěpánka. Svůj obdiv pak přenesla i na Janu Štěpánkovou a Martina Štěpánka a ovlivnila tím i mě. Martin pro mne tehdy byl známým hercem na obrazovce, mně vzdálenou celebritou. Když jeho hlas zazníval z Rádia Svobodná Evropa, začal jsem vnímat i jeho osobnost – poznával jsem Martina Štěpánka také jako člověka.

23.9.2010 v 9:23 | Karma: 21,07 | Přečteno: 1783x | Diskuse| Ostatní

MUDr. Tomáš Julínek

O tarifech ve zdravotnictví ještě jednou…

Tak po stopadesátéprvé, ale zase mi to nedá. Od roku 1992 se stále dokola upozorňuje na to, že zdravotnictví – na rozdíl třeba od školství – nefunguje v rozpočtové sféře, ale podle svébytných pravidel. Lékaři, ani sestřičky nejsou placeni pojišťovnami, ale nemocnicemi. Ty nejsou nic jiného než podniky, které prodávají své služby zdravotním pojišťovnám, od kterých dostávají zaplaceny na základě kontraktů sjednaných dopředu na celý rok.

9.9.2010 v 10:15 | Karma: 23,72 | Přečteno: 1742x | Diskuse| Politika

MUDr. Tomáš Julínek

Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví

Vážený pane ministře, milý Leoši, dovol, abych vyjádřil své rozčarování nad Tvým rozhovorem, který vyšel dne 2. 9. 2010 v deníku E15. Nechci komentovat všechny odpovědi na otázky, ale zarazila mě Tvoje odpověď na tu poslední. Sděluješ v ní, že provedeš revizi „mých“ reformních zákonů do poloviny příštího roku. Nejedná se přímo o mé zákony, nýbrž o výsledek několikaleté práce mnoha odborníků, úředníků, legislativců, poradců, jednoduše celého Ministerstva zdravotnictví, včetně všech účastníků připomínkového řízení, tedy i tehdejší vlády. Všichni na tom pracovali s vizí, že se české zdravotnictví zmodernizuje, bude vstřícnější k pacientům a odolné vůči finančním krizím. Jsou to rovněž jediné komplexní reformní zákony, které byly od 90. let vypracovány. Bez zásadních zákonných změn nemůže být žádný ministr zdravotnictví úspěšný!

4.9.2010 v 9:24 | Karma: 43,61 | Přečteno: 12858x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4122x
Narodil jsem se v Brně, 7. listopadu 1956. Po absolutoriu na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity jsem působil v nemocnicích v Jevíčku, Svitavách, Ivančicích a v Brně.
Do ODS jsem vstoupil roku 1996 a v listopadu roku 1998 jsem byl zvolen v senátním obvodu Brno-Venkov poprvé senátorem. V září 2006 jsem byl jmenován ministrem zdravotnictví v této funkci jsem pracoval do ledna 2009. Jsem rozvedený a mám dva syny.

Seznam rubrik