Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Cikánek

20. 10. 2010 0:40
Modlím se za vás !

Aby vás NEZVOLILI SENÁTOREM !!!  ;-€ Rv

0 0
možnosti
VC

vena65

11. 10. 2010 14:08
Souhlas

0 0
možnosti
FH

Bouše

11. 10. 2010 12:39
Souhlas,

není hloupější politika, než ta, která likviduje OSVČ. Co z nich stát případně vytáhne, to jim mnohonásobně vrátí ve formě nezaměstnanecké podpory. :-/

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

11. 10. 2010 11:06
karma

Vaše názory mi vždy přišly racionální a nepopulistické. Tento není výjimkou.R^

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

11. 10. 2010 11:08
to říkám jako osvč

stejná platba při nestejných podmínkách opravdu není to pravé

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

11. 10. 2010 11:03
Hmm.....

Problém bude vyřešen teprve v okamžiku, kdy pojištění bude pojištěním a nebudeme se k němu chovat jako ke skryté formě daně. Dvacet let se hovoří o tom, že formou standardů stanovíme, co pokrývá veřejné pojištění. Jakmile by to bylo stanoveno, byla by stanovena i cena tohoto pojištění a tu musí platit OSVČ, zaměstnanec (v součtu i s tím, co za něj odvádí zaměstnavatel) i stát za svoje pojištěnce ve stejné výši a bez výjimky. Veřejné zdravotní pojištění by musely nediskriminačně a bez vyhodnocování pojistných rizik nabízet všechny zdravotní pojišťovny za stejnou cenu a v nadstandardu nechť si konkurují.

Pokud mají všichni z takového systému právo čerpat, všichni musí platit. A pokud existují živnostníci a podnikatelé, kteří si "nevydělají" ani na zdravotní pojištění, nemají podnikat. Je to jednoduché.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

11. 10. 2010 11:27
Re: Hmm.....

ano. Zhruba takto by vypadalo skutečně "čisté" řešení. (A to je nejspíše důvod, proč se ho nedočkáme).

Snad bych se obával, aby "standart" nezahrnoval úplně "fšechno" (ona k tomu směřuje ta nešťastná formulace v ústavě) a "nadstandard" by zahrnoval akorát "televizi na pokoji".

Ještě by bylo vhodné do systému zakomponovat "spoluúčast" - jak je to obvyklé u každého jiného pojištění. Jsem ochoten za každou návštěvu lékaře zaplatit "stovku či dvě" atp., mám nárok na "vyšší limity plnění", nebo nižší sazby odvodů - jak praví pojistná matematika, ale to už je úplné "sci-fi".

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

8. 10. 2010 0:11
no tak ono je hlavně zdrav. pojištění pr živnostníky

nižší než u zaměstnance. K odvodům pro zaměstnance je třeba připočíst to co za mně údajně platí zaměstnavatel a to ještě i částí daně neboť se daň platí ze mzdy superhrubé. Sice je nám tvrzeno, že to dává zaměstnavatel, ale zaměstnanec  na to za normálních okolností musí zaměstnavateli vydělat, jinak by ho nikdo nezaměstnal.

0 0
možnosti
PK

repanak

7. 10. 2010 23:14
Jsem taky OSVČ, ale zastávám názor

že každý by si měl shodné procento zdravotního pojištění. Otázka zastropování je něco jiného. Ale u zaměstnance by mělo plně zdravotní pojištění být v "jeho nákladech" a ne, že část platí podnikatel. Stejně OSVČ by měl ho hradit ve stejné procentní výši - rizika spojená s podnikáním by měla být vyjádřena v úrovni příjmu a ne v nižší procentní sazbě, že podnikatel vymýšlí, riskuje, jde s kůží na trh apod. 

0 0
možnosti
K

korzár

7. 10. 2010 21:15
Vážený pane Julínku,

opomněl jste ještě prozradit jednu zásadní skutečnost: zaměstnanec svoji mzdu může projíst, propít nebo utratit za cokoliv. Dostane novou. Živnostník (tedy malý podnikatel) musí každý měsíc bojovat za to, aby měl příjem. Nemůže svůj výdělek utratit. Musí investovat do vybavení (kanceláře, dílny apod.), musí investovat do vzdělání či učení se novým věcem (protože konkurence by jej předběhla), musí investovat do dopravy (obnovovat vozový park, protože pěšky se nedá podnikat), musí platit pronájem kanceláře, výrobní haly nebo dílny a to podle produktivity (těžko vám někdo dá zakázku jako důvěryhodnému dodavateli, když budete něco dělat v garáži). Navíc jestliže zaměstnává, pak musí mít na platy zaměstnanců a na jejich odvody i když zrovna lukrativní zakázky nejsou, i když odběratel zaplatí pozdě nebo vůbec. TO JE ROZDÍL MEZI PŘÍJMEM ZAMĚSTNANCE A ŽIVNOSTNÍKA. Myslíte si, že je možné tyto dva srovnávat? P.S.: nevztahuje se na "živnostníky"=zaměstnance na živnosťák.

0 0
možnosti
MS

majkl1

7. 10. 2010 17:26
Vcelku souhlasím,

jen ta úvodní věta je trochu zavádějící. Živnostníkem se rozumíval většinou řemeslník, či služby poskytující občan. Ale i ten zaměstnával dělníky, tovaryše, učedníky. Pod svým jménem, na které byl hrdý. Jen se obávám, že ti dnešní "živnostníci" mají onen papír (většinou na prodej všeho druhu a jeho zprostředkování) jen proto, aby se nechali najímat jinými vykuky a celá ta legrace slouží jen k daňovému exkamotérství.

0 0
možnosti
M

martin5.3

7. 10. 2010 23:53
Re: Vcelku souhlasím,

Proč se tak neživíte, když se v tom tak vyznáte?

0 0
možnosti
KJ

zpetak

7. 10. 2010 16:52
Proč živnostníky považujete za Bohy?

Deset let jsem se živil jako živnostník.Dnes žiji v Kanadě. Emigroval jsem i díky Vám.Děkuji Vám tímto, že politici jako Vy a ostatní mě popostrčili k tomu kroku.Nelituji.

Ale k věci.Měl jsem deset let autoškolu.Na ostatní jsem se nedíval jako na blbce, ani na zaměstnance.Právě naopak.Byli to mí zákazníci........

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4122x
Narodil jsem se v Brně, 7. listopadu 1956. Po absolutoriu na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity jsem působil v nemocnicích v Jevíčku, Svitavách, Ivančicích a v Brně.
Do ODS jsem vstoupil roku 1996 a v listopadu roku 1998 jsem byl zvolen v senátním obvodu Brno-Venkov poprvé senátorem. V září 2006 jsem byl jmenován ministrem zdravotnictví v této funkci jsem pracoval do ledna 2009. Jsem rozvedený a mám dva syny.

Seznam rubrik