Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Voličům jsem nikdy nic netajil

Virtuální realita české mediální kotliny je vskutku smutná záležitost. Tuzemští novináři asi v úporné snaze zachovat jalovou nestrannost zcela rezignovali na svůj základní úkol – totiž upozorňovat na to, jak se věci skutečně mají. Propagační oddělení Lidového domu tak může zcela bezostyšně zaplavovat celou zemi naprosto evidentními nesmysly, a to tak dlouho a tolikrát, až z nich po goebbelsovsku ukuje onu falešnou pravdu.

Teď to zkouší s báchorkou o tom, že ODS vlastně podvedla voliče, neboť jim prý před minulými volbami zatajila regulační poplatky a pak je přesto zavedla. Většinu Paroubkových a Rathových lží lze přitom lehko ověřit z dostupných zdrojů! To platí i o regulačních poplatcích, u kterých stačí jen letmý pohled do tehdejších novin. Jako kandidát na ministra zdravotnictví jsem o nezbytnost zavedení poplatků otevřeně hovořil a každý se o tom může snadno přesvědčit. Poplatky v programu ostatně měli i Zelení a Lidovci a hovořil o nich i David Rath a vůbec je všichni brali za samozřejmou a nezbytnou věc!

Další manipulací ČSSD je nesmyslné směšování spoluúčasti s regulací 30 korunami. Mohu zde jenom znovu zopakovat, že ODS nikdy se zavedením povinné spoluúčasti a s vyřazením diagnóz či zákroků z úhrad – tak jak o tom mluvil David Rath a jak to aktuálně navrhuje TOP09 – nepočítala. Přes omezování rozsahu služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění totiž cesta nevede.

Upřímně doufám, že se ODS bude držet mého promyšleného plánu spočívajícího v postupném dobrovolném výběru zdravotního plánu. Občané by si za výhodných podmínek mohli zvolit platit za některé výkony sami. To by znamenalo nenechat všechny peníze úředníkům zdravotní pojišťovny, kteří nikdy nemůžou o mé péči rozhodnout optimálně a navíc si odloupnou část peněz na svoje úřadování. To vše za garance zachování stávajícího rozsahu hrazených výkonů!

Regulace prostřednictvím poplatků naopak představuje onu nezbytnou solidaritu zdravých s nemocnými, o které tak často a tak falešně básní právě socialisté. Pokud se někomu platby ve zdravotnictví zvedly o pár korun, pak to bylo způsobeno právě tímto solidárním výdejem ve prospěch stotisícové skupiny vážně nemocných spoluobčanů, kteří dříve platili desetitisíce a nyní jsou chráněni limitem 5000 resp. 2500 korun.

Skutečně nevím, zda solidárních 8 korun měsíčně navíc lze vůbec považovat za zvýšení spoluúčasti a tedy nesplnění slibu ODS.

Kdyby se novináři podívali na meziroční nárůsty spoluúčasti třeba v letech 2004, 2005 a 2006, museli by tehdejší partu socialistických ministrů konče Rathem ukřižovat na první stránce. Je snad jasné, že nárůst spoluúčasti z let vlády ČSSD nesli právě ti, které mnou nastavené poplatky s limitem od roku 2008 chrání.

Autor: MUDr. Tomáš Julínek | čtvrtek 1.4.2010 9:34 | karma článku: 32,18 | přečteno: 1973x
  • Další články autora

MUDr. Tomáš Julínek

Do druhého kola jsem postoupil. Všem pomluvám navzdory.

Postoupil jsem do druhého kola senátních voleb. Pro většinu z vás to možná není žádné překvapení, ale věřte nebo ne, dodnes mě na ulici zastavují lidé s tím, že mi fandili a litují mého vyřazení. Jak je to možné? Odpověď je strašně jednoduchá, říkali to totiž v televizi.

20.10.2010 v 9:32 | Karma: 30,99 | Přečteno: 1829x | Diskuse| Ostatní

MUDr. Tomáš Julínek

Je vyšší zdravotní pojištění pro živnostníky spravedlivé?

Být živnostníkem znamená živit se sám svou prací, bez cizí pomoci podnikat, živit svoji rodinu, přinášet nabídku služeb, zboží nebo zábavy ostatním.

7.10.2010 v 10:03 | Karma: 29,49 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Politika

MUDr. Tomáš Julínek

Vzpomínka na Martina Štěpánka

Moje maminka zbožňovala Zdeňka Štěpánka. Svůj obdiv pak přenesla i na Janu Štěpánkovou a Martina Štěpánka a ovlivnila tím i mě. Martin pro mne tehdy byl známým hercem na obrazovce, mně vzdálenou celebritou. Když jeho hlas zazníval z Rádia Svobodná Evropa, začal jsem vnímat i jeho osobnost – poznával jsem Martina Štěpánka také jako člověka.

23.9.2010 v 9:23 | Karma: 21,07 | Přečteno: 1783x | Diskuse| Ostatní

MUDr. Tomáš Julínek

O tarifech ve zdravotnictví ještě jednou…

Tak po stopadesátéprvé, ale zase mi to nedá. Od roku 1992 se stále dokola upozorňuje na to, že zdravotnictví – na rozdíl třeba od školství – nefunguje v rozpočtové sféře, ale podle svébytných pravidel. Lékaři, ani sestřičky nejsou placeni pojišťovnami, ale nemocnicemi. Ty nejsou nic jiného než podniky, které prodávají své služby zdravotním pojišťovnám, od kterých dostávají zaplaceny na základě kontraktů sjednaných dopředu na celý rok.

9.9.2010 v 10:15 | Karma: 23,72 | Přečteno: 1742x | Diskuse| Politika

MUDr. Tomáš Julínek

Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví

Vážený pane ministře, milý Leoši, dovol, abych vyjádřil své rozčarování nad Tvým rozhovorem, který vyšel dne 2. 9. 2010 v deníku E15. Nechci komentovat všechny odpovědi na otázky, ale zarazila mě Tvoje odpověď na tu poslední. Sděluješ v ní, že provedeš revizi „mých“ reformních zákonů do poloviny příštího roku. Nejedná se přímo o mé zákony, nýbrž o výsledek několikaleté práce mnoha odborníků, úředníků, legislativců, poradců, jednoduše celého Ministerstva zdravotnictví, včetně všech účastníků připomínkového řízení, tedy i tehdejší vlády. Všichni na tom pracovali s vizí, že se české zdravotnictví zmodernizuje, bude vstřícnější k pacientům a odolné vůči finančním krizím. Jsou to rovněž jediné komplexní reformní zákony, které byly od 90. let vypracovány. Bez zásadních zákonných změn nemůže být žádný ministr zdravotnictví úspěšný!

4.9.2010 v 9:24 | Karma: 43,61 | Přečteno: 12858x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Čína rychle rozšiřuje jaderný arzenál. Posílila i KLDR, uvádí zpráva

17. června 2024  9:32

Čína za poslední rok výrazně zvětšila svůj jaderný arzenál, počet jaderných hlavic zvýšila ze 410...

Převrat v britské politice? Nacionalisté velí ke změně, volební systém je proti

16. června 2024,  aktualizováno  17.6 9:25

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16,  aktualizováno  9:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Sokovi hrozil, že ho vyhodí ze sedmého patra, soudí muže za řádění na ubytovně

17. června 2024  8:23

Krajský soud v Ostravě projednává případ muže obžalovaného z pokusu o trojnásobnou vraždu. Podle...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4122x
Narodil jsem se v Brně, 7. listopadu 1956. Po absolutoriu na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity jsem působil v nemocnicích v Jevíčku, Svitavách, Ivančicích a v Brně.
Do ODS jsem vstoupil roku 1996 a v listopadu roku 1998 jsem byl zvolen v senátním obvodu Brno-Venkov poprvé senátorem. V září 2006 jsem byl jmenován ministrem zdravotnictví v této funkci jsem pracoval do ledna 2009. Jsem rozvedený a mám dva syny.

Seznam rubrik