Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Priority předsednictví skončí 9. května se stávající vládou

O tom, jak utrpí naše předsednictvím tím, výměnou politické vlády za vládu úředníků bylo napsáno mnohé. Většinou se mluví o hlavně o ztrátě prestiže nebo o tom, jak důležité jsou osobní vazby, které si dosavadní členové vlády vytvořili s ostatními evropskými státníky. To vše je samozřejmě pravda. Trochu se však zapomíná na fakt, že s 9. květnem a nástupem nové vlády fakticky ztratíme možnost prosazovat naše národní priority, které jsme si pro předsednictví stanovili.

To nesouvisí jen s již zmiňovanou ztrátou prestiže a s tím, jak budou protřelí evropští lídři vnímat a snažit se převálcovat snad schopné, ale stále jen úředníky bez politického mandátu. Jde především o to, že za každou prioritou, kterou se naše vláda rozhodla v tomto půlroce prosazovat, stála zejména konkrétní osoba ministra. Ten se jí systematicky věnoval, prosazoval ji a dodával jí ten osobní tah na branku, bez kterého není možné v politice prosadit vůbec nic.

Nejde přitom jen o hlavní priority našeho předsednictví, které prosazoval premiér Topolánek, ale též o dílčí priority či resortní cíle, které připravovali jednotliví ministři již více než rok před zahájením předsednictví. Nechtěli-jsme totiž být oním pasivním předsednictvím, které všechna zasedání jenom odsedí, zatímco o řízení se podělí Francie s Německem. Chtěli jsme využít této jedinečné příležitosti k tomu, abychom Evropské unii dodali svou konkrétní přidanou hodnotu, abychom ji pomohli pootočit správným směrem.

Příkladem je i prioritní téma, jež jsme si stanovili pro oblast zdravotnictví: byla to jeho finanční udržitelnost, což je otázka, které se na celoevropské úrovni dosud nikdo nevěnoval. Jedná se přitom o jeden z dlouhodobě nejpalčivějších problémů evropského zdravotnictví.

Formálně se možná změnou vlády nezmění nic. Noví ministři se však namísto prosazovatelů priorit, stanou pouhými moderátory diskuse. Každý z návrhů je totiž třeba osobně vysvětlit a obhájit a podle toho také dopadne výsledné hlasování. Když s návrhem či prioritou není člověk vnitřně ztotožněn a nemá o otázce dostatek potřebných informací a chybí mu i nezbytné zkušenosti, jen těžko může s jeho prosazováním uspět. V květnu a červnu nás přitom čekají závěrečné formální rady, na nichž se bude odhlasovávat vše podstatné a které v konečném důsledku rozhodnou o tom, kolik se nám toho podaří v rámci předsednictví dosáhnout.

Je proto jednoznačně třeba přičíst na vrub Paroubkovy ČSSD, že svou nezodpovědností a ješitností připravila Českou republiku o možnost posunout Evropskou unii správným směrem a posílit tak naši národní prestiž.

Autor: MUDr. Tomáš Julínek | středa 22.4.2009 9:23 | karma článku: 18,98 | přečteno: 1118x
  • Další články autora

MUDr. Tomáš Julínek

Do druhého kola jsem postoupil. Všem pomluvám navzdory.

Postoupil jsem do druhého kola senátních voleb. Pro většinu z vás to možná není žádné překvapení, ale věřte nebo ne, dodnes mě na ulici zastavují lidé s tím, že mi fandili a litují mého vyřazení. Jak je to možné? Odpověď je strašně jednoduchá, říkali to totiž v televizi.

20.10.2010 v 9:32 | Karma: 30,99 | Přečteno: 1829x | Diskuse| Ostatní

MUDr. Tomáš Julínek

Je vyšší zdravotní pojištění pro živnostníky spravedlivé?

Být živnostníkem znamená živit se sám svou prací, bez cizí pomoci podnikat, živit svoji rodinu, přinášet nabídku služeb, zboží nebo zábavy ostatním.

7.10.2010 v 10:03 | Karma: 29,49 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Politika

MUDr. Tomáš Julínek

Vzpomínka na Martina Štěpánka

Moje maminka zbožňovala Zdeňka Štěpánka. Svůj obdiv pak přenesla i na Janu Štěpánkovou a Martina Štěpánka a ovlivnila tím i mě. Martin pro mne tehdy byl známým hercem na obrazovce, mně vzdálenou celebritou. Když jeho hlas zazníval z Rádia Svobodná Evropa, začal jsem vnímat i jeho osobnost – poznával jsem Martina Štěpánka také jako člověka.

23.9.2010 v 9:23 | Karma: 21,07 | Přečteno: 1783x | Diskuse| Ostatní

MUDr. Tomáš Julínek

O tarifech ve zdravotnictví ještě jednou…

Tak po stopadesátéprvé, ale zase mi to nedá. Od roku 1992 se stále dokola upozorňuje na to, že zdravotnictví – na rozdíl třeba od školství – nefunguje v rozpočtové sféře, ale podle svébytných pravidel. Lékaři, ani sestřičky nejsou placeni pojišťovnami, ale nemocnicemi. Ty nejsou nic jiného než podniky, které prodávají své služby zdravotním pojišťovnám, od kterých dostávají zaplaceny na základě kontraktů sjednaných dopředu na celý rok.

9.9.2010 v 10:15 | Karma: 23,72 | Přečteno: 1742x | Diskuse| Politika

MUDr. Tomáš Julínek

Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví

Vážený pane ministře, milý Leoši, dovol, abych vyjádřil své rozčarování nad Tvým rozhovorem, který vyšel dne 2. 9. 2010 v deníku E15. Nechci komentovat všechny odpovědi na otázky, ale zarazila mě Tvoje odpověď na tu poslední. Sděluješ v ní, že provedeš revizi „mých“ reformních zákonů do poloviny příštího roku. Nejedná se přímo o mé zákony, nýbrž o výsledek několikaleté práce mnoha odborníků, úředníků, legislativců, poradců, jednoduše celého Ministerstva zdravotnictví, včetně všech účastníků připomínkového řízení, tedy i tehdejší vlády. Všichni na tom pracovali s vizí, že se české zdravotnictví zmodernizuje, bude vstřícnější k pacientům a odolné vůči finančním krizím. Jsou to rovněž jediné komplexní reformní zákony, které byly od 90. let vypracovány. Bez zásadních zákonných změn nemůže být žádný ministr zdravotnictví úspěšný!

4.9.2010 v 9:24 | Karma: 43,61 | Přečteno: 12858x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Fanoušci na cestě za snem. Češi zaplnili Lipsko a věří v porážku Ronalda

18. června 2024  19:07

Lipsko (Od našich zpravodajů) Fanouškovská vášeň nezná hranic. Češi v Lipsku fandí naplno i přes déšť a věří v historický úspěch...

ANALÝZA: Amerika chce víc atomovek. Přichází zbrojní závody bez cíle a logiky

18. června 2024

Premium Rýsuje se nový jaderný trojúhelník, USA a Rusko s Čínou. Američané zřejmě začnou rozšiřovat své...

Ani autobus tam nestaví. Jak doktor Vševěd hledal a vypátral střed Evropy

18. června 2024

Premium Jak dalekou cestu je nutné urazit do středu Evropy? A kde to vlastně je? Jiří Martínek alias doktor...

Novým šéfem NATO bude nizozemský premiér Mark Rutte, uvedla televize

18. června 2024  18:35

Novým generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO) se stane končící nizozemský premiér...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4122x
Narodil jsem se v Brně, 7. listopadu 1956. Po absolutoriu na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity jsem působil v nemocnicích v Jevíčku, Svitavách, Ivančicích a v Brně.
Do ODS jsem vstoupil roku 1996 a v listopadu roku 1998 jsem byl zvolen v senátním obvodu Brno-Venkov poprvé senátorem. V září 2006 jsem byl jmenován ministrem zdravotnictví v této funkci jsem pracoval do ledna 2009. Jsem rozvedený a mám dva syny.

Seznam rubrik