Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohlédnutí za Kulatým stolem k budoucnosti zdravotnictví v ČR

Projekt Kulatého stolu byl naplánován a vznikl jako historicky první platforma pro diskusi problémů českého zdravotnictví a jeho budoucnosti. Naším záměrem bylo celou diskusi posunout dále, zapojit do ní jak odborníky, tak politiky a pokusit se zapojit obě tyto skupiny ve prospěch budoucnosti českého zdravotnictví. Při pohledu zpět musím říci, že se náš záměr vydařil.

Samotné diskusi samozřejmě nepřispěla polarizace politické scény a nešťastný výsledek sněmovních voleb. Související negativní atmosféra rozhodně solidnímu politickému dialogu nenahrávala – sociální demokraté se bohužel rozhodli tohoto projektu neúčastnit. To je veliká škoda, neboť jak v závěrečné diskusi potvrdili sami účastníci, vytvořená komise měla opravdu věcný a nezávislý charakter a Ministerstvo zdravotnictví do diskuse vůbec nezasahovalo.

Situaci poněkud zkomplikovala skutečnost, že námi předložené zákony byly nešťastně interpretovány jako ona reforma s velkým „R“. Kritici nás obviňovali z toho, že Kulatý stůl má být pro nás pouze formalitou a že si chceme prosadit reformu bez diskuse. Skutečnost ale byla zcela rozdílná! V případě balíku zdravotnických zákonů se jednalo pouze o opravdu základní právní kodex, který měl nahradit zákon z roku 1966 a který mluvil o elementárních záležitostech právního rámce zdravotní péče. Zákony byly tedy jen nápravou současné absence legislativní úpravy. To se týká i zákona o zdravotním pojištění, jehož záměrem bylo jen dokončit práci rozdělanou v roce 1992. Skutečná Reforma měla vzejít až právě z jednání Kulatého stolu.

Při pohledu zpět představuje Kulatý stůl skutečný mezník v politické diskusi o zdravotnictví. Podařilo se nám posunout se od obvyklého uvažování z roku na rok do dlouhodobé perspektivy a účastníci diskusí pochopili, že je potřeba dívat se dál do budoucnosti. Zúčastnění politici byli také přinuceni hledat konkrétní řešení některých problémů ve zdravotnictví a opustit tak předvolební klišé typu „zajistíme zdravotní péči“, „zvýšíme kvalitu nemocnic“ apod. Ti, kteří se do debaty skutečně zapojili, museli nahlédnout pod povrch a dát dohromady jasný koncept. V poslední době je bohužel patrná tendence k populismu, se kterým je hlubší debata neslučitelná. To je také možná důvod, proč se ČSSD Kulatého stolu odmítla zúčastnit.

Výstupem celého projektu byla řada cenných a u nás zcela průlomových publikací, které hodnotí stav českého zdravotnictví a srovnávají jej se světem. Právě tyto výstupy by snad mohly konečně napomoci ke zkvalitnění úrovně politické debaty, neboť politici často hovoří o tom, že bychom měli jít například německou cestou, ale vlastně ani pořádně neví, o co se jedná. Komise se také v neposlední řadě soustředila na otázku finanční udržitelnosti zdravotních systémů, která je pro budoucnost českého zdravotnictví klíčová.

Práce započatá Kulatým stolem samozřejmě nekončí. Představuje spíše něco, od čeho je možné se odpíchnout a v čem je možné s úspěchem pokračovat. Významná, leč spíše skrytá, je v tomto ohledu ona základní mravenčí práce – sběr a ověřování dat – která jediná nám může poskytnout skutečný obraz našeho zdravotnictví, na jehož základě se pak budeme moci kvalifikovaně rozhodovat.

Přál bych si, aby politická diskuse s Kulatým stolem neskončila, nýbrž aby pokračovala ve stejné podobě a aby se jí účastnili jak politici, tak odborníci. Zdravotnictví asi navždy zůstane politickou záležitostí a lékaři si tak budou muset zvyknout na to, že o něm budou rozhodovat politici. Politici by ale na druhé straně měli dokázat reflektovat odborný názor, znát fakta a přizpůsobit jim svoje volební programy a svou činnost. Tomu Kulatý stůl rozhodně napomohl.  

Autor: MUDr. Tomáš Julínek | úterý 7.4.2009 10:15 | karma článku: 41,71 | přečteno: 6480x
  • Další články autora

MUDr. Tomáš Julínek

Do druhého kola jsem postoupil. Všem pomluvám navzdory.

Postoupil jsem do druhého kola senátních voleb. Pro většinu z vás to možná není žádné překvapení, ale věřte nebo ne, dodnes mě na ulici zastavují lidé s tím, že mi fandili a litují mého vyřazení. Jak je to možné? Odpověď je strašně jednoduchá, říkali to totiž v televizi.

20.10.2010 v 9:32 | Karma: 30,99 | Přečteno: 1829x | Diskuse| Ostatní

MUDr. Tomáš Julínek

Je vyšší zdravotní pojištění pro živnostníky spravedlivé?

Být živnostníkem znamená živit se sám svou prací, bez cizí pomoci podnikat, živit svoji rodinu, přinášet nabídku služeb, zboží nebo zábavy ostatním.

7.10.2010 v 10:03 | Karma: 29,49 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Politika

MUDr. Tomáš Julínek

Vzpomínka na Martina Štěpánka

Moje maminka zbožňovala Zdeňka Štěpánka. Svůj obdiv pak přenesla i na Janu Štěpánkovou a Martina Štěpánka a ovlivnila tím i mě. Martin pro mne tehdy byl známým hercem na obrazovce, mně vzdálenou celebritou. Když jeho hlas zazníval z Rádia Svobodná Evropa, začal jsem vnímat i jeho osobnost – poznával jsem Martina Štěpánka také jako člověka.

23.9.2010 v 9:23 | Karma: 21,07 | Přečteno: 1783x | Diskuse| Ostatní

MUDr. Tomáš Julínek

O tarifech ve zdravotnictví ještě jednou…

Tak po stopadesátéprvé, ale zase mi to nedá. Od roku 1992 se stále dokola upozorňuje na to, že zdravotnictví – na rozdíl třeba od školství – nefunguje v rozpočtové sféře, ale podle svébytných pravidel. Lékaři, ani sestřičky nejsou placeni pojišťovnami, ale nemocnicemi. Ty nejsou nic jiného než podniky, které prodávají své služby zdravotním pojišťovnám, od kterých dostávají zaplaceny na základě kontraktů sjednaných dopředu na celý rok.

9.9.2010 v 10:15 | Karma: 23,72 | Přečteno: 1742x | Diskuse| Politika

MUDr. Tomáš Julínek

Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví

Vážený pane ministře, milý Leoši, dovol, abych vyjádřil své rozčarování nad Tvým rozhovorem, který vyšel dne 2. 9. 2010 v deníku E15. Nechci komentovat všechny odpovědi na otázky, ale zarazila mě Tvoje odpověď na tu poslední. Sděluješ v ní, že provedeš revizi „mých“ reformních zákonů do poloviny příštího roku. Nejedná se přímo o mé zákony, nýbrž o výsledek několikaleté práce mnoha odborníků, úředníků, legislativců, poradců, jednoduše celého Ministerstva zdravotnictví, včetně všech účastníků připomínkového řízení, tedy i tehdejší vlády. Všichni na tom pracovali s vizí, že se české zdravotnictví zmodernizuje, bude vstřícnější k pacientům a odolné vůči finančním krizím. Jsou to rovněž jediné komplexní reformní zákony, které byly od 90. let vypracovány. Bez zásadních zákonných změn nemůže být žádný ministr zdravotnictví úspěšný!

4.9.2010 v 9:24 | Karma: 43,61 | Přečteno: 12858x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

RegioJet před nehodou v Pardubicích jel moc rychle a minul dvě návěsti

17. června 2024  18:35,  aktualizováno  18:49

Vlak RegioJetu jel před tragickou nehodou v Pardubicích rychleji, než připouštějí pravidla. Řekl to...

Univerzita Karlova rozporuje závěry vyšetřování střelby. Podá stížnost

17. června 2024  13:18,  aktualizováno  18:47

Karlova univerzita si bude stěžovat na závěry vyšetřování prosincové střelby na filozofické...

STAN vybralo adepty na eurokomisaře, vládě navrhuje Nerudovou a Síkelu

17. června 2024  18:30

Hnutí STAN navrhne vládě na eurokomisaře zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou a ministra...

Česko ozáří obří měsíc. V pátek bude úplněk nejníž nad obzorem a bude se zdát větší

17. června 2024  18:26

V noci na sobotu 22. června bude nejjižněji, tedy nejníže nad obzorem, položený úplněk v roce,...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4122x
Narodil jsem se v Brně, 7. listopadu 1956. Po absolutoriu na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity jsem působil v nemocnicích v Jevíčku, Svitavách, Ivančicích a v Brně.
Do ODS jsem vstoupil roku 1996 a v listopadu roku 1998 jsem byl zvolen v senátním obvodu Brno-Venkov poprvé senátorem. V září 2006 jsem byl jmenován ministrem zdravotnictví v této funkci jsem pracoval do ledna 2009. Jsem rozvedený a mám dva syny.

Seznam rubrik