Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo ohrozil konání předčasných voleb?

Rozhodnutí Ústavního soudu šokovalo vrcholné politiky. Někteří viní ústavní soudce z neodpovědnosti, spílají poslanci Melčákovi, že si dovolil stěžovat. Nechci polemizovat s rozhodnutím ústavních soudců a hodnotit, zda postupovali odpovědně či necitlivě s ohledem na vládní krizi, apod. Konec konců nebyl to Ústavní soud, kdo odvolal vládu uprostřed mandátu a českého předsednictví bez náhradního řešení.

Chci upozornit na odpovědnost zákonodárců, především poslanců v této kauze. Dnes mám tu čest předkládat v Poslanecké sněmovně za Senát změnu ústavy, která má být podle dohody politických špiček urychleně přijata. Návrh na doplnění čl. 35 Ústavy o bod, který umožní standardní rozpuštění Sněmovny v průběhu jejího funkčního období, jsme připravili se skupinou senátorů ještě v minulém století! Málokdo ví, že tento senátní návrh předkládáme Sněmovně opakovaně s kolegou Kuberou již od roku 2001!

Projednávání v Senátu předcházela několikaletá odborná debata o nedostatcích naší ústavy. Analýza ukázala, že právě nemožnost standardně dospět k předčasným volbám, může být příčinou ústavní krize. Tento nedostatek v kombinaci s naším volebním systémem plodícím křehké vládní většiny jsme v Senátu vyhodnotili jako nejrizikovější, a proto jsme připravili senátní návrh zákona. Mezitím poslanci navrhli velmi nestandardní řešení vládní krize zvláštním jednorázovým zákonem o zkrácení příslušného volebního období. Nebudu rozvíjet zajímavou, ale zároveň děsivou úvahu, že by si např. poslanci ČSSD a KSČM odhlasovali podobný zákon o prodloužení mandátu třeba na šest, deset let, nebo nedej bože do další revoluce!

Při přípravě zprávy pro poslance jsem si prošel celou historii navrhované změny ústavy včetně stenozáznamů. Doporučuji přečíst si na internetu všechny debaty z Poslanecké sněmovny. Diskuse je neuvěřitelně nevěcná, z takových 80% mimo téma, plná podezření z různých politických úmyslů a v posledním rathovsko-paroubkovském období také plná nechutných osobních útoků. Ve stenozáznamech ze Sněmovny také zaznamenáte dětinskou rivalitu poslanci kontra senátoři, která také přispěla k negativistickému přístupu k nevinnému ale důležitému návrhu na doplnění Ústavy. Z českého Parlamentu se totiž postupně vytrácí diskuse o obsahu zákonů a věcných řešeních pro občany této země. Slib zákonodárců se tak stává jen formulkou umožňující vstup do poslaneckých lavic, začínají převládat lobbyistické a osobní zájmy.

Jinak by přece nebylo možné, aby stejný návrh byl Sněmovnou vypískán v roce 2001, odpálkován v roce 2005 a při třetím pokusu Senátu napravit díru v Ústavě zaparkován od roku 2006 až do dnešních dnů v Poslanecké sněmovně. Ještě že tam je! Poslanci mají možnost své „váhání" napravit a přijmout jej po osmi letech a můžeme s čistým svědomím sledovat, jak si povedou ústavní soudci.

Autor: MUDr. Tomáš Julínek | úterý 8.9.2009 11:57 | karma článku: 44,54 | přečteno: 7266x
  • Další články autora

MUDr. Tomáš Julínek

Do druhého kola jsem postoupil. Všem pomluvám navzdory.

Postoupil jsem do druhého kola senátních voleb. Pro většinu z vás to možná není žádné překvapení, ale věřte nebo ne, dodnes mě na ulici zastavují lidé s tím, že mi fandili a litují mého vyřazení. Jak je to možné? Odpověď je strašně jednoduchá, říkali to totiž v televizi.

20.10.2010 v 9:32 | Karma: 30,99 | Přečteno: 1829x | Diskuse| Ostatní

MUDr. Tomáš Julínek

Je vyšší zdravotní pojištění pro živnostníky spravedlivé?

Být živnostníkem znamená živit se sám svou prací, bez cizí pomoci podnikat, živit svoji rodinu, přinášet nabídku služeb, zboží nebo zábavy ostatním.

7.10.2010 v 10:03 | Karma: 29,49 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Politika

MUDr. Tomáš Julínek

Vzpomínka na Martina Štěpánka

Moje maminka zbožňovala Zdeňka Štěpánka. Svůj obdiv pak přenesla i na Janu Štěpánkovou a Martina Štěpánka a ovlivnila tím i mě. Martin pro mne tehdy byl známým hercem na obrazovce, mně vzdálenou celebritou. Když jeho hlas zazníval z Rádia Svobodná Evropa, začal jsem vnímat i jeho osobnost – poznával jsem Martina Štěpánka také jako člověka.

23.9.2010 v 9:23 | Karma: 21,07 | Přečteno: 1783x | Diskuse| Ostatní

MUDr. Tomáš Julínek

O tarifech ve zdravotnictví ještě jednou…

Tak po stopadesátéprvé, ale zase mi to nedá. Od roku 1992 se stále dokola upozorňuje na to, že zdravotnictví – na rozdíl třeba od školství – nefunguje v rozpočtové sféře, ale podle svébytných pravidel. Lékaři, ani sestřičky nejsou placeni pojišťovnami, ale nemocnicemi. Ty nejsou nic jiného než podniky, které prodávají své služby zdravotním pojišťovnám, od kterých dostávají zaplaceny na základě kontraktů sjednaných dopředu na celý rok.

9.9.2010 v 10:15 | Karma: 23,72 | Přečteno: 1742x | Diskuse| Politika

MUDr. Tomáš Julínek

Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví

Vážený pane ministře, milý Leoši, dovol, abych vyjádřil své rozčarování nad Tvým rozhovorem, který vyšel dne 2. 9. 2010 v deníku E15. Nechci komentovat všechny odpovědi na otázky, ale zarazila mě Tvoje odpověď na tu poslední. Sděluješ v ní, že provedeš revizi „mých“ reformních zákonů do poloviny příštího roku. Nejedná se přímo o mé zákony, nýbrž o výsledek několikaleté práce mnoha odborníků, úředníků, legislativců, poradců, jednoduše celého Ministerstva zdravotnictví, včetně všech účastníků připomínkového řízení, tedy i tehdejší vlády. Všichni na tom pracovali s vizí, že se české zdravotnictví zmodernizuje, bude vstřícnější k pacientům a odolné vůči finančním krizím. Jsou to rovněž jediné komplexní reformní zákony, které byly od 90. let vypracovány. Bez zásadních zákonných změn nemůže být žádný ministr zdravotnictví úspěšný!

4.9.2010 v 9:24 | Karma: 43,61 | Přečteno: 12858x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Alpský hotýlek centrem špionáže? Číňané měli výhled na základnu pro F-35

18. května 2024  14:02

Švýcarský hotel Rössli ve vesnici Unterbach se v posledních letech stal tématem hovorů členů...

Střelec na Fica přiznal vinu. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  13:55

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Sudetští Němci na sjezdu pochválili dialog s Čechy. Zahráli i českou hymnu

18. května 2024  12:35,  aktualizováno  13:51

V sobotu, na druhém dni sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy...

Soud poslal do vazby muže podezřelého z pobodání řidiče v Rokycanech

18. května 2024  13:30

Šestatřicetiletý muž, kterého policie obvinila z pokusu o vraždu za ozbrojený útok v Rokycanech,...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4122x
Narodil jsem se v Brně, 7. listopadu 1956. Po absolutoriu na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity jsem působil v nemocnicích v Jevíčku, Svitavách, Ivančicích a v Brně.
Do ODS jsem vstoupil roku 1996 a v listopadu roku 1998 jsem byl zvolen v senátním obvodu Brno-Venkov poprvé senátorem. V září 2006 jsem byl jmenován ministrem zdravotnictví v této funkci jsem pracoval do ledna 2009. Jsem rozvedený a mám dva syny.

Seznam rubrik