Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem proti stěhování Slovanské epopeje Alfonse Muchy do Prahy!

Slovanská epopej Alfonse Muchy po 47 letech opouští Moravský Krumlov a putuje do Prahy. Je mi z toho smutno. Jako ostatně asi každému z jihu Moravy, kde si už dávno unikátní cyklus dvaceti pláten z české a slovenské historie našel svůj domov.

Je známá věc, že ivančický rodák Alfons Mucha, daroval Slovanskou epopej Praze a jejím prostřednictvím celému svému národu. Ovšem pod tou podmínkou, že pro ni město postaví důstojný výstavní prostor. Bylo to v roce 1928, kdy Mucha své dílo dokončil a kdy bylo poprvé a naposledy v metropoli vystaveno v prostorách Průmyslového paláce. Od té doby město o obrazy nejevilo pražádný zájem a nechalo je ve skladech chátrat. V padesátých letech byla epopej přesunuta do Moravského Krumlova, kde se ji podařilo zrestaurovat za nemalého přispění místních občanů. Veřejnosti se ukázala znovu až v roce 1963, kdy byla umístěna v zajímavých prostorách Rytířského sálu a kaple moravskokrumlovského zámku.

Toto původně dočasné řešení vydrželo půl století. Za tu dobu jsme si všichni zvykli, že epopej je symbolem Moravského Krumlova. Toto umístění má navíc svou logiku, protože Moravský Krumlov je deset kilometrů vzdálen od Muchových rodných Ivančic. Zde se také – kde jinde než v jeho rodném domě – nachází jeho muzeum. Vznikl tak zajímavý turistický cíl, který přiláká až 20 000 návštěvníků ročně. Ti mohou zároveň objevit přírodní krásy a zvláštnosti moravskokrumlovského a ivančického regionu. Turismus je pro tento kraj s vysokou nezaměstnaností nadmíru důležitý. Více než milion korun vybraných na vstupném je pro Prahu jako nic ale pro Moravský Krumlov to rozhodně není zanedbatelná částka. Přitom letos se bude slavit 150. výročí narození Alfonse Muchy, což je příležitost pro Ivančice i Moravský Krumlov. Nerozumím tomu, proč jim chce Praha tuto možnost blýsknout se vzít; zvláště když v pražském prostředí přesycené kulturními atrakcemi hrozí spíš „zneviditelnění“ Muchovy Epopeje.

Navíc není zcela jasné, proč k tomuto zbrklému stěhování dochází právě nyní. V metropoli ji možná uvidí více Japonců, nic jiného mě nenapadá. Oficiálně udávaným důvodem pro přesun Muchova díla do Prahy je dlouhodobě zanedbávaný stav moravskokrumlovského zámku. Že tam v současné době začíná jeho nákladná rekonstrukce jako by nehrálo žádnou roli.

Tento podivně vysvětlený přesun korunuje 80 let neúcty Prahy k mistrovu odkazu. Epopej bude dočasně vystavena ve Veletržním paláci. Smlouva je zatím podepsána na osm měsíců. Co bude dál, zatím jasné není. John Mucha je taky proti.

Senátorovi nepřísluší přivazovat se k obrazům jako aktivisté k atomové elektrárně. To není role zákonodárce. V případě Epopeje jsem bezmocný, žádný zákon jejímu stěhování nezabrání. Občanský protest v tomto případě chápu.

Autor: MUDr. Tomáš Julínek | úterý 20.7.2010 8:15 | karma článku: 42,66 | přečteno: 7348x
  • Další články autora

MUDr. Tomáš Julínek

Do druhého kola jsem postoupil. Všem pomluvám navzdory.

Postoupil jsem do druhého kola senátních voleb. Pro většinu z vás to možná není žádné překvapení, ale věřte nebo ne, dodnes mě na ulici zastavují lidé s tím, že mi fandili a litují mého vyřazení. Jak je to možné? Odpověď je strašně jednoduchá, říkali to totiž v televizi.

20.10.2010 v 9:32 | Karma: 30,99 | Přečteno: 1829x | Diskuse| Ostatní

MUDr. Tomáš Julínek

Je vyšší zdravotní pojištění pro živnostníky spravedlivé?

Být živnostníkem znamená živit se sám svou prací, bez cizí pomoci podnikat, živit svoji rodinu, přinášet nabídku služeb, zboží nebo zábavy ostatním.

7.10.2010 v 10:03 | Karma: 29,49 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Politika

MUDr. Tomáš Julínek

Vzpomínka na Martina Štěpánka

Moje maminka zbožňovala Zdeňka Štěpánka. Svůj obdiv pak přenesla i na Janu Štěpánkovou a Martina Štěpánka a ovlivnila tím i mě. Martin pro mne tehdy byl známým hercem na obrazovce, mně vzdálenou celebritou. Když jeho hlas zazníval z Rádia Svobodná Evropa, začal jsem vnímat i jeho osobnost – poznával jsem Martina Štěpánka také jako člověka.

23.9.2010 v 9:23 | Karma: 21,07 | Přečteno: 1783x | Diskuse| Ostatní

MUDr. Tomáš Julínek

O tarifech ve zdravotnictví ještě jednou…

Tak po stopadesátéprvé, ale zase mi to nedá. Od roku 1992 se stále dokola upozorňuje na to, že zdravotnictví – na rozdíl třeba od školství – nefunguje v rozpočtové sféře, ale podle svébytných pravidel. Lékaři, ani sestřičky nejsou placeni pojišťovnami, ale nemocnicemi. Ty nejsou nic jiného než podniky, které prodávají své služby zdravotním pojišťovnám, od kterých dostávají zaplaceny na základě kontraktů sjednaných dopředu na celý rok.

9.9.2010 v 10:15 | Karma: 23,72 | Přečteno: 1742x | Diskuse| Politika

MUDr. Tomáš Julínek

Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví

Vážený pane ministře, milý Leoši, dovol, abych vyjádřil své rozčarování nad Tvým rozhovorem, který vyšel dne 2. 9. 2010 v deníku E15. Nechci komentovat všechny odpovědi na otázky, ale zarazila mě Tvoje odpověď na tu poslední. Sděluješ v ní, že provedeš revizi „mých“ reformních zákonů do poloviny příštího roku. Nejedná se přímo o mé zákony, nýbrž o výsledek několikaleté práce mnoha odborníků, úředníků, legislativců, poradců, jednoduše celého Ministerstva zdravotnictví, včetně všech účastníků připomínkového řízení, tedy i tehdejší vlády. Všichni na tom pracovali s vizí, že se české zdravotnictví zmodernizuje, bude vstřícnější k pacientům a odolné vůči finančním krizím. Jsou to rovněž jediné komplexní reformní zákony, které byly od 90. let vypracovány. Bez zásadních zákonných změn nemůže být žádný ministr zdravotnictví úspěšný!

4.9.2010 v 9:24 | Karma: 43,61 | Přečteno: 12858x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4122x
Narodil jsem se v Brně, 7. listopadu 1956. Po absolutoriu na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity jsem působil v nemocnicích v Jevíčku, Svitavách, Ivančicích a v Brně.
Do ODS jsem vstoupil roku 1996 a v listopadu roku 1998 jsem byl zvolen v senátním obvodu Brno-Venkov poprvé senátorem. V září 2006 jsem byl jmenován ministrem zdravotnictví v této funkci jsem pracoval do ledna 2009. Jsem rozvedený a mám dva syny.

Seznam rubrik