Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvě a půl tuny byrokracie

Zdravotní pojišťovny mají ze zákona povinnost každoročně informovat o svém fungování všechny členy Poslanecké sněmovny. Děje se tak prostřednictvím výroční zprávy, kterou pojišťovny zákonodárcům předkládají (a jejíž součástí je i zpráva ministerstva zdravotnictví). Na základě nějaké historické, 15 let staré nepsané dohody, předcházel každý rok informování poslanců následující, značně hektický proces: Každá z devíti pojišťoven poslala na adresu Ministerstva zdravotnictví již vytištěnou zprávu. Následně ke každé zprávě ministerstvo přiložilo zmíněný vlastní report a výroční zprávy svázalo do jednoho svazku tak, aby si v nich každý poslanec mohl pohodlně listovat. Načež byly všechny výroční zprávy všech pojišťoven předány do parlamentu.

Patnáct let vše probíhalo podle tohoto scénáře, bez mrknutí oka jediného z desítek úředníků, kteří byli do akce zapojeni. Však se taky na první pohled se zdá, že o nic moc nejde. V praxi jde však o hotový administrativní horor: 

Do budovy ministerstva dorazí v průběhu týdne přibližně 300 000 (!) kancelářských papírů ve formátu A4. Pojišťoven je devět, každá zpráva má něco přes sto stran a rozdělovník poslanecké sněmovny udává 350 kopii. Když to vynásobíte a sečtete, vyjde vám skutečně přes čtvrt miliónů papírů. Co se děje dál: pracovníci ministerstva rozloží na ploše celé jedné místnosti budovy úřadu 350 hromádek, na které začínají vršit postupně přicházející zprávy jednotlivých zdravotních pojišťoven. A zprávu ministerstva navrch, jako tu pomyslnou třešinku na dortu. Pak už jen vyvázat tři stovky fasciklů, naložit vše do náklaďáku (dohromady jde o 2 a půl tuny!) a hurá do parlamentu.

Tam už na výroční zprávy pojišťoven čekají poslanci. Každý z nich nafasuje svůj svazek, aby do něj mohl nahlédnout v rámci projednání. Naprostá většina z nich však tento tučný fascikl v životě neotevřela, a není divu. Projednání představuje jen jediný bod programu a obrovské penzum informací, obsažené ve výročních zprávách prostě nemá poslanec nárok vstřebat. Ať už ten či onen poslanec do svazku nahlédl či nenahlédl, v rámci procesu schvalování dodalo ministerstvo zdravotnictví na Malou Stranu v posledních 15 letech odhadem třicet tun kancelářského papíru. Což je skoro hektar lesa.

Cílem tohoto textu není v žádném případě zpochybnit důležitost dozoru nad zdravotními pojišťovnami, jehož nezbytnou součástí je projednání v parlamentu. Jen mě finanční, materiální, ekologická a personální zátěž s tímto marginálním úkonem spojená, přivedla k úvaze, kolik času, peněz a lidské práce je denně vyplýtváno ve státní sféře. Naprostá většina procesů probíhá podle léty zavedené praxe a na inovaci a efektivitu procesů se nehledí. Vždyť „ze státního krev neteče. Dnes má česká byrokracie velkou šanci. Kromě přirozené generační výměny jde především o příchod mladých úředníků s předchozí zkušeností v privátní sféře. Ti začínají nově státní správu vnímat jako prostor, v němž se mohou řadu věcí naučit. Přínosem pro stát je pak především jejich jasné vnímání státních subjektů jako firem, které musí prosperovat, přestože vlastník (stát, občané) nemá vždy tak konkrétní obrysy jako přísný šéf.

Mně osobně se obklopení mladými lidmi, úspěšnými v soukromém sektoru a zvyklými fungovat na standardních manažerských principech, mimochodem vyplatilo také právě v případě hektaru lesa putujícího na korbě náklaďáku z ministerstva do parlamentu. V předtuše blížícího se administrativního martýria napadla šéfa mého kabinetu jednoduchá, logická, avšak (po tolika letech zavedené praxe) doslova kacířská myšlenka. Prý, že vzhledem ke skutečnosti, že všichni poslanci vlastní osobní počítač, se letos nic tisknout nebude a všechny dokumenty jim předáme jen na CD.

Náklaďák tak po patnácti letech letos poprvé nevyjel - dovezl jim to kurýr na kole.

Autor: MUDr. Tomáš Julínek | středa 17.10.2007 17:03 | karma článku: 19,46 | přečteno: 1395x
  • Další články autora

MUDr. Tomáš Julínek

Do druhého kola jsem postoupil. Všem pomluvám navzdory.

Postoupil jsem do druhého kola senátních voleb. Pro většinu z vás to možná není žádné překvapení, ale věřte nebo ne, dodnes mě na ulici zastavují lidé s tím, že mi fandili a litují mého vyřazení. Jak je to možné? Odpověď je strašně jednoduchá, říkali to totiž v televizi.

20.10.2010 v 9:32 | Karma: 30,99 | Přečteno: 1829x | Diskuse| Ostatní

MUDr. Tomáš Julínek

Je vyšší zdravotní pojištění pro živnostníky spravedlivé?

Být živnostníkem znamená živit se sám svou prací, bez cizí pomoci podnikat, živit svoji rodinu, přinášet nabídku služeb, zboží nebo zábavy ostatním.

7.10.2010 v 10:03 | Karma: 29,49 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Politika

MUDr. Tomáš Julínek

Vzpomínka na Martina Štěpánka

Moje maminka zbožňovala Zdeňka Štěpánka. Svůj obdiv pak přenesla i na Janu Štěpánkovou a Martina Štěpánka a ovlivnila tím i mě. Martin pro mne tehdy byl známým hercem na obrazovce, mně vzdálenou celebritou. Když jeho hlas zazníval z Rádia Svobodná Evropa, začal jsem vnímat i jeho osobnost – poznával jsem Martina Štěpánka také jako člověka.

23.9.2010 v 9:23 | Karma: 21,07 | Přečteno: 1783x | Diskuse| Ostatní

MUDr. Tomáš Julínek

O tarifech ve zdravotnictví ještě jednou…

Tak po stopadesátéprvé, ale zase mi to nedá. Od roku 1992 se stále dokola upozorňuje na to, že zdravotnictví – na rozdíl třeba od školství – nefunguje v rozpočtové sféře, ale podle svébytných pravidel. Lékaři, ani sestřičky nejsou placeni pojišťovnami, ale nemocnicemi. Ty nejsou nic jiného než podniky, které prodávají své služby zdravotním pojišťovnám, od kterých dostávají zaplaceny na základě kontraktů sjednaných dopředu na celý rok.

9.9.2010 v 10:15 | Karma: 23,72 | Přečteno: 1742x | Diskuse| Politika

MUDr. Tomáš Julínek

Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví

Vážený pane ministře, milý Leoši, dovol, abych vyjádřil své rozčarování nad Tvým rozhovorem, který vyšel dne 2. 9. 2010 v deníku E15. Nechci komentovat všechny odpovědi na otázky, ale zarazila mě Tvoje odpověď na tu poslední. Sděluješ v ní, že provedeš revizi „mých“ reformních zákonů do poloviny příštího roku. Nejedná se přímo o mé zákony, nýbrž o výsledek několikaleté práce mnoha odborníků, úředníků, legislativců, poradců, jednoduše celého Ministerstva zdravotnictví, včetně všech účastníků připomínkového řízení, tedy i tehdejší vlády. Všichni na tom pracovali s vizí, že se české zdravotnictví zmodernizuje, bude vstřícnější k pacientům a odolné vůči finančním krizím. Jsou to rovněž jediné komplexní reformní zákony, které byly od 90. let vypracovány. Bez zásadních zákonných změn nemůže být žádný ministr zdravotnictví úspěšný!

4.9.2010 v 9:24 | Karma: 43,61 | Přečteno: 12858x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4122x
Narodil jsem se v Brně, 7. listopadu 1956. Po absolutoriu na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity jsem působil v nemocnicích v Jevíčku, Svitavách, Ivančicích a v Brně.
Do ODS jsem vstoupil roku 1996 a v listopadu roku 1998 jsem byl zvolen v senátním obvodu Brno-Venkov poprvé senátorem. V září 2006 jsem byl jmenován ministrem zdravotnictví v této funkci jsem pracoval do ledna 2009. Jsem rozvedený a mám dva syny.

Seznam rubrik