Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Můj francouzský kadeřník

Jsem noční můrou kadeřníků. A oni mojí. Jednomu kvůli mně vypadl několikrát z ruky hřeben a nakonec si ještě musel dát práska…  

Považuji toho holohlavého chlapíka v černém z kadeřnictví na avenue Pasteur v Aix en Provence tak trochu za svého kadeřníka. I když jsem seděla na jeho židli jen třikrát. Ale mám v plánu se vrátit.

   Francouzská kadeřnictví patří pro mě ke stejně silným zážitkům jako obraz Mony Lisy, horské prameny v Pyrenejích či staré olivovníky u Pont du Gard. Francouzská kadeřnictví jsou připravena přijmout vás kdykoliv, bez čekání, v okamžiku, kdy to potřebujete ( a ne až za čtrnáct dnů na objednání) a dokonce ve chvílích nejtěžších, když se hroutíte a potřebujete terapii. Jako když nám před rokem uletělo v Marseille letadlo, hotely byly obsazeny a já měla v peněžence posledních deset euro na letištní kafe. První, co jsem po této dopravní kalamitě udělala bylo, že jsem si po návratu do Aix půjčila od Libušky dvacet a odešla ke svému kadeřníkovi. Myl mně hlavu jemně, až z ní docela vymyl jedno ulítlé, zatracené letadlo a já se cítila nádherně. Vlasy byly vyfoukané bez pěnového tužidla a laku a poletovaly v zářijovém vánku. Bylo by škoda odletět…

   Letos jsem chtěla do francouzského kadeřnictví také, ale byla jsem uprostřed divočiny, na zámečku v Seyre, nejbližší kadeřnictví bylo daleko. Kamarádka Jana nabídla, že mě vyfouká.

 „Děvucho, zbytečně budeš vyhazovať penize, já umim tež vyfukať.“

     Přišla s kulatým kartáčem tenkým jako špejlička a já věděla, že je zle. Několikrát se zamotal do vlasů a ke všemu nám „klekl“ erární zámecký fén. Po hodině jsme byly udřené jak horníci po šichtě. Celá vystříkaná lahvička laku vytvořila z mé hlavy homoli cukrové vaty. Všichni se tomu účesu smáli.

    I na Krétě jsem před lety dostala od kadeřnice takovou dávku tužidla a laku, že když jsem vyšla ven a zadul od Libyjského moře horký vítr z Afriky, zvedla se moje přílba nahoru a dolů a mně se zdálo, že slyším třít se o sebe a kvílet všechny použité vlasové kosmetické přípravky.

    Na Mauriciu jsem měla v kadeřnictví hodně dramatický zážitek. Protože Libuška je o něco starší, dala jsem jí v místnosti, kde voněly santálové tyčinky, přednost a to se nemělo stát. Kadeřnice nejen že s ní zálibně švitořila, ale nakonec vytáhla z šuplíku stolu několik alb a ukazovala Libušce, kdo na fotkách je. Hodinu a půl! Hodinu a půl jsem seděla s barvou na hlavě, počítala auta projíždějící kolem, krmila plackou malého červeného ptáčka a proklínala kadeřnici i Libuši. Nepomohlo ani to, jak mi kamarádka lichotila, že mám úžasnou hřívu a barvu, prý se lvovi podobám, říkala. Dobře jsem věděla, že mám půlku světlou, na temeni hnědou, ale myslím, že to tak lvi opravdu mívají…

    Než jsem potkala svoji kadeřnici Jitku, měla jsem při každé návštěvě oficíny trochu sevřený žaludek, občas jsem i nedýchala. Ve chvíli, kdy mě například rekvalifikovaná malířka skla ustříhla vlasy až pod ušima, přestože jsem chtěla zkrátit jen pár centimetrů. Také mě jednou ošmikala známá na chatě tupými nůžkami. Nechtěla jsem pak chodit měsíc ven, ale musela jsem do práce a vodit děti do školky. Jo a jiná kadeřnice mně ustříhla na jedné straně zhruba o pět centimetrů víc. Dodnes nevím, jestli asymetrie byla v plánu, abych vypadala mladší nebo jen prostě ujela. Když vás chtějí udělat mladší, je to nejhorší, co se vám může stát. Aspoň já si to myslím.

    Zastávka v pražském kadeřnictví v Dlouhé ulici byla v tomto smyslu fatální. Dodnes si pamatuji, jak se kadeřník jmenoval, Geri to byl, na začátku se mně představil. A pak začal s tím, že by mně zrušil pěšinku a udělal ofinu. Chtěl rozorat moji pěšinku, se kterou žiju od puberty. Nehorázná věc.

„To mně nemůžete udělat. Je to historická pěšinka, od dob Johna Lennona…“

„ Lennon už nežije a s ofinkou budete vypadat mladší,“ přesvědčoval Geri.

„Nechci ofinu, nesnáším ofiny!“

Viděl, že je zle. Odešel na dvorek a potáhl si. Myslím, že byl lehce zhulený a trochu smutný. Dvakrát mu upadl hřeben.

„Vy nechcete vypadat mladší?“

„Je mi to jedno. Chci jen svoji pěšinku.“

„Dobře, dobře. Žádné změny, jen takovou maličkou…“ Dovolil si ustříhnout akorát pár milimetrů z konečků. Tak jsem ho vystresovala. Závěrem mu ještě jednou upadl hřeben. Ale rozešli jsme se v  míru. Prý až budu chtít změnu, ať se vrátím. Bylo to před deseti lety. Zatím jsem nepřišla. Možná na mě čeká. Vypadal, že chce lidem opravdu pomáhat, aby vypadali mladší.

    To můj milý francouzský kadeřník připomínající Yula Brynnera ze Sedmi statečných se mnou věk neřeší a nenabízí, že mě udělá mladší. Nemá přece napsané na dveřích, že je kouzelník… ale kadeřník.

                                                                                                                                                    

 

 

 

   

Autor: Magda Jogheeová | úterý 15.9.2015 9:10 | karma článku: 23,92 | přečteno: 2240x
  • Další články autora

Magda Jogheeová

Je na kostele stále pět?

„Teda mami, já myslela, že krmíš ptáčky, množíš rýmovníky a ty tady máš nahého chlapa,“ řekla dcera a podívala se směrem, kde ležel můj kufr. Usoudila ovšem, že postavu má krásnou. Bodejť, tahle postava se líbila každému...

18.11.2015 v 12:07 | Karma: 17,60 | Přečteno: 941x | Diskuse| Ostatní

Magda Jogheeová

Vsedě prostě neusnu...

Každý máme něco. Sedm miliard lidí a pravděpodobně sedm miliard všelijakých výjimečností, podivností a úchylek. Já třeba nemůžu spát v dopravních prostředcích .Neusnu ani minutu, i když letím až na druhý konec světa.

3.11.2015 v 8:28 | Karma: 18,00 | Přečteno: 835x | Diskuse| Ostatní

Magda Jogheeová

Ve znamení Vah

Stojím nad přihrádkami s rohlíky a jsem zoufalá. Mám vzít bílý rohlík nebo tmavý? Je mně jasné, že Lev by popadl do tlamy něco okamžitě a zmizel by v divočině.

15.10.2015 v 10:42 | Karma: 26,00 | Přečteno: 1482x | Diskuse| Ostatní

Magda Jogheeová

Vlci, raději se pořádně schovejte!

Doufám, že jsem k tomu také nepřispěla, že ten vlk je mrtvý... Protože jsem si celou dobu myslela, že se to jednou stane. A víme, že myšlenka je hmota. Měla jsem myslet raději na to, že je nikdy nikdo neuvidí.

8.10.2015 v 9:41 | Karma: 18,79 | Přečteno: 529x | Diskuse| Ostatní

Magda Jogheeová

Jak jsem dostala na frak od indických běžců…

Byla to vážně dobrá lekce. Dali mi ji indičtí běžci a muž, který je přišel odchytit. Přišel s maličkou přepravkou, která vypadala jako kabelčička na ples a jakousi síťkou na motýly...

27.9.2015 v 13:15 | Karma: 20,99 | Přečteno: 839x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 896x
 

Heslo:  Co nás nezabije, to nás  přizabije (Boris Filan)

Žiju s rodinou a jinou zvířenou na vesnici. Mám pár kamarádů, ještě nějaké sny a tři sbírky fejetonů - „Nejlepší přítel člověka je mol“, „S kabelkou kolem světa a kompostu“ a "Je na kostele stále pět?"

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám