Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hra Baldur's Gate 3 a vysoká dávka toxické woke kultury

Někteří označují Baldru's Gate 3 jako hru posledního desetiletí, která se vyrovná nebo i překoná legendární hru Skyrim. Na hru bylo napsáno spoustu recenzí, ale málokdo se zaměřil na to, jak strašně woke tahle hra je.
Typická představa čaroděje ve světě Forgotten Realms. Není to snob, sral botka, ani nic podobného.

BG3 byla tak trochu velké očekávání. Na přelomu milénia byly velice populární počítačové hry postavené na pravidlech hry Dungeons & Dragons (znáte i z filmu). Vyšly legendární hry jako Baldur's Gate 1 a 2, Neverwinter Nights 1 a 2, Icewind dale 1 a 2, a další.

Pak někdy okolo roku 2008 - 2010 tento žánr her z promyšleného světa Forgotten Realms přestal táhnout, a hry postavené na tomto základě se nějak přestaly vydávat. (Asi je trochu vytlačil Warcraft)

To se změnilo až v roce 2023, kdy vyšel Baldur's Gate 3. A úspěch této hry postavené na pravidlech D&D byl obrovský. V agregovaných recenzích na Meta Critic získala hra hodnocení 96%, tedy stejně jako legendární hra Skyrim vydaná v roce 2011.

Recenzí na tuhle hru je hodně, i českých. Je to fakt dobrá hra, kterou doporučuju si zahrát, ale v tomto článku chci jít rovnou k věci, a to zaměřit se na neuvěřitelnou míru woke prvků, které tuhle hru dost kazí, avšak hráči je přehlížejí, nebo, co je ještě horší, tu strašnou masírku nevnímají. A když ji hráči, včetně dětí, nevnímají, tak to znamená, že na ně působí a ovlivňuje je. A proto píšu tento článek.

Po úspěších počítačových her GTA 4 a dalších už dneska českého hráče tolik nepřekvapí, že si nemůže zahrát za bělocha, ale hlavní hrdina ve hře je černoch. V D&D je to ještě trochu komplikovanější tím, že ras k hraní je více. Tradičně to v D&D je člověk, elf, půlčík, trpaslík a gnom. V nových pravidlech D&D ras přibylo, kdy můžete hrát za Githyanki, Thieflingy a Drakorozené (tohle je hodně podivná, fancy nová rasa).

Jako fanda do D&D, který píše recenzi na BG3, musím ozřejmit nějaké věci, nemůžu si pomoct. Tahle recenze bude asi delší.

D&D byl postaven na fantasy knížkách a představách jako je Pán prstenu a další. Typický kouzlící čaroděj v D&D je vlastně docela podobný na Gandalfa, a mimochodem Gandalf je zase inspirován kouzelnou postavou jako byl Krakonoš, který údajně zase byl inspirován nějakou spřízněnou germánskou mýtickou postavou. Nejsem úplně fantasy historik, ale v tomhle fantasy světě zkrátka existuji různé rasy, vč. těch jako jsou půlčíci atp.

Ve světě D&D existuje mimořádně zlá rasa, které se říká Githyanki. Jsou to lidem a elfům podobní humanoidé, kteří se snaží všechny rasy zotročily, všechny berou jako podřadné, a jsou dost zlí a oškliví.

Za tuhle rasu nešlo v D&D nikdy hrát. Tak nějak se asi v posledních desetiletích před nástupem woke kultury předpokládalo, že typický hráč, běloch, se bude chtít postavit na stranu dobra, a zahrát si D&D s družinou společně právě že proti těmto různým zlým rasám. Ne už pak v roce 2024.

Když hráč začíná BG3, družinu bude mít sestavenou z těchto výtečníků:

  • Pansexuální tvrdá Githyanki bojovnice Laezel, zlá (opravdu zlá) mrcha
  • Pansexuální elf jménem Astarion, zlý upír, povoláním zloděj, povahou tak trochu slizký snob, po nějaké době nepůsobí úplně zlý, ale přesto to pořád zlý hajzlík je
  • Pansexuální klerička Shadowheart, člověk a uctivatelka zlé bohyně noci Shar, sama však je spíše neutrální, o jejím osudu se ještě rozhodne
  • Pansexuální čaroděj Gale, jediný bílý muž, tak trochu snob, co by se pořád prohlížel v zrcadle, ale jinak není špatný

Pak tam jsou ještě další hratelné možnosti, které jsem nevyzkoušel:

  • Lidský černokněžník Wyll, přesvědčením dobrý, bohužel jsem na něj nějak nenarazil, ale tenhle černoch mi připadal podle Youtube videí jako povahou jediný normální charakter ve hře.
  • Thiefling barbarka Karlach, původně přisluhovačka z "devíti pekel", která utekla - tenhle charakter neznám, v jedno questu pro paladiny jsem ji zabil, protože jsem usoudil, že je zlá. Možná to byla chyba, nevím.

U dvou výše uvedených nedokážu říct nic o jejich sexualitě, ale předpokládám, že se opět jedná o pansexuální charaktery. Se všema se může vaše postava vyspat.

No takže když když si jako běloch chcete zahrát BG3 a nechcete hrát za snobského čaroděje Galeho, tak jste vlastně vtlačení do hry za černocha Wylla. Nebo si můžete vytvořit vlastní charakter, čehož jsem využil - postavil jsem si elfího monka s lehce asijskými rysy. Nevýhoda této volby ovšem je, že vaše postava nemluví.

Když jsme u monka s asijskými rysy, podivuhodná věc, kterou na šíblé woke kultuře nechápu, je, že se nikde postavičky s asijskými rysy nevyskytují, a tento jev je možné vidět i ve filmech. Řeší se jen černoši, gender, lesby, gayové, transgender, všechno musí být správně rasově namíchané, ale nikde žádní asiati, nebo míšenci bělochů a asiatů.

Když jsme u těch ras a zkažené woke kultury, tak si neodpustím rýpnout do ještě jedné věci, a to jsou steroidy. V podstatě si můžete vybrat ze 4 typů postav, načež ten nejrobustěnjší typ je v podstatě kulturista na steroidech, jehož fyziologii je zcela nemožné naturálně dosáhnout. Jsem rád, že žiju v česku, a můžu tohle "na plnou hubu" do recenze napsat, jsem totiž přesvědčen, že kdekoliv jinde víc na západ by se na mě snesla nesnesitelná kritika ze všech stran.

Kde jsou ty časy, kde v RPG na D&D základě si před 20 lety hráč mohl udělat srandovní zavalitou robustní postavičku trpaslíka s panděrem. Tuto možnost už hráč v BG3 nemá. Všichni na téhle planetě sice za těch 20 let ztloustli, ale za legračního tlustého trpaslíka si prostě nezahrajete. Asi by to totiž dětem, pro které BG3 vlastně ani nemá být (a tady bych zdůraznil, že tenhle toxický woke odpad opravdu pro děti vhodný není), nešlo dostatečně příkladem. Za postavičku kulturisty na steroidech si však zahrát můžete úplně v klidu.

No takže aby to 14 letý kluk, Pepík, v roce 2024, měl kompletní, tak: všechny charaktery, za které může hrát, jsou buďto zlé (slizký upíří hajzlík Astarion a ošklivá githyanki mrcha Laezel), nebo sexuálně fluidní snob (čaroděj Gale), nebo krásná žena (klerička Shadowheart). Pokud ani na jedno se Pepík necítí, protože za slizouny a zlé postavy hrát nebude, za holku se mu taky moc hrát nechce, tak z toho úžasného pestrého výběru je v podstatě "zcela nenuceně" vmanipulován hrát za černocha Wylla. Může si vytvořit i svou vlastní vysněnou postavu na steroidech. Jak steroidy a fantasy RPG jdou dohromady, to nevím.

Shrnuto, ve hře je možné hrát za několik pestrobarevných charakterů, ale z nich jsou pouze 2 povahou normální: krásná a silná bílá holka Shadowheart a černoch Wyll. Ještě abych nebyl úplně zlý na Galeho - on zas tak špatný není, ale zkrátka je úplně zbaven chlapských rysů. Úžasné.

Dále se ve hře vyskytují tyto hlavní postavy, na které hráč narazí:

  • Aasimárka jménem Nighsong, krásná, silná a nesmrtelná dcera dobré bohyně Selune. Je to lesbička, která má poměr s kleričkou Isabel.
  • Isabel, lidská klerička Selune, dcera jednoho hlavního zloducha, ale sama je přesvědčením dobrá. Jak už jsem řekl, má poměr s Nightsong, je to lesba.
  • Lidský druid Halsin. Tenhle charakter mi přišel překvapivě dobrej jakožto chlap, ale pak jsem byl upozorněn, že prý... ehm... v přeměně za medvěda s ním nějak hráč může mít sex... tento hnus jsem opravdu nezkoušel. Pepík bude asi v tomhle směru jednou značně otrkanější, než jsem já.
  • Byl jsem poučen, leč sám jsem se po tom nepídil, že všichni gnomové ve hře jsou vytvoření jako gayové.
  • Byl jsem taky poučen, leč sám jsem se k tomu dialogu nedostal, že přítel Shadowheart z jejího dětství byl transgender.
  • Byl jsem poučen, že hlavní Ilithid ve hře vaši postavičku snad chce vojet - zatím jsem si toho nevšiml, neboť takovéto dialogy nevyhledávám.

No a protože řešíme zkaženou velkoměstskou woke kulturu, tak si ještě neodpustím poznamenat, že když se hráč se svou družinou chce přemístit do tábora ke spánku, tak si všichni "dobrodruhové" (je cestování s touhle partou ještě "dobro" družství?) ve vaši družině postaví svůj vlastní, dost rozměrný přístřešek: třeba Gale si vytáhne z batohu velké zrcadlo a velký hvězdářský dalekohled, alchymistickou destilační kolonu a stůl, Laezel zase obrovský kamenný brusný kotouč na meč, velkého trénovacího sláměného panáka a další věci. Jak to všechno do toho batohu dali a proč ty krámy s sebou vůbec tahají, těžko říct.

Já vím, trochu to kempování přeháním a řeším, ale nějak mi to prostě zapadá do celkového obrázku představ o životě, vztazích, fyziologii člověka a kempování v přírodě u typické Silicon valley mládeže.

Kde jsou ty časy, když hráč se svou postavičkou prostě přišel k táborovému ohni, tam si jeho postavička na zem lehla či sedla, z inventáře vytáhla deku (resp. hráč si představil, že si vytáhla z inventáře tu deku, co v něm má), a spala. Ještě tak před 15 lety to tak ve hrách bylo.

No a tímhle jsem vlastně celkem vyčerpal kritiku woke prvků ve hře, tedy alespoň těch, které jasně vidím a můžu popsat. Takže když tyhle věci si odmyslím (což mi však jde jen stěží), tak je to hra dobrá. Pozor však na to, že byla očividně dost důmyslně designovaná jako woke masírka, a já se nemůžu ubránit dojmu, že woke sociální inženýři zabudovali těchto manipulativních triků do hry víc. O to více jsou účinné tím, že je to jedna z nejlíp udělaných her posledních let, a člověk si chce tohle všechno prostě zahrát a zažít, a ty svinstva, co na něj připravili, nechce vnímat.

Ještě bych měl pár poznámek k mechanice hry, která je postavená na nové verzi D&D 5E, kterážto je úplně nová, a úplně překopaná, ve které se některé věci povedly a některé ne, ale to zase třeba v jiné recenzi.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Kačír | pondělí 11.3.2024 19:58 | karma článku: 10,76 | přečteno: 260x
  • Další články autora

Jiří Kačír

Pokleslá kvalita servisu kol a dalších výrobků

Kolo jsem si doma většinou vždycky servisoval sám, stejně tak motorku. Měl jsem totiž o servisech vždycky takovou představu. A ta se naplnila.

21.4.2024 v 10:42 | Karma: 13,57 | Přečteno: 405x | Diskuse| Společnost

Jiří Kačír

V západních zemích je slovo slave, otrok, odvozeno od slova Slovan

Když jsem se setkal poprvé s tvrzením, že anglické slovo "slave", tedy otrok, je odvozeno od slovanského "slovan", tak mě to dost rozčílilo.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 23,59 | Přečteno: 830x | Diskuse| Společnost

Jiří Kačír

Jak poznat kvalitní matraci na spaní a nenaletět obchodním lstem?

Když se snažíte koupit novou matraci, jakoby jste se ocitli v marketingové obchodní džungli. Nejdůležitější na matraci je kvalita pěny.

6.4.2024 v 12:44 | Karma: 13,28 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Jiří Kačír

Používá Seznam falešné blogy pro zvýšení čtenosti?

Hledal jsem takhle v googlu články na téma "názory lékařů" a v tom na mě vyskočil bloggový článek na českém Seznamu: "Mladí lékaři si o sobě myslí, že jsou mistři světa. Přesčasy dělat nechtějí, ale peníze by brali".

1.4.2024 v 10:03 | Karma: 16,97 | Přečteno: 351x | Diskuse

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma: 22,98 | Přečteno: 813x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ruská armáda pořádá na Rudém náměstí tradiční vojenskou přehlídku

9. května 2024  8:47

Na Rudém náměstí v Moskvě se ve čtvrtek koná tradiční vojenská přehlídka k oslavám konce druhé...

Pašeráci v Indii lákali mladé na práci, skončili v ruské armádě. Organizátory zatkli

9. května 2024  7:36

Indická policie ve středu zatkla čtyři lidi napojené na mezinárodní síť pašeráků, která pod...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024,  aktualizováno  7:05

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor schváluje ve čtvrtek nominaci Marka Ženíška na post...

Víkend bude oblačný s až 22 stupni, od pondělí opět deštivo i bouřky

9. května 2024  6:58

Přímý přenos Konec druhého květnového týdne bude typicky jarní, poslední noc s přízemními mrazíky bude ta ze...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 477x
Pracuji jako softwarový inženýr a tu a tam narážím na zajímavé věci, se kterými bych se chtěl podělit s ostatními.

Seznam rubrik