Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Státní maturity – bude třeba hodně ostré munice!

Když jsem na začátku nového tisíciletí posedával ve školních lavicích, chlemtal instantní kafe z automatu a křepčil na halových techno parties, strašák státních maturit přišel poprvé na přetřes. „Čeština nebude nikterak jednoduchá,“ slibovali nám, „… a zkouška z matematiky bude povinná,“ hrozili. Jako student jsem tehdy vyhlídky na skládání maturitních zkoušek hned dvakrát, s přijímačkami na vysokou jako pomyslnou třešničkou na dortu, nenesl nijak libě.  

Problém mne však minul o dobrých šest let a já přičiněním osudu mezitím přešel na druhou stranu barikády - stal se ze mne spoluvlastník společnosti zaměřené na mimoškolní vzdělávání, s cílem dělat věci jinak a dokazovat studentům, že proces vzdělávání může být příjemný, zajímavý a užitečný. V momentě, kdy ministr Dobeš na vládě vyjednal, aby dala projektu zelenou, se z něj pro mne opět stalo téma vysoce důležité.

Máme necelých 7 měsíců na to, abychom co nejlépe připravili první generaci studentů k jejich úspěšnému složení. Studentů, kteří se o rozhodnutí, že státní maturity budou dělat, dozvěděli takřka ze dne na den. Studentů, jejichž školy nebyly dostatečně kompetentní k tomu, aby je připravili na testový systém, který se od školských osnov a kurikul v mnohém odlišuje.

Generálka státních maturit vyšla daňové poplatníky na sympatických 350 milionů. Celá třetina studentů neuspěla. Tento fakt vnímám jako problematický a kladu si následující otázku. Budou školy, svázané svými rigidními osnovami, neproškoleným personálem, velmi krátkým časem a oprávněně negativním přístupem k celému konceptu, schopny během následujících sedmi měsíců dovést studenty k jejich úspěšnému složení? Obávám se, že v mnoha případech ne.

S kolegy ve firmě a několika našimi studenty jsme pečlivě studovali vzorové testy a zjistili jsme, že velký problém je na spadnutí. Testy z angličtiny jsou, zejména ve své těžší obdobě (úroveň B2, odpovídající ESOL certifikátu FCE) pro průměrného českého středoškoláka, který nikdy nenavštěvoval mimoškolní kurzy, tvrdým oříškem. Úroveň ZŠ a SŠ učitelů jazyků je totiž otřesná – aby taky ne – když si v jazykových školách přijdou na více než dvojnásobek – zůstávají pak jen lidé, kteří jsou skuteční „srdcaři“ anebo ti, kteří by se z důvodů chabých znalostí a schopností, prostě neuplatnili.

Před studenty (a subsekventně i námi, jakožto vzdělávací společností) stojí velká výzva. Mým názorem je, že státní maturity jsou jako koncept dobré, realizace však nebyla dostatečně zvládnutá a načasování je velmi nešťastné. Nemá však smysl plakat nad rozlitým mlékem. Státní maturity přicházejí, je načase zasunout zásobníky a vyrazit do boje ;-)

Autor: Roger Light | čtvrtek 11.11.2010 19:45 | karma článku: 7,58 | přečteno: 1267x
  • Další články autora

Roger Light

Inteligentní voliči ČSSD, seberte rozum do hrsti a "volte Karla" !

Ačkoliv se pokládám spíše za "pravicového" voliče, v prvním kole prezidentských voleb můj hlas dostal Jiří Dienstbier. Jakkoliv s ním nesouhlasím v pohledu na recept na "správnou normativní ekonomii ČR," je pro mne člověkem s morální integritou, lidskou důstojností a neméně důležitým liberálním pohledem na občanský život. Voliči však rozhodli jinak a místo kandidáta "distingované" levice do finále poslali politický buldozer, ostříleného mazáka, Miloše Zemana. V tomto příspěvku bych rád apeloval na levicové voliče a rozmluvil jim jeho podporu.

14.1.2013 v 0:32 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Politika

Roger Light

Na co si Vietnamci u Čechů ťukají na čelo

Češi jsou nerodinně založení flákači, kteří raději utrácí za blbosti než-li za vzdělání svých dětí a vůbec jim nezáleží na jejich budoucnosti. Aneb, co jste ještě o sobě nevěděli z pohledu vietnamské komunity ;-)

30.11.2012 v 16:30 | Karma: 27,37 | Přečteno: 3638x | Diskuse| Ostatní

Roger Light

Stěžujete si, že se máte ekonomicky špatně? Zkuste víc makat!!

Nedávno jsem na "FEJSBŮKU" vedl dialog s jedním ze svých bývalých spolužáků z vejšky. Na svůj WALL postnul obrázek hlásající: "Chcete zničit svým dětem život? Volte ODS." "Představil jsem si, jaký by byl pro mou budoucí rodinu rozdíl, zda-li budou za otěžemi sedět pravičáci nebo socani." Rozdíly by to byly, nicméně nic, co by znatelně ovlivnilo můj život nebo dokonce zničilo budoucnost mých dětí. A tak jsem se zeptal a žasl ... a žasl ... a žasl ...

23.11.2012 v 13:33 | Karma: 31,76 | Přečteno: 2963x | Diskuse| Společnost

Roger Light

Jsou Češi skutečně rasisti? Nikoliv, jen xenofobní poseroutkové

Huyen Trang, půvabná mladá slečna se zájmem o módu, společenský život a sociální inženýrství, právě přecházela přes přechod pro chodce. Jelikož si ještě zcela nezvykla na své nové, hustopřísně stylové, jehly nesoucí věhlasný monogram "LV", s chůzí si dávala poněkud na čas. Každý buddhistický mnich, jogín či schopný psychoterapeut by potvrdil, že bezdůvodné spěchání je vskutku špatná věc, obtloustlý chlap strhaného vzezření v prorezavělé felicií, jenž čekal, až slečna přejde, na to měl jiný názor. Svými bůčkovitě-zavilitými prackami počal neohrabaně stahovat okénko a rozvrzaným hlasem, ponejvíce připomínajícím ztrouchnivělé housle, zahlaholil: „Děléééj, číňanko!“

17.4.2011 v 19:31 | Karma: 22,08 | Přečteno: 3447x | Diskuse| Společnost

Roger Light

Vietnamské děti - budoucí ekonomická elita českého národa

Thang Nguyen Duc měl velký den. Když přitom před několika lety vstupoval do Strany z hecu svého bývalého učitele, známého podnikatele a lobbisty, R.L., vůbec jej nenapadlo, jak rychlý spád věci vezmou. V politice se však doslova našel. Od doby co vstoupil do Strany nespal více než 5 hodin denně a pracoval jak mezek. Volby se blížily. Hektická kampaň. Spousta intrik a vzájemného osočování znesvářených stran politického spektra. Pak den voleb, katapultace Strany do poslanecké sněmovny a nervydrásající povolební vyjednávání o koalici. Seděl s R.L. na verandě jeho rezidence kousek za Prahou, popíjeli vietnamskou kávu a naslouchali švitoření cvrčku. „Tak myslím, že jsem to s klukama už nějak vynegocioval,“ nadhodil R.L. „Jde mi teď o poslední střípek mozaiky, křeslo ministra zahraniční, myslím, že pro to budeš ideální.“ Thang na chvíli zůstal jako opařený. „Ministr zahraničí České republiky ... vietnamského původu?“ „Jo,“ usmál se R.L. „Myslíme, že pro to nastal ten správný čas. Musíme jít příkladem.“

12.4.2011 v 20:56 | Karma: 41,17 | Přečteno: 11663x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4233x
Podnikatel a lektor. Spoluvlastník neortodoxního vzdělávacího centra AVIETTE. Milovník koček, čajů a dobrého vína.