Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou Češi skutečně rasisti? Nikoliv, jen xenofobní poseroutkové

Huyen Trang, půvabná mladá slečna se zájmem o módu, společenský život a sociální inženýrství, právě přecházela přes přechod pro chodce. Jelikož si ještě zcela nezvykla na své nové, hustopřísně stylové, jehly nesoucí věhlasný monogram "LV", s chůzí si dávala poněkud na čas. Každý buddhistický mnich, jogín či schopný psychoterapeut by potvrdil, že bezdůvodné spěchání je vskutku špatná věc, obtloustlý chlap strhaného vzezření v prorezavělé felicií, jenž čekal, až slečna přejde, na to měl jiný názor. Svými bůčkovitě-zavilitými prackami počal neohrabaně stahovat okénko a rozvrzaným hlasem, ponejvíce připomínajícím ztrouchnivělé housle, zahlaholil: „Děléééj, číňanko!“

„Jen si pěkně počkej, Rusáku,“ dostalo se mu klidné odpovědi. Nato chlapův obličej, jehož rysy a křivky popíraly veškeré zákony estetična, značně zbrunátněl. „Ty..ty…ty nebuď drzá,“ soukal ze sebe, „já nejsem žádnej zatracenej Rusák, ale Čech a tak mám právo říkat, co chci... zato ty bys ses měla chovat jako na návštěvě."

H.T. napadlo, že by jej mohla sarkasticky pochválit zato, že ze sebe dovedl vyvalit takhle dlouhou, a přitom relativně koherentní, větu, posléze však tuto intenci zapudila. Vzpomněla si na svého oblíbeného profesora managementu, který často říkával: „Nikdy se nehádej s blbcem. Musíš totiž sestoupit na jeho úroveň a tam je on machr.“ Na neomaleného primitiva se tudíž jen smířlivě usmála a bezespěchu kráčela dál.

(autorovo převyprávění skutečného příběhu)

Nedávno jsem se svými studenty vietnamského původu (věk mezi 15 a 20 lety) diskutoval na téma rasismu v Čechách. Zajímalo mne především, jak vnímají situaci z hlediska svého vlastního realitního tunelu (emické reality), nebo-li, jak to sami za sebe pociťují. Odpovědi mne vcelku překvapily v tom duchu, že subjektivně vnímaná míra rasistických projevů ze strany české majority byla poměrně vysoká.

Když jsme však do debaty zabředli hlouběji a já se začal pídit po konkrétních projevech a incidentech, které studenti interpretovali jako projevy rasistického charakteru, docvaklo mi, že zřejmě zaměňujeme pojmy. A pojímám pocit, že stejné mýlky se často dopouštějí média a rozličné neziskové a mezinárodní instituce, jež situaci čas od času komentují.

Rasismus jako takový jest teorie, která usiluje o kategorizaci sociálních skupin podle jakéhosi rasového klíče. Opírá se o představu, že různé rasy se od sebe biologicky liší, z čehož se následně vyvozují různé politické a sociální důsledky a rozdíly. V běžném životě a vnímání pak rasismus obvykle představuje nenávist k jedinci opodstatňovanou holým faktem, že je příslušníkem jiné rasy, aneb výroky typu„nesnáším tě, protože jsi Cikán a všichni jste líná verbež!“

Tento příklad jsem přitom nezmínil náhodou. Při pročítání komentářů, mnohdy spíše odpadní žumpy, pod mými články, jsem zaregistroval jeden opakující se vzorec. Čtenáři často nastiňují různé paralely a kontrasty mezi romskou menšinou a vietnamskou komunitou. Zatímco u Romů je společným jmenovatelem negativně laděných komentářů zhnusení, nenávist a pocit nadřazenosti, u vietnamské komunity je to obvykle závist, nepřejícnost úspěchu a rozličné obavy.

Málokdo Vám bude tvrdit, že jsou mu Asiaté odporní, že se jich štítí, že je považuje za hloupé nebo neschopné. A jen ti opravdu největší vymaštěnci ještě přisadí, že jsou vůči nim „bílé kůže“ intektuálně nadřazeny. O Romech tyto komentáře přitom padají velmi často. O Asiatech, v českém prostředí nejčastěji Vietnamcích, spíše budou vyjadřovat obavy, že trhovci kradou práci „českým pracantům,“ budou hlásat znepokojení nad mediálními bublinami o pěstování marihuany anebo prezentovat fantasmagorické představy typu, že plánovaný budhistický chrám kousek za Sapou bude semeništěm fundamentalistů a zločinců.

Společným jmenovatelem výše zmíněných výroků není pocit superiority nýbrž naopak strach, strach z neznámého, latinsky xenofobie. A té je v této zemi bohužel stále přespříliš mnoho. Lidé se úzkostně krčí na svém malém písečku a bojí se čehokoliv, co by jej mohlo ohrozit.

Myslím, že je nejvyšší čas vztyčit hlavu a odlišnost začít vnímat jako výzvu a příležitost. Příležitost, která může obohatit náš vnitřní svět, která nám pomůže pohlížet na svět také z jiné perspektivy, a která  rovněž může generovat nové podnikatelské příležitosti. Jediné, co je k tomu třeba, je zlomit zažité a jednou provždy zapudit pasivní „poseroutkovství.“

Shrnutí. Obecně vzato, český národ se chová rasisticky pouze k jednomu etniku – Romům – s nímž má dlouhou a problematickou historii. Ve vztahu k etnikům ostatním je to "jen o strachu z neznáma."

 

 

Autor: Roger Light | neděle 17.4.2011 19:31 | karma článku: 22,08 | přečteno: 3447x
  • Další články autora

Roger Light

Inteligentní voliči ČSSD, seberte rozum do hrsti a "volte Karla" !

Ačkoliv se pokládám spíše za "pravicového" voliče, v prvním kole prezidentských voleb můj hlas dostal Jiří Dienstbier. Jakkoliv s ním nesouhlasím v pohledu na recept na "správnou normativní ekonomii ČR," je pro mne člověkem s morální integritou, lidskou důstojností a neméně důležitým liberálním pohledem na občanský život. Voliči však rozhodli jinak a místo kandidáta "distingované" levice do finále poslali politický buldozer, ostříleného mazáka, Miloše Zemana. V tomto příspěvku bych rád apeloval na levicové voliče a rozmluvil jim jeho podporu.

14.1.2013 v 0:32 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Politika

Roger Light

Na co si Vietnamci u Čechů ťukají na čelo

Češi jsou nerodinně založení flákači, kteří raději utrácí za blbosti než-li za vzdělání svých dětí a vůbec jim nezáleží na jejich budoucnosti. Aneb, co jste ještě o sobě nevěděli z pohledu vietnamské komunity ;-)

30.11.2012 v 16:30 | Karma: 27,37 | Přečteno: 3638x | Diskuse| Ostatní

Roger Light

Stěžujete si, že se máte ekonomicky špatně? Zkuste víc makat!!

Nedávno jsem na "FEJSBŮKU" vedl dialog s jedním ze svých bývalých spolužáků z vejšky. Na svůj WALL postnul obrázek hlásající: "Chcete zničit svým dětem život? Volte ODS." "Představil jsem si, jaký by byl pro mou budoucí rodinu rozdíl, zda-li budou za otěžemi sedět pravičáci nebo socani." Rozdíly by to byly, nicméně nic, co by znatelně ovlivnilo můj život nebo dokonce zničilo budoucnost mých dětí. A tak jsem se zeptal a žasl ... a žasl ... a žasl ...

23.11.2012 v 13:33 | Karma: 31,76 | Přečteno: 2963x | Diskuse| Společnost

Roger Light

Vietnamské děti - budoucí ekonomická elita českého národa

Thang Nguyen Duc měl velký den. Když přitom před několika lety vstupoval do Strany z hecu svého bývalého učitele, známého podnikatele a lobbisty, R.L., vůbec jej nenapadlo, jak rychlý spád věci vezmou. V politice se však doslova našel. Od doby co vstoupil do Strany nespal více než 5 hodin denně a pracoval jak mezek. Volby se blížily. Hektická kampaň. Spousta intrik a vzájemného osočování znesvářených stran politického spektra. Pak den voleb, katapultace Strany do poslanecké sněmovny a nervydrásající povolební vyjednávání o koalici. Seděl s R.L. na verandě jeho rezidence kousek za Prahou, popíjeli vietnamskou kávu a naslouchali švitoření cvrčku. „Tak myslím, že jsem to s klukama už nějak vynegocioval,“ nadhodil R.L. „Jde mi teď o poslední střípek mozaiky, křeslo ministra zahraniční, myslím, že pro to budeš ideální.“ Thang na chvíli zůstal jako opařený. „Ministr zahraničí České republiky ... vietnamského původu?“ „Jo,“ usmál se R.L. „Myslíme, že pro to nastal ten správný čas. Musíme jít příkladem.“

12.4.2011 v 20:56 | Karma: 41,17 | Přečteno: 11663x | Diskuse| Společnost

Roger Light

Státní maturity – bude třeba hodně ostré munice!

Když jsem na začátku nového tisíciletí posedával ve školních lavicích, chlemtal instantní kafe z automatu a křepčil na halových techno parties, strašák státních maturit přišel poprvé na přetřes. „Čeština nebude nikterak jednoduchá,“ slibovali nám, „... a zkouška z matematiky bude povinná,“ hrozili. Jako student jsem tehdy vyhlídky na skládání maturitních zkoušek hned dvakrát, s přijímačkami na vysokou jako pomyslnou třešničkou na dortu, nenesl nijak libě.

11.11.2010 v 19:45 | Karma: 7,58 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4233x
Podnikatel a lektor. Spoluvlastník neortodoxního vzdělávacího centra AVIETTE. Milovník koček, čajů a dobrého vína.