Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem rád, že jsem studoval soukromou VŠ

Češi rádi zobecňují. Češi rádi kritizují. Češi rádi závidí. Soukromé vysoké školy mají v České Republice nevalnou pověst, lidé si je spojují s tituly výměnou za školné, nevalnou kvalitou výuky, neschopnými lektory a hloupými studenty. Mnozí kritici, ač sami vysokoškolské studium neabsolvovali, po švejkovsku remcají a kibicují nad jejich absolventy. Následujícím článkem bych se chtěl vůči těmto řečičkám důsledně vymezit a popovídat vám o své vlastní zkušeností se soukromou vysokou školou a o tom, jak studium na ní změnilo mé nahlížení na svět.

Škola, kterou jsem vystudoval, se jmenuje NEWTON College, a nabízí studijní obory v oblasti managementu. Když jsem, před nějakými pěti lety, poprvé zavítal na webovou prezentaci této školy, zaujalo mne inzerované propojení výuky s praxí a skutečnost, že na škole nevyučují pouze docenti, profesoři - teoretici, ale rovněž lidé s menším počtem titulů před a za jménem, zato však oplývající dlouholetými zkušenostmi ve vrcholovém řízení společností, managementu lidských zdrojů či oblasti korporátního vzdělávání. Po absolvování Dne Otevřených dveří jsem niterně cítil, že to je ta ŠKOLA, kterou chci opravdu studovat – spousta lidí v mém okolí, včetně mých rodičů, však tehdy byla na pochybách. Předsudky a předpojetí… Rozhodnutí jsem však prosadil a považuji je za jedno z nejlepších, které jsem ve svém dosavadním životě učinil.

Již téměř půl roku jsem spoluvlastníkem a jednatelem společnosti AVIETE, poskytující vzdělávací a znalostní služby zaměřené jednak na vietnamskou komunitu, v oblasti vzdělávání však i na českou veřejnost. S vizí jsem přišel po své první návštěvě Vietnamu někdy v polovině roku 2008. Jsem přesvědčen, že mé studium na NEWTON College hrálo při transformaci této ideje do podoby reálné společnosti, značnou roli.

Během studia jsem poznal spoustu úžasných lektorů, samozřejmě i pár magorů, kteří však naštěstí byli záhy odejiti. Studium mi dalo základní penzum teoretických dovedností. Řekl bych, že oproti ekonomickým fakultám veřejných škol o čtvrtinu menší. Méně čísel, vzorečků, naučených postupů a formulek, méně teoretických definic podnikových procesů…

Na rozdíl od svých kolegů z jiných škol nemám jednotlivé manažerské techniky a analýzy nabiflované nazpaměť a nesypu je z rukávu ve 3 ráno po divoké party, mám však vyvinutější cit pro to, kdy a jak je aplikovat a jestli je vůbec potřeba je skutečně použít. Zatímco moji kolegové drtili vzorečky a připravovali se na těžkou písemnou zkoušku, já procházel výcviky komunikačních a prezentačních dovedností a systemického coachování. Zatímco kolegové zabředávali do jednotlivých proudů v dějinách ekonomických teorií, já se učil aplikovat Sókratovskou filozofii do kontextu manažerské praxe na konkrétních příkladech.

Díky tomu jsem nabral dostatek sebevědomí, abych se do podnikání vůbec pustil. Rovněž jsem se naučil, že vše je o lidech a bez dobré party nemůže žádná společnost udržitelně fungovat. Od začátku jsem se proto snažil obklopit týmem lidí, kteří byli k úspěšné realizace nezbytní. A v neposlední řadě, získal jsem dostatek kuráže a know-how k tomu, abych vyjednal deal silného investora. Většinou je to trošku komplikovanější a delší proces, než můžete vidět ve Dnu D. Zvlášt když nejde jen o prachy, ale cílíte i na networking a potenciál synergických efektů.

Závěrem bych chtěl extra poděkovat několika lektorům, jejichž přednášky, semináře, ale i osobní pokecy mimo VŠ kurikulum, pro mne znamenaly opravdu hodně a na které rozhodně nikdy nezapomenu ;-)

Hall of fame:

Ing. Milan Bobek, MSc. – Filozofie pro manažery a Efektivní práce s lidmi

Mgr. Petr Žák – Management I, II, Praktické manažerské techniky

Ing. Bohumil Ullman, CSc. – Projektový management

Ing. David Průdek, MBA – Strategický management

doc. PhDr. Karel Pavlica, Ph.D. – Psychologie pro manažery, Interkulturní management

PaeDr. PhDr. Eva Pindešová & Mgr. Ing. Vratislav Pokorný – Psychologie pro manažery, Komunikace

Mnohé jste mi ukázali, mnohému jste mne naučili, k mnohému jste mne inspirovali a k mnohému jste mne nakopli .... z celého srdce Vám za to děkuji!

 

Autor: Roger Light | pondělí 2.8.2010 11:01 | karma článku: 20,11 | přečteno: 5938x
  • Další články autora

Roger Light

Státní maturity – bude třeba hodně ostré munice!

Když jsem na začátku nového tisíciletí posedával ve školních lavicích, chlemtal instantní kafe z automatu a křepčil na halových techno parties, strašák státních maturit přišel poprvé na přetřes. „Čeština nebude nikterak jednoduchá,“ slibovali nám, „... a zkouška z matematiky bude povinná,“ hrozili. Jako student jsem tehdy vyhlídky na skládání maturitních zkoušek hned dvakrát, s přijímačkami na vysokou jako pomyslnou třešničkou na dortu, nenesl nijak libě.

11.11.2010 v 19:45 | Karma: 7,58 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Společnost

Roger Light

Vietnamští trhovci uvěznili zákazníky. Škoda 10 milionů!

Mělo to být poklidné nedělní odpoledne. Po deseti letech manželství si Bořek s Laďkou chtěli užít trochu soukromí, pročež se rozhodli své ratolesti vypakovat na letní tábor. A jelikož děcka zase vyrostly, vznikla potřeba pořídit nové ošacení. Dítka, řádně zpracovaná intenzivní marketingovou masáží fashion brandů, vyžadují značkové hadříky. Rodiče, zpracovaní napnutým rodinným rozpočtem zase preferují praktičnost a nízkou cenu. Kompromis? Kupme jim něco falešného!

27.6.2010 v 15:33 | Karma: 25,47 | Přečteno: 2325x | Diskuse| Společnost

Roger Light

Vietnamská rodina vs. Česká rodina

Od úsvitu lidských dějin je rodina, bez ohledu na zemi a kulturu, základní stavební jednotkou naší společnosti. Ať již se narodíte poblíž jezera Ho Tay, na předměstí New Yorku nebo v ekvádorské džungli, rodina představuje první ucelený lidský systém vztahů, pravidel, rituálů a vzorců chování, který začnete poznávat. A i když je rodina systémem, který je společný celému lidstvu, v závislosti na dané kultuře nabývá tato jednotka různých tvarů, forem a specifik.

21.6.2010 v 17:35 | Karma: 20,81 | Přečteno: 3310x | Diskuse| Společnost

Roger Light

Vietnamci jako znalostní komunita

Pokud ve Spojených Státech dnes řeknete slovo Ind, většina Američanů si představí úspěšného, vzdělaného a bohatého člověka. Zatímco rodiče nebo prarodiče současné generace přišli do země s ničím, živili se prodejem zboží na ulici nebo řízením taxíku, jejich děti byly od útlého věku vedeny ke studiu, díky čemuž mohly do dospělého života vkročit s hodnotovým a znalostním základem, který jim umožnil získání perspektivního zaměstnání nebo rozvoj vlastního podnikání.

23.5.2010 v 16:55 | Karma: 20,71 | Přečteno: 1877x | Diskuse| Společnost

Roger Light

Změna termínu a místa setkání "Závitek pro Libuš"

Po důkladném uvážení jsme se, na základě racionálních podnětů spřátelených stran, rozhodli změnit datum a místo konání akce, abychom neohrozili bezpečnost účastníků a charakter mediálního pokrytí celé akce. Setkání "Závitek pro Libuš" přesouváme na následující den, tzn. 13.5.2005 od 16:00 do 18:00. Místem konání akce bude veřejný prostor poblíž zastávky MHD "U Zvoničky", Libušská 1/204, kde zároveň budeme mít možnost oslovit více místních obyvatel. Děkujeme za pochopení.

8.5.2010 v 17:48 | Karma: 4,92 | Přečteno: 844x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4233x
Podnikatel a lektor. Spoluvlastník neortodoxního vzdělávacího centra AVIETTE. Milovník koček, čajů a dobrého vína.