Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vietnamská rodina vs. Česká rodina

Od úsvitu lidských dějin je rodina, bez ohledu na zemi a kulturu, základní stavební jednotkou naší společnosti. Ať již se narodíte poblíž jezera Ho Tay, na předměstí New Yorku nebo v ekvádorské džungli, rodina představuje první ucelený lidský systém vztahů, pravidel, rituálů a vzorců chování, který začnete poznávat. A i když je rodina systémem, který je společný celému lidstvu, v závislosti na dané kultuře nabývá tato jednotka různých tvarů, forem a specifik.

Když jsem se před třemi lety poprvé představoval rodině své vietnamské přítelkyně, byl jsem převelice nervózní.  Už tehdy jsem si byl vědom skutečnosti, že vietnamský pohled na vztah muže a ženy se od toho českého liší. Zatímco čeští rodiče na vstup svých ratolestí do partnerského života pohlíží značně liberálně, vietnamští rodičové jsou velice obezřetní.

Vzpomínám si na ten den, jakoby to bylo včera. Chladný březnový večer. Hustě pršelo. Usedli jsme ke společné večeři, kapr vyplněný houbami a spousta skvělé vietnamské zeleniny a bylinek. Taktně jsem odmítl příbor a poprosil o hůlky, kterými jsem byl zvyklý jíst díky svému zaujetí japonskou kulturou a japonskou kuchyní. Jídlo bylo naprosto výborné. Stejný úspěch slavil zelený čaj, k jehož pravidelnému pití mě přivedl můj dědeček.  S konverzací to bylo náročnější. Velmi jsem se styděl, že neumím vietnamsky. Tolik jsem chtěl sdělit své pocity, tolik jsem jim chtěl vyjádřit respekt za to, jak se vypracovali z ničeho a jaké hodnoty se snaží vštěpovat svým dětem a hlavně, tolik jsem jim chtěl říci, že je to s jejich neteří myslím naprosto vážně, že s ní chci strávit zbytek svého života, že udělám všechno pro to, abych se o ni dobře postaral, že ji nechci v žádném případě oddělit od vietnamské komunity a že jakákoliv kulturní úskalí jsou pro mne výzvou, nikoliv problémem. Tehdy jsem však musel používat jazyk český a nechat svou milovanou překládat. Jaký dojem jsem tehdy udělal, nedokáži říci.

Od té doby uplynuly již tři roky, rodinu své přítelkyně navštěvuji pravidelně a rovněž každoročně létám do Vietnamu. Vietnamsky hovořím stále mizerně, avšak začínám se snažit s tím něco dělat. Ačkoliv stále nerozumím spoustě zvyků, a někdy se jistě z pohledu mých vietnamských příbuzných chovám značně neobratně a úsměvně, z toho, jak funguje vietnamská rodina jsem již něco pochopil. A mohu porovnávat.

Naše euro-americká západní kultura je filozoficky zakotvená v judaismu a křesťanství. Zejména s příchodem Martina Luthera a protestantství začala být stále více akcentována vnitřní svoboda jedince a nezpochybnitelnost práva utvářet autonomní rozhodnutí. Jedinec tak jedná primárně v souladu s tím, co je dobré pro něj, zájem skupiny je na druhém místě.

Tvorbu vietnamského hodnotového systému významně ovlivnil velký čínský učenec a myslitel, Konfucius. Láska k učení, oddanost rodině, respekt ke starším a zachování dobrého jména jsou dodnes hluboce zakořeněny v srdcích vietnamského člověka. V rámci tohoto systému jedinec upřednostňuje zájmy své skupiny (rodiny…) před svými osobními zájmy. Rozhoduje se v zájmu „širšího dobra.“ Toto specifikum je společným jmenovatelem všech východoasijských a jihoasijských zemí.

Z této kulturní odlišnosti pak pramení spousta rozdílů v tom, jak české a vietnamské rodiny fungují.

Tak například, české rodiny společně již jen málokdy tráví čas u snídaně či večeře – každý se nají sám ve svém koutě nebo při sledování televize a jde si dále svou cestou. Rodinné návštěvy, kde se obvykle sejde pouze jedna rodina s druhou je záležitost na jedno odpoledne a bývají velice nudné, vztahy rodin totiž nebývají tak provázané natolik, aby spolu vůbec měly zájem trávit více času.

Společné snídaně a večeře vietnamských rodin oproti tomu působí jako balzám na duši. A živelná víkendová setkání, kdy se sjede 20 až 30 příbuzných z celého okolí, připraví se spousta chutných pokrmů, muži popíjí a hrají karty, zatímco ženy si o nich povídají za zavřenými dveřmi v kuchyni a do toho všude pobývají rozjařené děti … to se s českými návštěvami nedá vůbec srovnat.

A pak je tu samozřejmě mnohem hlubší dimenze. Česká rodina se obyčejně skládá z otce, matky, dětí a vzdáleněji prarodičů. Strýčkové, tety, bratranci a sestřenice jsou již vzdálenější. Rodina mého bratrance v Brně má dům hned vedle domu mých rodičů a já u něj v životě nebyl na návštěvě. A dříve mi to ani nepřipadlo nikterak zvláštní.

Vietnamská rodina je na rozdíl od té české mnohem širší a komplexnější. Spousta vzájemných vazeb, závazků a jasně definované role, kteří členové rodiny zaujímají. To vytváří velmi silné a pevné rodinné zázemí. Čeští rodiče jsou velmi neteční ohledně budoucnosti svých dětí. Jsou mnohem méně ochotni investovat do jejich vzdělávání, nezřídka je pro ně přijatelnější zaplatit dovolenou u moře v Chorvatsku než letní jazykový kurz angličtiny pro děti. Na druhou stranu od svých dětí ani tolik neočekávají – málokterý český rodič vůbec předpokládá, že se o něj na stáří děti postarají.

Vietnamské děti se naproti tomu mohou spolehnout na mnohem silnější zázemí, které je na jejich studijní a kariérní cestě bude podporovat. Není však zadarmo a je spojeno s jasnými očekáváními. Pokud tato očekávání potomek zklame, dostane se do velice nepříjemné životní situace. Pokud je slabší povahy, může pak mnohem snadněji sklouznout k hazardu, alkoholu nebo drogám.

Z mého úhlu pohledu není vietnamský rodinný model zdaleka ideální, je však celkově lepší, než ten český. Jako velkou slabinou českých rodin vnímám nedostatečnou podporu studijních a kariérních ambicí, neudržování vztahů se vzdálenějšími příbuznými a minimální společné trávení času. Vietnamské rodiny zase na druhou stranu od svých dětí často očekávají víc, než jsou vůbec schopny splnit a dávají jim velmi málo prostoru pro jejich vlastní přání, potřeby a seberealizaci. Děti pak jsou sice schopny splnit své studijní povinnosti, na druhou stranu to může ohrozit jejich duševní zdraví, což může vést až k nutnosti psychiatrické intervence a užívání psychofarmak (přímo ve Vietnamu znám několik takových případů.)

Jako ideální vnímám kombinaci obou modelů, kterou začínám spatřovat u mnoha vietnamských rodin žijících v ČR delší dobu, kdy na jednu stranu svým dětem dopřávají vyšší volnost a svobodu věnovat se svým koníčkům, zálibám a zvolit si svůj studijní směr, na druhou stranu jsou však stále vychováváni k úctě a respektu k rodičům, odpovědnosti a dalším tradičním hodnotám, kterých si sám velice vážím.

Autor: Roger Light | pondělí 21.6.2010 17:35 | karma článku: 20,81 | přečteno: 3309x
  • Další články autora

Roger Light

Inteligentní voliči ČSSD, seberte rozum do hrsti a "volte Karla" !

Ačkoliv se pokládám spíše za "pravicového" voliče, v prvním kole prezidentských voleb můj hlas dostal Jiří Dienstbier. Jakkoliv s ním nesouhlasím v pohledu na recept na "správnou normativní ekonomii ČR," je pro mne člověkem s morální integritou, lidskou důstojností a neméně důležitým liberálním pohledem na občanský život. Voliči však rozhodli jinak a místo kandidáta "distingované" levice do finále poslali politický buldozer, ostříleného mazáka, Miloše Zemana. V tomto příspěvku bych rád apeloval na levicové voliče a rozmluvil jim jeho podporu.

14.1.2013 v 0:32 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Politika

Roger Light

Na co si Vietnamci u Čechů ťukají na čelo

Češi jsou nerodinně založení flákači, kteří raději utrácí za blbosti než-li za vzdělání svých dětí a vůbec jim nezáleží na jejich budoucnosti. Aneb, co jste ještě o sobě nevěděli z pohledu vietnamské komunity ;-)

30.11.2012 v 16:30 | Karma: 27,37 | Přečteno: 3638x | Diskuse| Ostatní

Roger Light

Stěžujete si, že se máte ekonomicky špatně? Zkuste víc makat!!

Nedávno jsem na "FEJSBŮKU" vedl dialog s jedním ze svých bývalých spolužáků z vejšky. Na svůj WALL postnul obrázek hlásající: "Chcete zničit svým dětem život? Volte ODS." "Představil jsem si, jaký by byl pro mou budoucí rodinu rozdíl, zda-li budou za otěžemi sedět pravičáci nebo socani." Rozdíly by to byly, nicméně nic, co by znatelně ovlivnilo můj život nebo dokonce zničilo budoucnost mých dětí. A tak jsem se zeptal a žasl ... a žasl ... a žasl ...

23.11.2012 v 13:33 | Karma: 31,76 | Přečteno: 2963x | Diskuse| Společnost

Roger Light

Jsou Češi skutečně rasisti? Nikoliv, jen xenofobní poseroutkové

Huyen Trang, půvabná mladá slečna se zájmem o módu, společenský život a sociální inženýrství, právě přecházela přes přechod pro chodce. Jelikož si ještě zcela nezvykla na své nové, hustopřísně stylové, jehly nesoucí věhlasný monogram "LV", s chůzí si dávala poněkud na čas. Každý buddhistický mnich, jogín či schopný psychoterapeut by potvrdil, že bezdůvodné spěchání je vskutku špatná věc, obtloustlý chlap strhaného vzezření v prorezavělé felicií, jenž čekal, až slečna přejde, na to měl jiný názor. Svými bůčkovitě-zavilitými prackami počal neohrabaně stahovat okénko a rozvrzaným hlasem, ponejvíce připomínajícím ztrouchnivělé housle, zahlaholil: „Děléééj, číňanko!“

17.4.2011 v 19:31 | Karma: 22,08 | Přečteno: 3447x | Diskuse| Společnost

Roger Light

Vietnamské děti - budoucí ekonomická elita českého národa

Thang Nguyen Duc měl velký den. Když přitom před několika lety vstupoval do Strany z hecu svého bývalého učitele, známého podnikatele a lobbisty, R.L., vůbec jej nenapadlo, jak rychlý spád věci vezmou. V politice se však doslova našel. Od doby co vstoupil do Strany nespal více než 5 hodin denně a pracoval jak mezek. Volby se blížily. Hektická kampaň. Spousta intrik a vzájemného osočování znesvářených stran politického spektra. Pak den voleb, katapultace Strany do poslanecké sněmovny a nervydrásající povolební vyjednávání o koalici. Seděl s R.L. na verandě jeho rezidence kousek za Prahou, popíjeli vietnamskou kávu a naslouchali švitoření cvrčku. „Tak myslím, že jsem to s klukama už nějak vynegocioval,“ nadhodil R.L. „Jde mi teď o poslední střípek mozaiky, křeslo ministra zahraniční, myslím, že pro to budeš ideální.“ Thang na chvíli zůstal jako opařený. „Ministr zahraničí České republiky ... vietnamského původu?“ „Jo,“ usmál se R.L. „Myslíme, že pro to nastal ten správný čas. Musíme jít příkladem.“

12.4.2011 v 20:56 | Karma: 41,17 | Přečteno: 11663x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4233x
Podnikatel a lektor. Spoluvlastník neortodoxního vzdělávacího centra AVIETTE. Milovník koček, čajů a dobrého vína.