Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vietnamští trhovci uvěznili zákazníky. Škoda 10 milionů!

Mělo to být poklidné nedělní odpoledne. Po deseti letech manželství si Bořek s Laďkou chtěli užít trochu soukromí, pročež se rozhodli své ratolesti vypakovat na letní tábor. A jelikož děcka zase vyrostly, vznikla potřeba pořídit nové ošacení. Dítka, řádně zpracovaná intenzivní marketingovou masáží fashion brandů, vyžadují značkové hadříky. Rodiče, zpracovaní napnutým rodinným rozpočtem zase preferují praktičnost a nízkou cenu. Kompromis? Kupme jim něco falešného!

Navzdory obecným představám české veřejnosti o tom, že padělané zboží najdete ve vietnamských tržnicích na každém rohu, nalézt je ve skutečnosti zabere nějaký čas. Většina obchodníků prodává zcela legální a řádně proclené zboží. Obchodníci, kteří mají svůj byznys postavený na prodeji pseudo-značkového ošacení samozřejmě existují. Zboží mývají ukryto v zamykatelných kontejnerech a pokud inteligenční kvocient zákazníka přesahuje IQ houpacího koně, je mu zcela jasné, že rozhodně nekupuje originální produkt a že transakce není, de jure, legální.

A to je případ Laďky s Bořkem. Kluky vybaví šusťákovými soupravami honosící se třemi proužky, poví jim, že to koupili ve značkové prodejně ve městě a všechny strany budou uspokojeny. Synátoři se budou pyšnit třemi proužky, rodiče nakoupí levně. Ke smůle všech zůčastněných má však v onen osudný den naplánovanou akci celní správa. Mají echo na padělané hadříky a potřebují splnit měsíční kvóty. Nakopnou svoje oktávky a VW transportéry a jedou na věc.

Obchodník, u kterého zrovna Bořek s Laďkou nakupují, čelí riziku zabavení zboží, trestnímu stíhání a případnému vyhoštění. Jelikož živí dvě děti, tato vyhlídka je pochopitelně nepříjemná. Rozhodne se proto minimalizovat riziko a Laďku s Bořkem na chvíli v kontejneru zavřít. Nakonec sami přistoupili na ilegální transakci, tak musí taky něco snést. Laďce se to však nějak nepozdává, kvílí, kříčí, bouchá na dveře a nakonec je vysvobozena dvojcí uniformovaných mužů. Poldové vesele zabavují zboží – celkově 6 000 kusů oblečení a škodu vyčíslují na 10 milionů.

A já koukám na tu zprávu v novinách, dívám se na to šílené číslo a nevěřícně se směji. Ptám se - jakou metodu na vyčíslování hodnoty padělaného zboží Celní Správa používá? Vychází mi, že průměrná hodnota zabaveného kusu zboží vychází bratru na 1660 Kč. Průměrná velkoobchodní cena onoho kusu přitom zřejmě bude někde pod hranici stokoruny, koncovému zákazníku by byla prodána někde okolo tří stovek. V momentě zabavení policií však cena zrázu stoupne na více než pětinásobek!  Ať se na to dívám z kterékoliv strany, nemohu se zbavit pocitu, že celníci vyčíslují hodnotu zabaveného zboží podle maloobchodní ceny typově podobných obchodních artiklů u značkových výrobců. To mi však přijde zcela absurdní.

Příklad. Doma na zahradě si z různých autodílů, co seženu po vrakovištích sestavím něco, co přibližně vypadá jako Audi A6. Motor to má sice ze škodovky, ale co, na přední mřížce se nachází symbol Audi – značka!! Tuhle rachotinu se pak následně budu snažit prodat, třeba za 30 tisíc, a policie mne chytí při činu! Vyčíslená škoda 1 800 000 Kč, jelikož jsem dosadu místo nápisu A6 dal rovnou RS6 (jinak by to bylo jen okolo 1 300 000 Kč). Vím, že je to extrémní příklad, ale dle mého je zcela analogický k našemu příběhu.

Nechci, aby článek vyzněl apologeticky vůči těm, jenž s padělaným zbožím čile obchodují. Vědí, do čeho jdou, vědí že porušují zákon a že z toho mohou mít problémy. Vědomé rozhodnutí. Vědomé riziko. Ať mi však nikdo netvrdí, že tito obchodníci způsobují producentům značkového oblečení a státu škody ve výškách, v jakých jsou obvykle uváděny. Dokonce to vnímám jako účelové klamání veřejnosti.

Podobně jako například u softwarového pirátství je tato kalkulace založena na předpokladu, že pokud by koncový spotřebitel neměl možnost zakoupit padělek (nebo ilegální kopii programu), pořídil by si originální produkt. To je však zřídka kdy pravdou. Pokud by moje Laďka s Bořkem nemohla koupit nepravé tepláky Adidas, rozhodně by neutíkala do značkového butyku, jelikož by jí to její finanční situace nedovolila.

Produktovým substitutem pro falešné značkové oblečení je oblečení neznačkové. Značkové zboží poptává zcela odlišná skupina spotřebitelů, se zcela odlišným spotřebitelským košem, preferencemi a subjektivním vnímáním ceny a hodnoty zboží. Padělaný produkt pro ni nepředstavuje relevantní substitut. Tečka.

Pokud celníci zabavili 6000 kusů oblečení, skutečnou tržní hodnotu tohoto „kontrabandu“ bych viděl někde okolo hranice půl milionu – milionu korun. Desetinásobné nafouknutí ceny na základě maloobchodní cenové politiky značkových výrobců oblečení mi přijde zcela absurdní a klamné.

 

Autor: Roger Light | neděle 27.6.2010 15:33 | karma článku: 25,47 | přečteno: 2325x
  • Další články autora

Roger Light

Inteligentní voliči ČSSD, seberte rozum do hrsti a "volte Karla" !

Ačkoliv se pokládám spíše za "pravicového" voliče, v prvním kole prezidentských voleb můj hlas dostal Jiří Dienstbier. Jakkoliv s ním nesouhlasím v pohledu na recept na "správnou normativní ekonomii ČR," je pro mne člověkem s morální integritou, lidskou důstojností a neméně důležitým liberálním pohledem na občanský život. Voliči však rozhodli jinak a místo kandidáta "distingované" levice do finále poslali politický buldozer, ostříleného mazáka, Miloše Zemana. V tomto příspěvku bych rád apeloval na levicové voliče a rozmluvil jim jeho podporu.

14.1.2013 v 0:32 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Politika

Roger Light

Na co si Vietnamci u Čechů ťukají na čelo

Češi jsou nerodinně založení flákači, kteří raději utrácí za blbosti než-li za vzdělání svých dětí a vůbec jim nezáleží na jejich budoucnosti. Aneb, co jste ještě o sobě nevěděli z pohledu vietnamské komunity ;-)

30.11.2012 v 16:30 | Karma: 27,37 | Přečteno: 3638x | Diskuse| Ostatní

Roger Light

Stěžujete si, že se máte ekonomicky špatně? Zkuste víc makat!!

Nedávno jsem na "FEJSBŮKU" vedl dialog s jedním ze svých bývalých spolužáků z vejšky. Na svůj WALL postnul obrázek hlásající: "Chcete zničit svým dětem život? Volte ODS." "Představil jsem si, jaký by byl pro mou budoucí rodinu rozdíl, zda-li budou za otěžemi sedět pravičáci nebo socani." Rozdíly by to byly, nicméně nic, co by znatelně ovlivnilo můj život nebo dokonce zničilo budoucnost mých dětí. A tak jsem se zeptal a žasl ... a žasl ... a žasl ...

23.11.2012 v 13:33 | Karma: 31,76 | Přečteno: 2963x | Diskuse| Společnost

Roger Light

Jsou Češi skutečně rasisti? Nikoliv, jen xenofobní poseroutkové

Huyen Trang, půvabná mladá slečna se zájmem o módu, společenský život a sociální inženýrství, právě přecházela přes přechod pro chodce. Jelikož si ještě zcela nezvykla na své nové, hustopřísně stylové, jehly nesoucí věhlasný monogram "LV", s chůzí si dávala poněkud na čas. Každý buddhistický mnich, jogín či schopný psychoterapeut by potvrdil, že bezdůvodné spěchání je vskutku špatná věc, obtloustlý chlap strhaného vzezření v prorezavělé felicií, jenž čekal, až slečna přejde, na to měl jiný názor. Svými bůčkovitě-zavilitými prackami počal neohrabaně stahovat okénko a rozvrzaným hlasem, ponejvíce připomínajícím ztrouchnivělé housle, zahlaholil: „Děléééj, číňanko!“

17.4.2011 v 19:31 | Karma: 22,08 | Přečteno: 3447x | Diskuse| Společnost

Roger Light

Vietnamské děti - budoucí ekonomická elita českého národa

Thang Nguyen Duc měl velký den. Když přitom před několika lety vstupoval do Strany z hecu svého bývalého učitele, známého podnikatele a lobbisty, R.L., vůbec jej nenapadlo, jak rychlý spád věci vezmou. V politice se však doslova našel. Od doby co vstoupil do Strany nespal více než 5 hodin denně a pracoval jak mezek. Volby se blížily. Hektická kampaň. Spousta intrik a vzájemného osočování znesvářených stran politického spektra. Pak den voleb, katapultace Strany do poslanecké sněmovny a nervydrásající povolební vyjednávání o koalici. Seděl s R.L. na verandě jeho rezidence kousek za Prahou, popíjeli vietnamskou kávu a naslouchali švitoření cvrčku. „Tak myslím, že jsem to s klukama už nějak vynegocioval,“ nadhodil R.L. „Jde mi teď o poslední střípek mozaiky, křeslo ministra zahraniční, myslím, že pro to budeš ideální.“ Thang na chvíli zůstal jako opařený. „Ministr zahraničí České republiky ... vietnamského původu?“ „Jo,“ usmál se R.L. „Myslíme, že pro to nastal ten správný čas. Musíme jít příkladem.“

12.4.2011 v 20:56 | Karma: 41,17 | Přečteno: 11663x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4233x
Podnikatel a lektor. Spoluvlastník neortodoxního vzdělávacího centra AVIETTE. Milovník koček, čajů a dobrého vína.