Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkreslené vidění – Chudí lidé

Chudých lidí vždy bylo a bude více, než bohatých. Proto ten, kdo využije přirozené lidské závisti a zneužije davy, má velkou naději na úspěch. Ale ne každý chudý je politováníhodný. A ne každý, kdo má peníze, je bohatý.
Čulibrk - 207

 Mám to štěstí, že opravdovou chudobu jsem nezažil a doufám, že ani nezažiju. Čímž míním dlouhodobý nedostatek všeho potřebného k důstojnému životu.

 Je jistě rozdíl být považován za chudého ve společnosti relativního nadbytku než tam, kde jsou chudí téměř všichni. Kdybych si někdy musel vybrat, raději bych žebral v New Yorku, než bydlel v Bombaji.

 V devadesátých letech, po sametovém převratu, jsem pár let dělal finančního poradce. Abych se vetřel do domácností budoucích klientů stavebních spořitelen, investičních fondů, pojišťoven a bank, musel jsem používat různé fígle, na něž bych dnes zdaleka ani pomyslet nemohl. Nicméně díky nim jsem se ujistil, že oběživa mezi lidmi je dost, a že lidé jen neumí rozumně hospodařit. Téměř všude jsem se setkal s tím, že i ti, kteří se považovali za nejchudší, byli schopni něco uspořit. Jako žebrák jsem si kolikrát připadal spíš já, dokud mne oni nepozvali k jednání domů. Dnes už bych si sám sebe coby pojišťováka ke stolu nepustil.

 Chudí lidé, žebráci, bezdomovci a vůbec jim podobní lidé zde byli vždy, jenom někdy nebyli tolik vidět. K nim mají blízko proletáři, což jsou podle slovníku komunistů nejchudší dělníci. A vůbec lúza, jak říkají mocní opovrhující davy. Což jim nebrání se týmiž v případě potřeby kdykoli zaštítit. Zvláště, pokud elity potřebují změnu. To se davy mění v lid, revoluční zvůle ve spravedlnost a budoucnost v ráj na zemi. Dočasně, pochopitelně.

 Dosud byla řeč o chudobě v hmotném slova smyslu. Ale neméně politováníhodná je chudoba ducha. Projevuje se různě a dost odpudivě působí ponejvíce u lidí, kteří jsou veřejnosti známí. U politiků, herců a vůbec celebrit všeho druhu. Měl jsem kdysi rád Helenu Vondráčkovou. Ovšem poté, co se začala soudit kvůli každému zamračenému pohledu, a i s bývalými Golden Kids, si u mne získala podobné antipatie jako Jaroslav Hutka svými primitivními pamflety na prezidenta Zemana. Leč nekompetentní politik nadělá více škody. A volič přemýšlí, zda je jen podplacený, nebo opravdu takový prosťáček. Odstrašujícím příkladem mohou být zmatená opatření proti covidu-19. Tedy zločiny proti zdraví, svobodě a inteligenci všech voličů. Čili nařízení Babiše, Prymuly, Maďara a Vojtěcha. Ačkoli zde se přikláním k první alternativě.

 Někteří chudí lidé si pro sociální dávky jezdí auty. Což je pochopitelné. Neradi by si u bot opotřebovali podrážky.

-------------------------------------------------------------------

Dodatek dvacátý první – Pořád ještě leden aneb mým soudruhům

 Myslel jsem, že mi náhoda přihrála dobré téma k zamyšlení nad současnou situací. Totiž demonstraci hnutí Chcípl pes, která se odehrála včera, tedy v sobotu 22. ledna. Šlo jako vždy o vyjádření nespokojenosti s postupem vlády a parlamentu ohledně kampaně Covid-19. Nebudu popisovat ani průběh, ani cíle, ba ani dojem z ní. V době internetu se každý zájemce dopídí svého. Jen mne zaujalo patero postav postávajících stranou a sledujících celé dění.  Muži v pozadí v černých bundách a kuklách, jakožto jediní i s černou rouškou nebo čímsi podobným na obličeji. Vzpomněl jsem si na nedávné události v Kazachstánu. Přesně takové figury tam vyprovokovaly policii k zásahům, které pak odnesli náhodní demonstranti. A nejsem si jistý, ale snad bych totéž mohl říci i o Bělorusku. Je to náhoda? Možná se nic nestalo kvůli nevalné účasti, bylo nás odhadem stopadesát. Těžko říci. Já scénáře provokací nepíšu. Ale sláva, že se tato akce alespoň konala! Nejsem tedy v Mostě sám.

 V pracovním kolektivu, mimochodem kompletně a vzorně proočkovaném – vyjma mne, jsem se snažil debatám o dění kolem covidové kampaně vyhýbat, případně se nezapojovat. Tedy hovorům, zda má smysl přidušovat se hadry na obličeji, před čím a jak dlouho chrání vakcína, jaká je nejlepší a dalším podobným tématům k té věci. Jakožto myslící člověk vím, že nemá smysl někoho o něčem přesvědčovat, natož názorově sourodé společenství. Kdybych byl tak prostoduchý a nedbal na následky, riskoval bych v lepším případě zesměšnění, v horším pár facek. Bez ohledu na fakta a pravdivost argumentů kterékoli strany. Víra je proto vírou, že domněnky má za neotřesitelná dogmata. Což bude jistě a nepochybně použito i proti mně.

 Donedávna se to celkem dařilo. Každý si stavěl hrad na svém názorovém písečku a o šílenství těch druhých jsme si mysleli své. Ale čím dál častěji se snaží souručenství očkovaných poukazovat na mou neodpovědnost, nebezpečnost, neukázněnost a vůbec nespolehlivost. Je to přesně naopak. Lituji je, nicméně jim to nevyčítám. Prý my, nenaočkovaní, jsme agresívní. Až mne přistihnete při něčem takovém, řekněte mi to, prosím.

 Přesto, nebo i právě proto, mi dělají moji spolupracovníci radost. Tím, jak roste jejich chuť a náklonnost ke konfrontaci ve věci covid-19, potvrzují svou názorovou nejistotu. Pochopitelně, že toto popřou. Přijmout jiný modul myšlení není vůbec jednoduché. Není to stejné, jako přijmout za své jednoduché poučky o nemoci samé, její nebezpečnosti, nakažlivosti, průběhu, interpretaci počtů mrtvých, nemocných a internovaných a restrikce vlády k zabezpečení přežití. Sami sice dobře vidí každodenní nesmyslnost celé kampaně, ale změna postoje znamená přiznání, že se člověk mýlil. Což každý nedovede.

 A není pravda, jak mi někteří mylně podsouvají, že ty, co se očkují v souvislosti s kampaní Covid-19, mám za hlupáky nebo idioty. Většina byla zmanipulována vládní propagandou, jejími hlásnými troubami – především televizí a dalšími sdělovacími prostředky, a zotročena režimními přisluhovači. Opravdu s tím nemá co dělat IQ. To spíše pohodlnost vyhledat si informace a morální postoje.

 Lidstvo je schopno degenerovat velmi rychle.

 Slituj se Bůh nad pouští!

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 28.1.2022 13:30 | karma článku: 16,77 | přečteno: 499x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Mozková mrtvice

Svého mozku by si měl každý vážit a nedopustit, aby za něj přemýšlel někdo jiný. Protože je to sice pohodlnější a jednodušší, nicméně za svůj život by si měl nést odpovědnost každý sám. A koneckonců nese.

17.5.2024 v 13:30 | Karma: 9,29 | Přečteno: 161x | Diskuse| Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

Za několik let se snad dostaneme tam, kde jsou USA, tedy do reality filmu Džungle před tabulí. Ze škol vycházejí sebevědomí diletanti a vysokoškolský diplom jen za docházku není vzdálenou budoucností. Velkovýroba sluhů.

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,42 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Potomci volů

Je jich tu, jako kdyby je shazovali z letadla. Nebo z nebe. Čemuž se nedivím. Kdo by si je chtěl dobrovolně nechat? Nemají tu nakonec někde poblíž hnízdo?

3.5.2024 v 13:30 | Karma: 19,58 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Svoboda slova 2

Co nemají mocipáni pod kontrolou, tím se cítí být ohroženi. Mocní se bojí slova, samostatného myšlení a pravdu přímo nesnášejí. Jinou pravdu. Mají svoji.

26.4.2024 v 13:30 | Karma: 17,49 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Ekonomika

Vlastně mne nejvíc zajímá, jestli vydělám tolik, abych si za to koupil, co potřebuji. A aby zbylo ještě i na horší časy. A kradlo víc rudé bratrstvo nebo současná mafie u koryt?

19.4.2024 v 13:30 | Karma: 19,86 | Přečteno: 448x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 328
  • Celková karma 16,65
  • Průměrná čtenost 290x
Jsem expresident KKR, dárce plazmy, skládám básně, písně, musím je i sám interpretovat (nikdo jiný na to není) pomocí kytary a jiných hudebních nástrojů, zabýval jsem se grafologií, sloužil jsem u PS, vedl pionýry, byl finančním poradcem...

Věřím, že inteligentní člověk je schopen s jiným inteligentním člověkem se vždy domluvit. Jestliže oba chtějí. S těmi ostatními jak kdy. A že stejnou věc lze vidět i jinak.

Čulibrka uveřejňuji se zhruba ročním zpožděním v 13.30 hodin každý pátek.

Rád si přečtu vaše názory v debatě. Jakékoli. Napsat mi můžete i na https://www.facebook.com/jindrich.kubanek.3

Seznam rubrik