Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tebe bych tak chtěla mít doma!

V pondělí v poledne jsem si z nedostatku místa v jídelně přisedl ke třem mladým kolegům, které vlastně ani neznám. Přesněji řečeno ke dvěma mužům a jedné dámě, všem mohlo být tak mezi pětadvacítkou a třicítkou.

„Auo, samoufřejmě,“ odpověděl mi s plnými ústy kolega v tričku na dotaz, zda mají volno, odtáhl židli a pokynul rukou, abych se posadil. „Dobrou chuť,“ doplnila ho dáma v decentních slušivých šatech. Jen další kolega v nažehlené bílé košili s dlouhými rukávy nezareagoval. Vlastně téměř nezareagoval, pouze maličko cuknul hlavou zpátky a snad se zbytečnou rasancí skousl sousto, které si právě vložil do úst.

Vím, že není slušné poslouchat cizí hovory, ale neměl jsem zbytí, neb uši na rozdíl od očí zavřít neumím. A tak jsem náhodně vyslechl rozhovor těch tří, rozebírali právě uplynulý víkend.

Ošacená mladá dáma vyprávěla, jak se s jakousi Věrkou, Katkou a Jiřkou vydaly na výlet na Berounsko. Část jely vlakem, na místě určení přesedly na kola a malebnou krajinu podél Berounky brázdily celou neděli. „S Jiřkou a Věrkou jsme si to parádně užily, jen Katka honila kilometry a pořád nás popoháněla.“ Ošacená mluvila v přestávkách mezi konzumací jednotlivých soust, pořád se u toho usmívala a celou řeč zakončila slovy, jak večer sotva stačila nakrmit Ríšu a Míšu, a pak hned padla do postele jako podťatá. Z kontextu vyplynulo, že ti dva jmenovaní jsou čtyřnožci, s největší pravděpodobností živočišného druhu felis catus.

Když se mladý pán v tričku dostal ke slovu, tak na rozdíl od své kolegyně Ošacené nedělal přestávky při konzumaci soust, takže mu bylo hůř rozumět. Zato při řeči výrazně gestikuloval, čímž nás všechny uváděl v nebezpečí zásahu kouskem brambory nebo masa, odlétnuvšího mu z vidličky. Vyprávěl, jak se se svou přítelkyní celý víkend věnovali nějaké dílčí rekonstrukci jejich obydlí a pěl na ni chvalozpěvy, jaká je šikovná a že bez ní by to nezvládnul. Když se o své přítelkyni zmínil, pokaždé se v jeho očích na moment objevil zasněný výraz, a celou svou řeč zakončil slovy: „Do svautby to budeme mít houtové a hned poutom zaučneme puacovat na potomkovi.“

Ošacené zjevně vůbec nevadilo, že Tričkař mluví s plnými ústy, pozorně ho poslouchala a vždy, když se pochvalně zmínil o své přítelkyni, počastovala ho nenápadným obdivným pohledem. Možná se mýlím, ale dělalo to na mě dojem, že je nezadaná a chtěla by najít nějakého partnera, který se charakterově a v přístupu k ženám podobá právě Tričkaři. Košiláč se během Tričkařovy řeči naopak mračil, trhal hlavou dopředu a dozadu, a svou krmi žvýkal s daleko větší vervou, než bylo třeba. V tu chvíli však ještě nebylo zřejmé, zda je mu víc proti srsti Tričkařovo vychvalování přítelkyně nebo jeho huhlání s plnou pusou.

„My máme doma tichou domácnost. Rozbila se mi žehlička a navíc tancovala s cizíma chlapama!“ Nechal se konečně slyšet Košiláč ohledně trávení právě uplynulého víkendu.

„Uože?“ Zeptal se ho udiveně Tričkař.

„Ty bereš žehličku na tancovačku?“ Přisadila si Ošacená.

„Ne... Vlastně jo!“ Odpověděl Košiláč popuzeně. „Stará v sobotu večer tancovala na zábavě s cizíma chlapama, přestože jsem jí to zakázal, a když jsem jí za to vynadal, tak mi odmítla vyžehlit košile. Pohrozil jsem jí, že když je nebudu mít do dneška připravený, tak jí to pěkně spočítám.“

Chvíli se nic nedělo, Ošacená s Tričkařem si zřejmě museli sesumírovat Košiláčovu odpověď, aby pochopili, že tou žehličkou myslel svou manželku, kterou vzápětí počastoval označením stará. Tričkař mezitím stihl dopravit poslední sousto svého oběda do úst a s bezvýraznou tváří lakonicky prohlásil: „Běž do poudele!“

Absenci Tričkařova výrazu ve tváři bohatě vynahradila Ošacená, pohlédla zpříma na Košiláče, očima po něm hodila pár blesků a zasyčela: „Tebe bych tak chtěla mít doma!“ Napadlo mě, jestli to syčení odkoukala od svých kocourů Míši a Ríši nebo jestli ho uměla sama od sebe. Ať tak či tak, Košiláčova reakce na odpověď obou kolegů byla jednoznačná. Naposledy trhl hlavou, zabručel cosi, že s těmahle dvouma se nebude bavit, vstal od nedojedeného oběda, aniž by odnesl tác k odkládacímu okénku a nasupeně odkráčel.

„Ty tu jeho ženu znáš?“ Optal se Tričkař teď už normálním hlasem.

„Trochu jo,“ odpověděla Ošacená posmutněle, „párkrát jsem ji viděla. Je to moc milá holka, akorát je až příliš skromná a chybí jí drajv. Já bejt na jejím místě, tak už s ním dávno nejsem.“

Načež se oba zvedli, Tričkař se usmál, krátce mi zamával, Ošacená řekla „na shledanou“ a já nad svým talířem osměl. Přiznám se, že jsem se trochu styděl. Moje košile sice nebyla bílá a měla krátké rukávy, ale napadlo mě, že jsem měl vzít radši tričko, když už coby chlap šaty nenosím.

Autor: Jan Pražák | pátek 13.5.2022 14:32 | karma článku: 28,40 | přečteno: 1243x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

Máte rádi Měsíc? Já tedy rozhodně ano. On totiž není jen strohým kamenným nebeským tělesem, je přímo romantickou osobností, která po staletí inspiruje generace umělců k jejich tvorbě, i obyčejné lidi k potěše a zamyšlení.

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 18,93 | Přečteno: 366x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,03 | Přečteno: 550x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,87 | Přečteno: 784x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1427x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,62 | Přečteno: 974x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  17:54

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  17:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Českem se prohánějí lokální bouřky a padají kroupy. Přívalové srážky nehrozí

19. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:54

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne objevily bouřky s kroupami a silnými dešti, pravděpodobně...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

  • Počet článků 2136
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1298x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.