Skřítkové mezi námi - 4. Zapomínáček

Normálně se tomu říká skleróza. Nebo také roztržitost, záleží na situaci a na naší nátuře, jakým slovem pojmenujeme svou zapomnětlivost. Jenže po delším výzkumu v oblasti skřítkologie jsem zjistil, že to s tou naší lidskou pamětí většinou nebývá tak hrozné. Za většinou našich prohřešků tohoto typu totiž stojí skřítek Zapomínáček, který má škodolibou radost pokaždé, když se mu podaří dostat nás do problémů či rozpaků nebo nás zesměšnit.

Není to tak dávno, co si na mně Zapomínáček vysloveně smlsnul. Potřeboval jsem udělat nákup na celý týden, prošel jsem tedy ledničku, spížku a všemožné domácí prostory, v nichž se obvykle vyskytují potraviny, pitivo, úklidové prostředky a podobně, a pečlivě jsem si vypracoval seznam. Chleba, máslo, pivo, konzervy pro kočku, cenné papíry (pardon, myslím ty toaletní), však to znáte. Ještě vínko na večer, neb přijde návštěva, jogurty a spoustu další více či méně zdravých věcí. Vjedu s košíkem do obchodu, sáhnu do kapsy od bundy a nic. Kam já jsem si ten seznam vlastně dal? Pátrám tedy i v ostatních kapsách, málem bych sáhnul i do té od trenek, leč marně. Seznam jsem prostě zapomněl doma, a aby toho nebylo málo, nejspíš tam leží na stole společně s mobilem, takže ani nemohu zavolat manželce, aby mi ho odrecitovala. Nu, co se dá dělat. Jedna stará študácká pravda tvrdí, že když si člověk udělá pořádný tahák, tak ho pak ani nepotřebuje, protože se danou látku jeho napsáním vlastně naučí. Snad to tedy zabere i v případě mého nakupování. Zabralo, jenže pouze částečně. Jako na potvoru jsem si nevzpomněl na šampón pro manželku, tabletky do myčky a na pár dalších věcí, na jejichž přinesení kladla má drahá polovice takový zvláštní důraz. Doma jsem pak pochopitelně moc pochválený nebyl a cítil jsem se poněkud trapně.

Když jsem o tom však přemýšlel s odstupem času, uvědomil jsem si několik nenápadných detailů, kterými mě Zapomínáček do celé té šlamastiky vmanévroval. Ve chvíli, když jsem už, už sahal pro seznam s mobilem, způsobil průvan, takže práskly dveře na terasu a přivřely do sebe záclonu, aby se pořádně ušpinila, a ve stejném okamžiku zřejmě něčím vylekal naší kočku, která se prohnala pokojem jako naježený kulový blesk a shodila ibišek z poličky na zem. Takto vzniklá náhlá bouře pochopitelně dočista zastínila nějaký nedůležitý seznam a mobil. V obchodě potom docela zpřeházel zboží proti minule a zřejmě s ním i nějak průběžně manipuloval. Stále mi totiž strkal pod nos různé drahé lahůdky, které jsem sice nekoupil, ale jimiž mi pořádně zkomplikoval přemýšlení o tom, co je asi tak napsáno na tom zapomenutém seznamu.

Zapomínáčkův počin s mým nakupováním byl sice nepříjemný, ale v podstatě humorný, nezpůsobil žádný vážný problém. Bude to zřejmě tím, že jsem jeho starý dobrý zákazník a jemu nedá moc práce, aby se na můj účet občas pobavil. Horší je to s lidmi, kteří o sobě tvrdí, jakou mají výbornou paměť a jak se jim něco podobného prostě nikdy nemůže stát. S těmi má Zapomínáček hodně práce, ale jakmile je jednou dostane, stojí to za to. Ti pak shánějí zámečníka před zabouchnutými dveřmi v košili ve dvacetistupňovém mrazu, nákladně si usmiřují své manželky a přítelkyně, zapomenuté na benzínových pumpách, případně se snaží přemluvit své šéfy od vyhazovu poté, co zapomněli na poradu s nejdůležitějším potenciálním sponzorem skomírající firmy.

 

Starší články o skřítcích: Domácí skřítkové

Autor: Jan Pražák | sobota 4.2.2012 16:01 | karma článku: 13,04 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 23,68 | Přečteno: 567x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 20,84 | Přečteno: 484x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,31 | Přečteno: 822x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,95 | Přečteno: 855x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1019x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

  • Počet článků 2130
  • Celková karma 30,72
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.