Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

„Pro mě gnocchi aglio olio,“ snažil jsem se byť s mizernou výslovností nepoplést název té italské lahůdky. „A k tomu pivo, samozřejmě.“

„Pro mě smažený sýr, k pití si dám kofo... ale ne, taky pivečko, malé,“ držela se mnou basu ohledně pitiva má drahá zákonná. Číšník jen pokýval hlavou, odkvačil a my si jali krátit čas čekání na krmi pozorováním okolí.

Po páté odpolední byla restaurace poloprázdná, ob stůj seděla trojice dam středního věku, u výčepu na barové stoličce prodléval starší pán s opravdu hodně vypracovaným pivním břichem a pod ním na zemi spal pes. Tedy pes, spíš maxipes fíkovských rozměrů, akorát, že byl celý černý. A taky neštěkal lidskou řečí, respektive neštěkal vůbec, neb spal.

Z dámského kupé, totiž chci říct, od dámského stolu k nám doléhaly útržky vět:

„V pondělí jsme dělali zkoušky na střední a vypadá to nadějně.“

„To náš Pepík je už ve třeťáku, za rok bude maturovat, holky já to nechci vidět, budeme ho muset s manželem pořádně přitáhnout.“

„O manželovi mi ani nemluv, ten můj moula dneska ráno zas tak blbě vyluxoval, že jsem mu to musela hodit na hlavu, aby to udělal znovu.“

Rozhovor těch tří se nesl ve stále stejném stylu, blondýna v růžových šatech se zrzkou, oděnou do černé halenky střídavě hodnotily školní úspěchy svých ratolestí a letošní jarní módu ohledně dámských střevíců, zatímco hnědovláska v kostkované mikině monotematicky kritizovala svého manžela. Prostě nic neobvyklého, co by vybočovalo z běžného žvatlání několika žen, které se sejdou o sobotním podvečeru v restauračním zařízení.

Zatímco my se Soňou se zvolna pustili do konzumace těstovin a smaženého sýra, obé zapíjeli lahodným zlatavým mokem nejvyšší kvality na světě, břicháč z barové stoličky sledoval dámské štěbetání. Školní úspěchy potomků blondýny a zrzky oceňoval souhlasným pokýváním hlavou a neúspěchy chápavým výrazem ve tváři, jakoby se snad jednalo o jeho vlastní děti. Avšak jakmile přišla hnědovláska s další výtkou stran svého manžela, břicháč se zamračil a tiše zaúpěl, jako kdyby kritizovala jeho samotného. Po chvilce ho to přestalo bavit, odmítl číšníkovu nabídku načepování dalšího půllitru, slezl ze stoličky, navzdory protestujícímu břichu se sklonil ke svému psovi a něžně jako nějaké dítě ho pohladil se slovy: „Helenko, vsávej, jdeme domů.“

„Takže ne maxipes, ale maxifenka,“ mrkla na mě Soňa.

„A asi už toho má dost za sebou,“ odpověděl jsem při pohledu na to zvíře. Helenka vstala a bylo na ní znát, že už není z nejmladších. Pohybovala se trochu toporně a teprve na světle bylo vidět, jak její černý kožich prokvétají šediny. Nicméně před odchodem si zřejmě nedokázala odpustit svůj snad každodenní rituál, oběhla všechny stoly a zvědavým čumákem zkoumala, jestli pod některým z nich neobjeví něco neobvyklého. Břicháč ji párkrát slovně pobídl, aby si pospíšila, ale pak jen pokrčil rameny a trpělivě čekal, až Helenka vykoná svou práci. A už, už by se byl dočkal, kdyby...

„Proboha holky, nevíte, kde mám to srdíčko? No přece to zlatý na krk na koženým řemínku, jak jsem vám ho před chvilkou ukazovala. Dal mi ho Emil, ten můj blbec by se v životě na nic takovýho nezmohl. Doteď jsem ho měla v kabelce a už ho nemám.“ Že nevíte, kdopak se nám to najednou rozječel na celý lokál? Ano, samozřejmě, že to byla hnědovláska v kostkované mikině, prve se chlubila, ale teď se zmateně rozhlížela kolem sebe a div nelomila rukama nad náhlou ztrátou šperku od jakéhosi Emila. Snad obdivovatele nebo dokonce milence, čert ví, i když si nedokážu představit, kdo by takovou protivnou ječivku dokázal obdivovat, nedej bože udržovat s ní vedlejší vztah.

Těžko odhadnout, jaké pochody se v tu chvíli odehrály v břicháčově hlavě. Snad si vzpomenul na lepší časy, když ještě neměl svůj pupek tak vypracovaný a když byla jeho Helenka v plné síle. Zcela proti očekávání všech přítomných odchytil svou fenku u posledního zkoumaného stolu, vzal ji za obojek a odvedl k dámám.

„Vypadněte s tím čoklem, proboha!“ Vyštěkla hnědovláska na břicháče v okamžiku, když přistrčil Helenčin čumák k její kabelce a nechal ji nasát pachy jejího obsahu.

Břicháč zcela ignoroval hnědovlásčin rozkaz ohledně vypadnutí se svým čoklem, pohlédl na zvíře a důrazným hlasem zavelel: „Heleno, hledej.“

V ten moment si na dávno zaváté lepší časy vzpomněla i fenka, krátce zvedla hlavu, koukla na svého pána, a pak začala s čumákem u země rejdit po lokále. V podstatě kopírovala všechny přesuny, které tam hnědovláska toho dne učinila. Helenka napřed propátrala stůj a jeho blízké okolí, pak odběhla až ke vstupním dveřím, nakonec si to zamířila k dámskému WC, packou zkušeně zmáčkla kliku a zmizela uvnitř. Po krátké chvilce se opět vynořila s jakýmsi předmětem v tlamě, vrátila se k břicháčovi, složila mu tu věc k nohám a vyřkla hlasité spokojené: „haf!“

„Hodná holka, pořád to umíš,“ pochválil ji břicháč, poplácal ji po zádech, z kapsy obnošeného kabátu vyštrachal pamlsek a s hrdým úsměvem jím Helenku odměnil. Teprve poté sebral ze země sice poněkud oslintané, ale zcela neporušené zlaté srdíčko, navlečené na koženou šňůrku a bez jakýchkoli emocí jej se slovy: „tumáte, madam“ předal ječivé hnědovlásce.

Jestli si myslíte, že hnědovláska odměnila břicháče a Helenku oním kouzelným slůvkem od písmene dé, tak se hluboce mýlíte. Jediné, nač se zmohla, bylo afektované „no,“ které znělo spíš jak „ňo,“ neb bylo doprovázeno samolibým pomlasknutím. Srdíčko na šňůrce chňapla do ruky, pečlivě ubrouskem očistila od psích slin a vrátila do kabelky.

Rozruch v lokále opadl, dámy se vrátily ke své konverzaci a břicháč zaplatil útratu. Pak se konečně s Helenkou po boku vydal ke vstupním dveřím, ale nedalo mu to, když míjel náš stůl, na moment se zastavil, naposledy střelil pohledem po ječivé hnědovlásce a jen tak tiše jakoby pro sebe si ulevil: „Tebe bych tak chtěl mít doma, náno.“

Nána... totiž pardon, hnědovláska ho zaslechnout nemohla, ale my se Soňou ano. A jak už léty sžití manželé občas reagují úplně stejně, oba jsme jeho a vlastně i Helenku odměnili zdviženým palcem a souhlasným kývnutím.

Autor: Jan Pražák | středa 24.4.2024 14:34 | karma článku: 31,75 | přečteno: 846x
  • Další články autora

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,93 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 26,20 | Přečteno: 732x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,07 | Přečteno: 519x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,26 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 28,02 | Přečteno: 1024x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  6:54

Aktualizujeme Izraelská armáda zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Test nákupu lístků na MS od překupníků. Nevyplatí se to, hokej nejspíš neuvidíte

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2131
  • Celková karma 29,72
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.