Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S chlapem nebo s ženskou?

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Kuba zvednul oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně by čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.  

„Na rande? My dva spolu?“ Zeptal se nevěřícně. Seděli spolu v kanceláři už víc než rok a on se stal jakýmsi jejím důvěrníkem. Vždycky byl vůči ní empatický a vstřícný, vyslechl si už několik jejích pokusů, nadějí a neúspěchů v hledání někoho pro život. Což o to, sám by se vztahu s Markétou nebránil, byla mu sympatická a dokázal by si ji představit po svém boku nejen v práci, ale nebylo to možné. Markéta nehledala muže, ale ženu, a tak mu svou dnešní otázkou vyrazila dech.

„Ne, promiň,“ Markéta se omluvně usmála a zakryla si rukou ústa. „Špatně jsem se vyjádřila. Chci se tě zeptat, jestli bys byl ochotnej dělat mi dneska garde.“ A pak se rozhovořila o tom, čehož útržky už Jakub znal. Jak si přes seznamku dopisuje s nějakou Míšou, malou štíhlou brunetkou, jejíž fotku mu ukazovala. Přes virtuální písmenka spolu už probraly mnohé, hluboko zabředly i do intimních rovin, ale ještě se neviděly a ani neslyšely. A právě dnes odpoledne v pět hodin se mají poprvé sekat, daly si rande ve vinárně Pod věží.

„Víš, Kubo, já se dost bojím. Znáš mě, jaká jsem stydlivka, ty jsi jedinej, komu dokážu věřit. Několikrát jsem takhle naletěla na ženský, který mě chtěly jen využít a teď se bojím, že tam budu sedět sama a někdo mě přijde okukovat jako nějakou holku na prodej. Co když ta její fotka není vůbec pravá a ona je ve skutečnosti úplně jiná, než jak mi o sobě píše?“

„Ale ne, tohle po tobě nemůžu chtít, nezlob se na mě a zapomeň na to.“ Dodala po kratičké pauze. „Jsem blbá, půjdu pěkně sama domů a tam se z toho vybrečím.“

„Ach jo,“ pomyslel si Kuba. Znovu si uvědomil, že má vlastně Markétu rád a že by jí chtěl pomoct nejen v téhle situaci. Vzpomněl si, jak mu vyprávěla, že kdysi měla pár vztahů s muži. Nevyšlo jí to, všichni ji brali jako hodnou blbou blonďatou hračku, která se párkrát použije v posteli a potom zahodí. Byla sama ze sebe nešťastná, znejistěla, začala se hledat a zkoušet to na ženský. Vysnila si, že ženy jsou upřímnější, ale zjistila, že ve skutečnosti dokážou být naopak mnohem záludnější. Kuba vytušil, že tohle Markétino seznamování s Míšou je vlastně takový poslední zoufalý pokus před tím, než nad sebou definitivně zlomí hůl a zůstane sama.

Kuba se rozhodnul. Nevěděl, co od toho může očekávat, Markétě ze srdce přál, aby měla konečně štěstí, ale ve skrytu duše měl i svůj plán B. Vstal ze židle, věnoval jí široký úsměv a zavelel: „Tak jdeme, bude půl, nejvyšší čas se chystat.“

„Fakt to pro mě uděláš? Tak jo, dík.“

***

První část podvečera ve vinárně Pod věží proběhla víceméně podle očekávání. Když asi po čtvrthodině čekání vplula dovnitř hora sádla v ženském vydání se splihlými umaštěnými vlasy a namířila si to k Markétinu stolku, Markéta se polekala a vyskočila ze židle.

„Ahóóój, miláčku, tak to jsem já, Míša“ zaskřehotala hora hlasem, vylepšeným alkoholickým odérem a když se snažila přitisknout Markétu na své obrovské poprsí, Kuba zasáhnul. Rychlostí blesku vystartoval od svého sousedního stolku a na poslední chvíli zahradil hoře cestu: „Promiňte madam, tohle je moje partnerka.“

Po chvilce zvláštního tanečku, v němž měl Jakub před sebou dorážející horu a za sebou schovanou Markétu přišlo finále. Hora si naposled mohutně odfrkla dechem vyčpělé kořalky do Jakubova obličeje a se slovy „běžte všichni do háje“ vyklidila pole. Jakub se pod tou lihovou bombou maličko zapotácel. Markéta ho vzala za ruku a jemně posadila ke svému stolu. Vědomí, že bylo horou Jakubovi ublíženo v ní probudilo dávno zapomenutý pocit, jenž sice zatím nedokázala pojmenovat, ale který ji nekompromisně velel konat. Postarat se o tu nebohou oběť jejího nerozvážného seznamování.

Následující dvě hodiny ve vinárně Pod věží prožil Jakub jako ve snu. Zdálo se mu, že ta nejistá Markéta s minimem vlastního sebevědomí zmizela do nenávratna a místo ní nastoupila na scénu žena naprosto stejného vzhledu, ale úplně jiných vlastností. Žena, která najednou objevila svůj cíl, podobný cílům šlechtičen, jež kdysi odměňovaly své rytíře za záchranu života.

Jasně, teď jsem to poněkud nadsadil, ale faktem je, že ty dvě hodiny se měl Jakub jako v bavlnce a kdybychom byli v románu, závěrem večera by přijal pozvání k Markétě domů a strávil s ní noc plnou vášnivého milování.

Jenomže romány jsou pouze ke čtení, kdežto lidské osudy se musejí žít, a tak to mají Jakub s Markétou trochu složitější. Ta nešťastná příhoda s Míšou sice naznačila, že by jim spolu mohlo být dobře nejen ve vztahu profesním a lidském, ale i v tom partnerském, avšak oba stojí na samém začátku. Teprve až Markéta v sobě s Jakubovým přičiněním znovu nalezne tu dávno ztracenou sebevědomou ženskou a dojde jí, že o něj doopravdy stojí, může se splnit Jakubův tajný plán B. Držme oběma palce a věřme, že jim to nakonec a už napořád vyjde navzdory dosavadním životním peripetiím.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Pražák | pátek 12.4.2019 14:11 | karma článku: 28,23 | přečteno: 1378x
  • Další články autora

Jan Pražák

I muži mají své biologické hodiny

„Jirko, víš, že máš ve firmě přezdívku sukničkář? Nechci ti do toho mluvit, dělej si, co chceš, ale já s tvým jednáním nesouhlasím.“ Rýpnul si do mě Michal. Kámoš a kolega, se kterým dělám v expedici už spoustu let.

21.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,65 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

Máte rádi Měsíc? Já tedy rozhodně ano. On totiž není jen strohým kamenným nebeským tělesem, je přímo romantickou osobností, která po staletí inspiruje generace umělců k jejich tvorbě, i obyčejné lidi k potěše a zamyšlení.

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 21,31 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,25 | Přečteno: 600x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,89 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Při vystoupení prezidentského kandidáta se v Mexiku zřítilo pódium. Zemřeli čtyři lidé

23. května 2024  6:39

Čtyři lidé zemřeli a dalších 15 utrpělo zranění, když se zřítila konstrukce scény, na níž...

Konec týdne bude ve znamení přeháněk a bouřek. Nejdeštivější bude pátek

23. května 2024  6:30

V následujících dnech počasí u nás bude ovlivňovat nevýrazná oblast nízkého tlaku vzduchu, a tak...

Děti podle obžaloby sprchovala ledovou vodou i bila. Vychovatelku soudí za týrání

23. května 2024  6:30

Soud v Českých Budějovicích začne dopoledne projednávat kauzu týrání dětí ve věku do tří let....

Čína chce vyzkoušet bojové kapacity. Zahájila další cvičení v okolí Tchaj-wanu

23. května 2024  6:13

Čínská armáda ve čtvrtek v okolí Tchaj-wanu zahájila cvičení, do kterého zapojila různé druhy...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 2137
  • Celková karma 28,79
  • Průměrná čtenost 1306x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.