Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pozor na bezdomovkyně!

„Honzo, máme problém,“ sdělila mi manželka ustaraným hlasem u odpolední kávy. Došlo mi, že musí být něco hodně špatně, například porouchaný kotel, protože jen s máločím si má šikovná Soňa nedokáže poradit sama.  

„Na zahradě v boudě je vosí hnízdo, bude potřeba s ním něco udělat,“ upřesnila suše poté, co uviděla v mých očích dva velké a poněkud vylekané otazníky.

Tak vosí hnízdo. Ulevilo se mi, že nebudu muset volat kotelníka, který obvykle není k sehnání a má strašně dlouhé termíny. Vzpomněl jsem si, jak mě kdysi v mládí na naší někdejší chalupě v Posázaví naučil likvidovat vosí hnízda můj táta. Občas se tam objevila na půdě na trámu, byla zavěšená na zúžené stopce a mívala maximálně tak deset centimetrů v průměru, spíš míň.

Likvidace takového hnízda pro mě jako pro malého kluka byla vždy vítaným dobrodružstvím. Vstali jsme hodně brzy ráno, když většina vos ještě spí, pobrali vše potřebné a tiše se odebrali na půdu, abychom nikoho nevzbudili. Potom vzal táta ostrý nůž, rychlým šmiknutím odřízl hnízdo těsně pod trámem a nechal spadnout do připraveného starého hrnce, který přidržoval pod hnízdem druhou rukou. Do hrnce nalil petrolej, na kterém babička vařívala v létě, když nechtěla roztápět kachlová kamna, a hnízdo pevně zavřel pokličkou. Pak jsme to odnesli ven na zápraží, zatížili kamenem a celou akci uzavřeli večer kremací těch nebohých tvorečků na zahradním ohništi.

O petroleji ani nevím, jestli se ještě vůbec prodává, ale nevadí. Hnízdo opakovaně postříkáme moderními hubícími prostředky a až to zabere, tak se do toho pustím.

„Ale to nepůjde, Honzo,“ odrazovala mě Soňa od mých odvážných plánů. „Hnízdo je narvané mezi vrchní poličku a stříšku boudy, nebudeš ho mít jak uříznout, musel bys ho vydlabat po kouskách a než bys to udělal, tak by tě ty potvory pobodaly. A navíc, tady čtu,“ manželka pilně sháněla informace po internetu, „jak odborníci varují, že je to strašně riskantní. Dloubneš do hnízda, vosy vycítí nebezpečí, prostřednictvím feromonů si to bleskurychle sdělí mezi sebou, celá kolonie najednou zaútočí a člověk pak může na ty bodance i umřít. Tak bychom to rozhodně měli svěřit někomu, kdo tomu rozumí.“

„Hasiči,“ zněl první návrh. „Hasiči?“ Zavrtěl jsem pochybovačně hlavou, „ti přece mají na práci důležitější věci než likvidaci vosích hnízd v zahradních boudách, tyhle borce nemůžu otravovat s takovou prkotinou.“

„Firmy, které se na to specializují,“ nabídla Soňa další řešení, „z jejich stránek ti přece zrovna čtu, jak je to nebezpečné.“ „Myslíš?“ Zapochyboval jsem, „ti chtějí člověka akorát napřed co nejvíc vystrašit a potom ho pořádně skásnout. Radši se půjdu podívat, jestli bych to přece jen nedokázal zlikvidovat sám.“

„Hm, nedokázal,“ zamnul jsem si rezignovaně bradu poté, co jsem otevřel boudu, ve které to hučelo jak v dobře roztopených piliňákách. V tom úzkém prostoru mezi poličkou a stříškou bylo narvané cosi, co vypadalo jako slisovaný sloní mozek, bylo to velké nejmíň třicet centimetrů, lítaly z toho vosy a šel z toho strach.

A u nás doma nastala několikadenní etapa hubení speciálními protivosími spreji, kombinovaná se sháněním, kdo by se do toho pustil, když já jsem to k manželčině úlevě tak zbaběle vzdal. Vystříkat, druhý den ticho, třetí den zase piliňáky a tak několikrát dokola. „Honzo, už to mám, jsme zachránění,“ informovala mě Soňa do práce telefonem po víc jak týdnu snažení. „Soused Pavel říkal, že dorazí v sobotu ráno a s ním přijde i kouzelník. Teda místí mistr včelař se svou výbavou, s ochrannou kuklou a hlavně se spoustou zkušeností v manipulaci s bodavým hmyzem.“

„To je super, jsi skvělá holka,“ ulevilo se mi a snažil jsem se ženu potěšit pochvalou. Ženám bez ohledu na to, zda jsou nebo nejsou naše vlastní, je třeba říkat, jak jsou skvělé, potěší je to, přestože to o sobě samy dobře vědí.

„Honzo, pozor na bezdomovkyně!“ Nechal se vzápětí slyšet kolega, který byl u toho telefonování a o mém problému dobře věděl.

„Jaké bezdomovkyně, prosím tebe, co to sem pleteš?“ Vykulil jsem na kolegu zmateně oči.

„Přece ty vosy, které budou zrovna pryč, a když se vrátí, nenajdou svoje hnízdo. Ty bys byl taky pěkně naštvaný, kdybys přišel z práce a místo baráku ti tam zbylo jen holé místo, no ne? Ale neboj, ony brzy pochcípou samy od sebe.“ Musel jsem dát kolegovi zapravdu, naštvaný bych rozhodně byl, přímo pekelně. A už dopředu jsem si začal připadat jako zloduch a masový vrahoun těch černožlutých neviňátek. Ale nedá se svítit, vosy jsou nebezpečné potvory a likvidovat se prostě musí, než napadne nějaké agilní ekology to šmahem zakázat.

No nic, v osudný den D, tedy v sobotu ráno si včelař kouzelník asi vzpomněl na jeden dávný zábavný pořad v televizi a prostě nepřišel. Pavel dorazil sám, měl na sobě triko a kraťasy, jednou rukou se oháněl nožem, ve druhé třímal kýbl s poklicí, a s aktivitou sobě vlastní nekompromisně vyrazil na steč k zahradnímu domku.

„Hm?“ „Hm!“ Podívali jsme se na sebe se Soňou a tiše se shodli, že takhle jsme to rozhodně nechtěli. Ale nebylo zbytí, bylo zatroubeno k boji, já vzal od Pavla ten kýbl, do druhé ruky popadnul vosokiller ve spreji a Soňa se stáhla zpátky do týlu, aby zbyl aspoň někdo, kdybychom oba padli.

Ano, přiznám se, cítil jsem se jako paďour. Zatímco Pavel hrdinsky odkrojil hnízdo rýčem a pak dodlabával zbytky, já jen otvíral a zavíral ten kýbl a bohatě vše zkrápěl sprejem. Však jsem byl za svou zbabělost po právu potrestán šťavnatým vosím zásahem.

Nakonec jsme vosám vystrojili parádní funus v kruhovém kamenném ohništi, doprovázený dokonce i hudbou, linoucí se odkudsi z okolí. Jak se to hnízdo postupně rozpadalo na jednotlivé vrstvy, plameny odkryly stovky maličkých komůrek, zaplněných vosími larvami a kuklami těsně před vylíhnutím. Ač oheň příjemně hřál, mrazilo mě při představě, že by se celá ta černožlutá armáda rozlétla do okolí plného bosých dětských nožek v trávě, slaďoučkých letních zmrzlin, zahradních bazénů a zvědavých psích čumáčků. Sám bych se do toho asi fakt nepustil a za Pavlovu odvahu jsem i se svou skvělou manželkou nesmírně rád. A ty bezdomovkyně? Těch už tam zbylo jen pár, každý den se jich objevuje míň a míň.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | úterý 18.8.2020 14:38 | karma článku: 28,32 | přečteno: 1374x
  • Další články autora

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 24,67 | Přečteno: 729x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,34 | Přečteno: 1395x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,44 | Přečteno: 966x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,88 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 26,72 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:29

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  12:28

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí...

Předstíral záchvat epilepsie a utekl z léčebny, nebezpečného muže hledá policie

15. května 2024  12:14

Policisté hledají nebezpečného muže podezřelého z loupežného přepadení, který po zadržení dnes ráno...

Dodávky munice Ukrajině nevylučují jednání o míru, koriguje Pavel rozhovor

15. května 2024  12:06

Dodávání vojenské munice na Ukrajinu je součástí její podpory, uvedl v úterý prezident Petr Pavel...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2134
  • Celková karma 29,58
  • Průměrná čtenost 1299x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.