Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Panáčku, budeš chlastat nebo žrát?

Takto či podobně prostořekým oslovením, vyřčeným hodně nahlas, vás uvítá šenkýř při vstupu do středověké krčmy v Dětenicích. Host poté usedne ke dřevěnému stolu, vybere si ze žrádelníku a dá se do hodování.

I když to možná někomu připadne drsné, rozhodně nejde o žádné urážení. Holota v téhle hospodě se jen snaží kopírovat způsoby, které prý bývaly v těch dávných dobách běžné. A co vám nakonec předloží? Nu přece skvělé jídlo a pití. Vlastně pardon, žrádlo a chlast.

Zvlášť pivo tam mají vynikající, jenomže než se dostane k našim rtům, musí ho někdo někde uvařit. Kdo a kde? Jasně, že sládek v místním pivovaru. Tak se tam pojďme na chvíli podívat.

 

Lepá panna sládkova pomocnice si nás vzala na povel a zatáhla nás nejprve na půdu.

 

Prozradila nejstřeženější tajemství receptu na místní pivo, že totiž jednou z jeho hlavních surovin je chmel. Jde o tak cennou komoditu, že ji nepřetržitě hlídá místní umrlec.

 

Tohle je ječmen, kdybyste to náhodou nevěděli, čeládko nezvedená.

 

Poté nám panna od sládka dovolila kratičce nakouknout do samotné šéfovy svatyně.

 

 

Byla to děvčica odvážná a tak smělá, že porušila přísný zákaz a vpustila nás do varny.

 

Zaujala strategickou pozici u staré zděné kádě, kde se vaří mok tmavý. Zaujala postoj, až jsem měl chvilku dojem, že začne zpívat a v jedné osobě zvládne celý středověký chorál. Při pohledu na chátru před sebou si to však rozmyslela a obdařila nás obyčejným výkladem o vaření piva.

 

Trochu se osmělila a ukázala nám hezké kolínko.

 

Vzápětí však naše obdivné pohledy obrátila k nové měděné kádi, ve které probublává mok světlý.

 

V tuto chvíli bych si dovolil malou kulturní vložku pro zvědavce, kteří dumají, cože je vlastně na té bílé cedulce napsáno.

 

Ale zpět k věci. Z varny nás naše panenka celé omámené vyvedla ven a nalákala do sklepení, kde pivo zraje a metamorfuje v chutný ležák.

 

Dala nám všem. Okoštovat. Pivo má být dle receptu dvanáctistupňové, ale prý záleží na tom, jak se zrovna sládek vyspí. Vlastně pardon, jak se trefí. Každá várka je tudíž neopakovatelná, jedinečné chuti a stupňovitosti někde mezi desítkou a třináctkou.

 

Nu, řekněte sami, tenhle krásný pohled nepotřebuje žádný komentář.

 

Po takové náročné výpravě nám zákonitě vytrávilo, a tak jsme se s chutí odvalili do přilehlé krčmy.

 

Rázem jsme se ocitli v úplně jiném světě, osvětleném prakticky jenom svíčkami, že ani na ten žrádelník pomalu nevidíš. Omlouvám se chase čtenářské, chudák foťák dělal v té tmě, co mohl, leč i tak dokázal vykouzlit jenom pár rozmazaných skvrn.

 

Zde došlo k něčemu, čemu učení vědci říkají časový paradox, prolnutí dvou od sebe vzdálených století. Středověký šenkýř se potýká s moderní novodobou technikou a jadrně přitom nadává na EET.

 

Neméně lepá panna než ta v pivovaru, nás přivítala onou otázkou, zda budeme chlastat nebo žrát. Má vlastní zámecká paní si dala zelňačku a já dvojici klobás, z ovečky a čuníka. Jakožto řidič jsem se pídil po nealkoholickém pivu, byl jsem označen za podřadného vozku a bylo mi nabídnuto pivo bez rozkoše.

 

Obojí bylo dobré, i když čuníkovi to trvalo dost dlouho, se asi zaběhl někde na dvorku, až z toho i sama krčmářka začala být lehce nervózní. A ceny? Nu, na ty se raději ani neptejte. Jenomže člověk tam tak často nepřijde a pro jednou to za tu srandu stojí.

 

Když už jsem byl za toho vozku, odvezl jsem si trochu středověkého domů, a to už bylo i s rozkoší. Celkově jemné chuti, trochu výrazněji chmelené. Akorát mělo jednu jedinou vadu, ta láhev asi musela téct, nevím. Zkrátka a dobře pod naší domácí péčí nedožilo večera.

 

Tak abych pomalu skončil. Jestli jste čekali seriózní článek o zámku, o zahradě, o historii, tak jsem vás asi zklamal hospodou, žrádlem a pivem. Ale nezoufejte, má drahá domácí hradní paní pro vás chystá něco onačejšího. Krom zámku a zahrady tam bude i rytířský souboj. A hlavně umí fotit daleko líp než já.

 

PS: V Dětenicích si člověk může užít spoustu legrace, mají tam i středověký hotel se strašidlem a celou řadu dalších vychytávek. Ale bacha, kdo je moc upjatý, tak ať tam raději neleze.

Autor: Jan Pražák | pondělí 10.4.2017 15:35 | karma článku: 26,11 | přečteno: 1426x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

Máte rádi Měsíc? Já tedy rozhodně ano. On totiž není jen strohým kamenným nebeským tělesem, je přímo romantickou osobností, která po staletí inspiruje generace umělců k jejich tvorbě, i obyčejné lidi k potěše a zamyšlení.

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 15,73 | Přečteno: 201x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,02 | Přečteno: 541x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,87 | Přečteno: 779x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,62 | Přečteno: 974x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Oslavili nejdéle trvající manželství v Německu, dohromady jim je 200 let

18. května 2024  15:22

Manželský pár ze západního Německa oslavil 80. výročí svatby. Stal se tak nejdéle sezdaným párem v...

Gruzie je podbřišek Ruska. Ale hru o ni už částečně prohrálo, říká expert

18. května 2024  15:04

Podcast Gruzie se potácí mezi Ruskem a Západem. Parlament v úterý přijal zákon o zahraničním vlivu, který...

Střet vlaku s člověkem zastavil provoz na trati mezi Olomoucí a Prostějovem

18. května 2024  14:31,  aktualizováno  14:59

Na trati mezi Olomoucí a Prostějovem srazil po sobotním poledni vlak člověka. Provoz na trati mezi...

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  14:44

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2136
  • Celková karma 28,83
  • Průměrná čtenost 1298x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.