Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nekorektní rodina

Celkem banální situace, která občas nastává v mnoha rodinách. V neděli po obědě jsme s manželkou zajeli za dcerou se zeťákem a vyhodili je z jejich vlastního bytu. Kupodivu se ani nebránili a dobrovolně ho opustili.

Kterápak máma na rodičovské dovolené s kterýmpak zaměstnaným tátou by se taky bránili, když jsou naplno zapřaženi péčí o párek svých batolat a někdo jim nabídne, že jim tu drobotinu na pár hodin zabaví, aby si mohli trochu orazit a věnovat se jeden druhému.

S mrňaty jsme si užili legraci, s kloučkem jsem si hrál převážně já, sestavili jsme železnici, posílali po ní vagónky se zvířátky, a pak jsme trénovali něco mezi fotbalem a házenou s plyšovým dětským míčkem. Babička, tedy moje manželka se mezitím věnovala vnučce, holky spolu vařily u dětského sporáku, nakrmily panenku, kterou pak vozily v kočárku, aby ji uspaly. Potom jsme si všichni čtyři ukazovali v pohádkové obrázkové knížce, jak hloupý Honza před zraky vyděšené bledolící princezny přemohl draka, za což dostal jako odměnu její ruku a k tomu nádavkem půlku království. Mezitím nějaká ta svačina, spočívající v jablku a banánu, hlavně spousta zábavy, jak to ostatně s takovými malými dětmi chodí. V závěru už jen zarachocení klíčů v zámku, radostné dětské výkřiky „máma“ a „táta,“ vítání s rodiči, loučení s námi prarodiči slovy „babí, dědo, pá, pá“ a náš odjezd domů.

Myslíte si, že to tak bylo správné a že taková rodinná idylka patří do dnešního moderního světa? Pokud ano, tak se hrubě mýlíte, celé naše počínání bylo neomluvitelně nekorektní, přímo zavrženíhodné a patřilo někam do předminulého století, ne-li rovnou do pravěku. Napřed se tedy zaměřme na chyby, kterých jsme se všichni včetně mrňat dopustili.

Tak za prvé  vyhození z vlastního bytu zavání šikanou mladé generace, je neomluvitelné a mělo by být potrestáno. Konstatování, že jsem se ho dopustil já s manželkou, vyznívá homofobně a postrádá jakoukoli toleranci k sexuálně orientovaným menšinám. Nemlich to samé platí o zdůrazňování faktu, že dcera (žena) žije se zeťákem (mužem). Podobně nepřijatelná jsou slova vnuk a vnučka, která už předem odepírají dětem právo na budoucí svobodnou volbu pohlaví. Naproti tomu tvrzení, že dcera je na rodičovské dovolené a zeťák chodí do práce, je čirým sexismem, neboť podsouvá ženám podřízenou roli. Ještě markantněji to vyznívá v situaci při hře, kde se vnuk věnuje přípravě k budoucímu zaměstnání v oblasti železniční dopravy, respektive sportovním aktivitám, zatímco vnučka se učí domácím pracem. Zmínka o pohádkové knížce je krom homofobie navíc i rasistická. A už vůbec nejhorší jsou závěrečné výrazy malých dětí „máma, táta, babí a děda,“ která poukazují na nepřijatelnou výchovou jak ze strany rodičů, tak i nás prarodičů.

A nyní se zkusme podívat, jak by takové nedělní odpoledne mělo proběhnout a jak bych o něm měl napsat, aby to celé vyhovovalo potřebám dnešní doby.

V neděli po obědě jsme s člověkem, se kterým žiji v partnerském svazku, zajeli za naším potomkem a jeho partnerem, a poprosili jsme je, aby odešli ze svého vlastního bytu. Kupodivu nám vyhověli a byt opustili.  

Kterýpak rodič jedna na rodičovské dovolené s kterýmpak zaměstnaným rodičem dvě by se taky bránili, když jsou naplno zapřaženi péčí o svá dvě batolata a někdo jim nabídne, že jim tu drobotinu na pár hodin zabaví, aby si mohli trochu orazit a věnovat se jeden druhému.

S mrňaty jsme si užili legraci, přičemž s člověkem, s nímž žiji v partnerském svazku, jsme si je co chvíli vyměňovali tak, aby se obě spravedlivě věnovala všem aktivitám. S prapotomky jsme střídavě sestavovali železnici, posílali po ní vagónky se zvířátky, trénovali něco mezi fotbalem a házenou s plyšovým dětským míčkem. Také jsme s nimi vařili u dětského sporáku, krmili hračku, představující malé dítě, kterou jsme pak vozili v kočárku, abychom ji uspali. Potom jsme si všichni čtyři ukazovali v pohádkové obrázkové knížce, jak chytrá Jana před zraky vyděšené černolící princezny přemohla draka, za což dostala jako odměnu její ruku a k tomu nádavkem půlku království. Mezitím nějaká ta svačina, spočívající v jablku a banánu, hlavně spousta zábavy, jak to ostatně s takovými malými dětmi chodí. V závěru už jen zarachocení klíčů v zámku, radostné dětské výkřiky „rodič jedna“ a „rodič dvě“ (starší dítě), respektive „oič ena“ a „oič vě“ (mladší dítě), vítání s naším potomkem a jeho partnerem, loučení se mnou a mým partnerem slovy „prarodiči tři, prarodiči čtyři, pá, pá“ (starší dítě), respektive „poič či, poič čiči, pá, pá“ (mladší dítě), a náš odjezd domů.

Nu, řekněte sami, tohle už je mnohem lepší a nebýt lpění na přežitém nemoderním rodinném schématu a naprostého ignorování polyamorních trendů, mohlo by to být korektní a vyhovující potřebám dnešního spravedlivého světa.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 13.1.2022 14:33 | karma článku: 35,28 | přečteno: 1382x
  • Další články autora

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 24,24 | Přečteno: 711x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,34 | Přečteno: 1393x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,44 | Přečteno: 965x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,88 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 26,72 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

  • Počet článků 2134
  • Celková karma 29,57
  • Průměrná čtenost 1299x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.