Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Moje vlásky, héj

„Moc mi to nezkracuj,“ snažil jsem se přemlouvat svou maminku někdy na počátku svých dávno odvátých středoškolských let.

Dlouhé vlasy se tehdy na začátku sedmdesátých let staly mezi námi mladými pány metou vpravdě vysněnou. Obdivovali jsme své vzory z kapel Deep Purple, Black Sabbath a podobných průkopníků hard rocku a chtěli jsme se jim aspoň trochu podobat. Ale hlavně jsme byli puberťáci, jak zákon káže a potřebovali jsme nějakým způsobem rebelovat proti zavedeným zvyklostem.

Jenže mí rodiče ladili po večerech „Laxík“ a mamince by se na mé hlavě líbil spíš elviskovský sestřih. A hlavně klučíčí dlouhé vlasy se jaksi zásadně neshodovaly s tehdejším politicky korektním obrazem dospívajícího muže. „Dlouhé vlasy, krátký rozum“ bylo heslem doby a kluci s hárem byli automaticky považováni za chuligány a pásky. Pásek, zvláštní pojmenování, které naštěstí už dávno zavál čas.

A tak se mi jen pozvolna dařilo dosahovat kompromisů, konečky mých vlasů se pomaličku posouvaly dolů, aby se nakonec definitivně zastavily kousek nad rameny. Maminka byla shovívavá a já nakonec vcelku spokojený, přestože do Ozzyho jsem měl ještě hodně daleko. Což o to, vlasy byly vlnité a pevné, s trochou nadsázky jsem je mohl vydávat za dráty nebo hřebíky a otevřít si vlastní železářství. Jenže to by tehdy stejně nešlo, soukromé podnikání bylo v té době zakázané.

Co se mi povedlo na vlasech, jsem jako správný puberťák vzápětí pokazil knírem. Nesmírně jsem byl pyšný na hebké chmýří, které mi začalo rašit pod nosem a raději jsem se vyhýbal všem otevřeným dveřím. Aby s nimi náhodou někdo neprásknul a ono mi to neopadalo. Chmýří sice nevadilo ani mým rodičům, ba ani režimu, ale stalo se trnem v oku mým spolužákům.

Zřejmě byli rozumnější než já a neustále se mě snažili přesvědčit, abych tu hrůzu shodil. Odolával jsem do té doby, než už to se mnou nemohli vydržet a celou věc vzali do vlastních chlapských rukou. Stalo se tak na lyžáku ve druhém ročníku, kde se na mě sesypali, navlékli mě do bílého pláště, posadili na židli, přidrželi a oholili. Nedalo se nic dělat, bylo jich moc. Zřejmě se jim podařilo i něco navíc, současně s tou nádherou mě zbavili i ješitnosti a já, ačkoli jsem to nikdy nepřiznal, jsem jim byl vděčný za to, že mi otevřeli oči.

Po několika dalších létech přišla vojna, která mě nadobro zbavila dlouhých vlasů. Pak život přinesl spoustu běžných povinností a starostí, takže na nějaké přemýšlení o těchto záležitostech prostě nebyl čas a já zůstal u kratšího sestřihu.

***

Roky se překulily, vlasy zešedly a hlavně nastartovaly proces svého postupného neúprosného řídnutí. To už bych dlouhé vlasy mít nemohl, lidé by si mě začali plést s vodníkem a strašili by mnou své děti. Přišla móda holých hlav, která by otázku mé pozvolné vlasové proměny mohla vyřešit jednou provždy. Jenže to nešlo.

Když jsem byl asi tak dvouletý hošík, tak mě jeden čas rodiče několikrát po sobě ostříhali dohola. Prý aby mi zhoustly vlasy. Později mi tvrdili, že jsem tehdy protestoval ze všech sil svých dětských hlasivek a k tomu se děsně vztekal. Sice si z toho nic nepamatuji, ale zážitek se mi zřejmě nějakým způsobem vryl do podvědomí, a tak mě tu nově přišedší bezvlasou módu nikdy nenapadlo ani vyzkoušet.

Možná mě však jednoho krásného dnes stejně nemine. Kouty nad čelem se pozvolna zakusují dál a dál, vlasy řídnou, že občas ani nestíhám čistit odtok u vaničky sprchového koutu. A taky výrazně změnily svou konzistenci. Dnes by mi v otevření soukromého železářství už sice nikdo nebránil, ale neměl bych v něm co prodávat. Místo maminky mě už dlouhá léta stříhá manželka a já bych produkt této její činnosti mohl nabízet leda tak ptákům na zahradě, aby si s ním vystýlali svá hnízda místo vlastního chmýří.

Zpívat vůbec neumím a jsem si toho dobře vědom. Příjemnou lidovku „V Hodoníně“ jsem společně se svou současnou kadeřnicí a s několika kamarády po mnoha pivech vyřvával naposledy před spoustou let v pražském metru. Bylo už hodně pozdě večer, většina ostatních cestujících na tom zřejmě byla podobně jako já, a tak, ač jsem si dal opravdu záležet, si toho naštěstí nikdo nevšimnul.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Pražák | pátek 23.10.2015 22:42 | karma článku: 22,48 | přečteno: 1110x
  • Další články autora

Jan Pražák

I muži mají své biologické hodiny

„Jirko, víš, že máš ve firmě přezdívku sukničkář? Nechci ti do toho mluvit, dělej si, co chceš, ale já s tvým jednáním nesouhlasím.“ Rýpnul si do mě Michal. Kámoš a kolega, se kterým dělám v expedici už spoustu let.

21.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,85 | Přečteno: 580x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

Máte rádi Měsíc? Já tedy rozhodně ano. On totiž není jen strohým kamenným nebeským tělesem, je přímo romantickou osobností, která po staletí inspiruje generace umělců k jejich tvorbě, i obyčejné lidi k potěše a zamyšlení.

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 21,31 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,25 | Přečteno: 600x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,89 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Vy psi, pošlapeme vás. Izraelci zveřejnili záběry únosu pěti vojaček Hamásem

23. května 2024  9:19

Izraelský spolek bojující za osvobození rukojmích z Pásma Gazy zveřejnil záběry pořízené kamerou...

V Krči se střetl autobus MHD s náklaďákem, dvanáct lidí se lehce zranilo

23. května 2024  8:50,  aktualizováno  8:55

Policisté zasahují u dopravní nehody na křižovatce ulic Zálesí a Sulická v Praze 4, v místě se...

Budu volit Trumpa, oznámila Haleyová. Získejte si mé voliče, doporučila mu

23. května 2024  8:53

Nikki Haleyová, která se do března ucházela o republikánskou nominaci do listopadových...

Malé děti sprchovala ledovou vodou i bila, soudí vychovatelku za týrání

23. května 2024  6:30,  aktualizováno  8:46

Soud v Českých Budějovicích začal projednávat kauzu týrání dětí ve věku do tří let. Dopustila se ho...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 2137
  • Celková karma 28,80
  • Průměrná čtenost 1306x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.