Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mluvení, psaní, čtení a prohlížení

Když jsem chodil na střední školu, seděl jsem v lavici s kamarádem Frantou. Byl to takový milý rošťák, kterému nebyla žádná nevinná klukovská lumpárnička cizí. Zajímal se o elektrotechniku a já dodnes vzpomínám na jeho povedenou taškařici s kopající propiskou.

Jeden čas byly v módě hodně tlusté propisovačky, že se prý lépe držely v ruce. Jednu takovou měl, její vnitřní prostor naplnil nějakými kondenzátory a bůhví čím dalším, zvnějšku ji omotal tenoučkým téměř neviditelným drátkem, a takto upravenou ji nabízel neoblíbeným třídním šprtům. Když ji některému z nich podával, cosi na ní tajně zmáčkl a do drátku se tak dostal proud. Nebylo to sice nic nebezpečného, ale zavýsknutí, povyskočení a odhození toho „dárečku,“ daným človíčkem nás vždy spolehlivě dokázalo rozesmát.

Tenhle Franta se neučil špatně, ale u tabule míval problémy s mluvením. Kantoři mu láli, že to z něj leze jak z chlupaté deky, ne každý měl dost trpělivosti a on občas odcházel s úplně zbytečným čtvercem, ne-li přímo sardelí. Zato jeho slohy o ostatní písemné projevy bývaly perfektní a precizní, a Franta jimi úspěšně doháněl to, co pokazil při ústním zkoušení.

Pár lavic před námi seděla Majka. Oplývala jemnou krásou a kamarádskou povahou, skoro všichni kluci ve třídě jsme do ní byli nádherně pubertálně zamilovaní. Jednou se mi ji nějakým zázrakem podařilo vylákat na procházku. Pomaličku jsme courali parkem, já si připadal jako bůhvíjaký donchuán, po dlouhých minutách osmělování jsem se ji pokusil vzít kolem ramen. Byla taktní, i když jsme se zrovna nacházeli v místech, kam moc lidí nechodí, setřásla mou ruku se slovy, že by nás mohl vidět někdo z jejích přísných rodičů.

Tahleta krásná Majka byla pravým opakem Franty. U tabule dokázala sypat naučenou látku jako z rukávu a snad by mívala na vysvědčení samé jedničky, kdyby si to nebyla kazila písemným projevem. Ne, že by dělala gramatické chyby, ale do popisovaného tématu se dokázala pokaždé tak „nádherně“ zamotat, že kantoři kroutili hlavou a nemohli to u tak dobré studentky pochopit.

Tenkrát jsem měl spoustu jiných klukovských zájmů a o tyhle věci jsem se nestaral. Až mnohem později jsem někde četl, že mluvení a psaní mají na starosti různá mozková centra. Tehdy jsem si na Frantu a na Majku vzpomněl a došlo mi, že každý jsme jiný, jednomu příroda víc přála tam, druhému pro změnu jinde.

 

Nyní se vrátím ještě o pár let zpátky, na druhý stupeň základní školy. Učitelce dějepisu jsme říkali Marťanka, připadala nám jako z jiného světa. Věčně neúsměvná se strnulým výrazem a jakoby strojovou chůzí. Ale možná jsme ji křivdili, bůhví, jaký měla životní osud. Každopádně nás všechny překvapila tím, když těsně před koncem devítky dokázala vytáhnout z psychické bryndy spolužáka, kterému se rozváděli rodiče.

Paní Marťanka zásadně vykládala podle učebnice a při zkoušení byla spokojená pouze, pokud jsme dokázali dané povídání odcitovat co nejpřesněji, včetně textů u obrázků. Nu a právě s těmi texty u obrázků jsem měl problém. Když už jsem se musel učit, přečetl jsem si nejprve celé povídání a pak si prohlédl všechny obrázky, na ta maličká písmenka u nich jsem pokaždé zapomněl. „Pražáku, ty jsi zas nečetl texty u obrázků.“ Byl jsem pak pokárán při zkoušení. Avšak utěšoval jsem se tím, že jsem v tom nebyl zdaleka sám, podobným způsobem jsme obvykle dopadli skoro všichni.

Jestli se o čtení textu a o prohlížení obrázků starají různá mozková centra, to nevím, ale vůbec bych se tomu nedivil. Pokud by to byla pravda, pak by člověk při prohlížení více obrázků pod sebou a současném pečlivém pročítání, co je u každého napsáno, musel mezi těmito centry neustále přepínat.

 

A tak mi odpusťte, že jsem u fotoblogů obvykle dost skoupý na texty mezi jednotlivými obrázky. Něco mi pokaždé říká, abych jimi moc nerušil.

 

Kočka

 

 

Skály

 

 

Růže

 

 

Zámek

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Pražák | pátek 10.10.2014 13:01 | karma článku: 17,51 | přečteno: 528x
  • Další články autora

Jan Pražák

I muži mají své biologické hodiny

„Jirko, víš, že máš ve firmě přezdívku sukničkář? Nechci ti do toho mluvit, dělej si, co chceš, ale já s tvým jednáním nesouhlasím.“ Rýpnul si do mě Michal. Kámoš a kolega, se kterým dělám v expedici už spoustu let.

21.5.2024 v 14:34 | Karma: 13,97 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

Máte rádi Měsíc? Já tedy rozhodně ano. On totiž není jen strohým kamenným nebeským tělesem, je přímo romantickou osobností, která po staletí inspiruje generace umělců k jejich tvorbě, i obyčejné lidi k potěše a zamyšlení.

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 21,11 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,86 | Přečteno: 587x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,88 | Přečteno: 801x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 2137
  • Celková karma 28,59
  • Průměrná čtenost 1306x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.