Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Měkké a tvrdé dárky

Ne, že bych coby malý kluk nad měkkými dárky ohrnoval nos, ale býval jsem z nich trochu zklamaný. Sice jsem se snažil chápat, že různé ponožky, kalhoty a jiné kusy oblečení jsou pro mě potřebné, ale opravdovou a nefalšovanou radost jsem míval jen z dárků tvrdých.

Vzpomínám na jedny Vánoce, když už jsem trochu povyrostl a dávno nevěřil na Ježíška, jak jsem se nejprve zhrozil nad dárkem měkkým, abych se posléze upřímně zaradoval z tvrdého dárku.

V těch dobách bylo zvykem jezdit v sedmé třídě na školní lyžařský výcvik. Ve sklepě se na mě smály stařičké celodřevěné lyže s ozdobnou špičkou, jaké dnes bývají k vidění už jen jako dekorace v horských hospůdkách. Týdenní zájezd byl plánovaný na leden a já záviděl klukům, kteří se chlubili lyžemi s hranami a s umělou skluznicí. Tehdy to byla vcelku novinka, mně však připadalo, že bez nich v partě spolužáků prostě neobstojím. A tak jsem si je moc a moc přál od Ježíška pod stromeček. Vlastně tehdy už od rodičů.

Naši si trochu potrpěli na formality, takže napřed zvoneček a poté sice krátká, ale pro mě nekonečná chvilka poslechu koled před rozsvíceným stromečkem. Úpěnlivě jsem v tom pološeru tiše pátral očima po nějakém dlouhém předmětu, ale s doznívající gramofonovou deskou odeznívaly i mé naděje kamsi do nenávratna.

Jakožto nejmladší člen rodiny bylo mou povinností roznášet dárky z pod stromečku, pěkně střídavě všem zúčastněným. Každý si ten svůj rozbalil, více či méně upřímně se z něj zaradoval, a teprve poté jsem se směl vydat pro další.

Pod stromečkem jsem pátral a šátral, jako jeden z prvních těch mých se mi připletl pod ruce dárek vpravdě měkký. „Aha, to budou asi fusekle,“ pomyslel jsem si a honem se jal jej rozbalovat, abych zkrátil čas před další možností. „Proboha jégrovky, to snad ne.“ A že prý, aby mi na těch horách nebyla zima. Hlavou se mi honily chmurné představy spolužáků, řvoucích smíchem, až tenhle prezent vytáhnu z batohu a budu se do něj soukat. Copak by nestačily úplně obyčejné klukovské trenky?

Zbytek roznášení dárků jsem prožil už spíše ve snách, nedokázal jsem se té šílené představy zbavit. Za chvilku zbyl pod stromečkem poslední dárek, byl nadepsaný mým jménem a vpadal jako krabice s botami. Vzal jsem ho do rukou a chtěl zvednout... a nic. Nešlo to. Jako by byl přilepený.

Nebyl přilepený, byl jenom téměř celý zasunutý pod válendou, a jak jsem ho postupně vytahoval, rozbušilo se mi srdce víc a víc. Sláva, byly to ony. Kýžené vytoužené lyže s umělou skluznicí. Z dnešního pohledu sice už také historické, kluzná plcha byla z pertinaxu a vázání kandahár, ale já byl šťastný a na ty prokleté podvlíkačky jsem rázem dočista zapomněl. Lyžařský výcvik byl nakonec skvělý, lyže jezdily jako o závod a vůbec mi nevadilo, že mě mnohokrát pořádně vyválely ve sněhu. A ty jégrovky? Už ani nevím, jak se mi to podařilo, ale nakonec jsem nějak ukecal maminku a mohl si vzít jen ty klasické trenky.

 

I včera mi Ježíšek nadělil dárek tvrdý a měkký, ale jak léta uběhla, naučil jsem se mít i ty měkké rád. Kdo by se taky nezaradoval z pořádného teplého svetru zvlášť, když je zmrzlík jako já. Dokonce i s kapsičkami, abych si měl kam dávat všemožné drobnosti tak, jak to my velcí kluci rádi děláme. Třeba klíče od auta, baterku nebo šroubovák. Ale to na mě raději neprozraďte tomu mému Ježíškovi v ženském vydání. Mohla by mít řeči, že mi ten šroubovák poničí kapsu. A abych nezapomněl na tvrdý dárek, byla jím knížka, v níž kočka píše v první osobě o svém životě s Dalajlámou. Teď vlastně nevím, od koho jsem ji dostal, snad od Lindy, aby mi naznačila, po kom ty svoje tvůrčí sklony vlastně má. Jenže teď jenom tajemně přede a nic mi neprozradí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 25.12.2014 21:59 | karma článku: 22,30 | přečteno: 1080x
  • Další články autora

Jan Pražák

I muži mají své biologické hodiny

„Jirko, víš, že máš ve firmě přezdívku sukničkář? Nechci ti do toho mluvit, dělej si, co chceš, ale já s tvým jednáním nesouhlasím.“ Rýpnul si do mě Michal. Kámoš a kolega, se kterým dělám v expedici už spoustu let.

21.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,04 | Přečteno: 562x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

Máte rádi Měsíc? Já tedy rozhodně ano. On totiž není jen strohým kamenným nebeským tělesem, je přímo romantickou osobností, která po staletí inspiruje generace umělců k jejich tvorbě, i obyčejné lidi k potěše a zamyšlení.

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 21,31 | Přečteno: 574x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,25 | Přečteno: 600x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,89 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Konec týdne bude ve znamení přeháněk a bouřek. Nejdeštivější bude pátek

23. května 2024  6:30

V následujících dnech počasí u nás bude ovlivňovat nevýrazná oblast nízkého tlaku vzduchu, a tak...

Děti podle obžaloby sprchovala ledovou vodou i bila. Vychovatelku soudí za týrání

23. května 2024  6:30

Soud v Českých Budějovicích začne dopoledne projednávat kauzu týrání dětí ve věku do tří let....

Čína chce vyzkoušet bojové kapacity. Zahájila další cvičení v okolí Tchaj-wanu

23. května 2024  6:13

Čínská armáda ve čtvrtek v okolí Tchaj-wanu zahájila cvičení, do kterého zapojila různé druhy...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 2137
  • Celková karma 28,78
  • Průměrná čtenost 1306x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.