Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsme národ tlusťochů, a tak nám budiž zavedena daň z cukru

V tomto smyslu vyznívá názor ekonoma společnosti Deloitte, uveřejněný ve včerejším deníku Metro. V úvodu si dovolím citovat úryvek z článku.  

„Obezita je závažným společenským problémem,“ komentuje naší situaci ekonom společnosti Deloitte. „Zatěžuje to naše zdravotnictví,“ tvrdí. Podle něj by jedním z řešení mohlo být zavedení daně na slazené nápoje... „Negativní dopady alkoholu a tabáku už takovou daní řešíme.“ Konec citace.

Inu dobrá, nelze popřít, že jsme za poslední dobu jako národ trochu přibrali. Ale zkusme se na to podívat z druhé strany, tedy očima nás občanů, alias daňových poplatníků.

Proč vlastně tloustneme? Za prvé proto, že nám chybí pohyb a žijeme ve stresu. Proč mnohým z nás chybí pohyb a žijí ve stresu? Prostě proto, že máme sedavé zaměstnání, ve kterém mnohdy místo osmi hodin pobýváme klidně deset a víc, a k tomu všemu pracujeme pod tlakem. Pak si trochu pohybu užijeme, pravda, když honem běžíme vyzvednout dítko ze školky, školy, s manželkou na nákup a podobně. Doma lítáme okolo všeho možného, abychom to stihli dřív, než se nám zavřou oči únavou, protože ráno jsme museli hrozně brzo vstávat. Pravda, jsou mezi námi i tací, kteří do toho všeho stačí vkloubit i nějakou tu sportovní aktivitu. Ale zdaleka ne každému na to po celodenním maratonu zbývá energie.

Tloustneme i z jiných důvodů. Stárneme a rostou nám bříška. Ženy se roztomile zaoblují kvůli hormonálním změnám. Mužům narůstají už méně pohledná břicha, protože ten každodenní pres a stres logicky kompenzují jídlem a třeba pivem. A tloustneme i na základě genetických předpokladů. Někdo to má prostě v rodině a moc toho s tím nenadělá, i kdyby se nakrásně rozkrájel. Vlastně ucvičil.

No tak dobře, nelze ani popřít, že máme tlustší děti, než tomu bývalo dřív. Jenomže dřív, aspoň co já pamatuju z dětství, bylo i víc možností spontánního pohybu. S klukama z ulice jsme se prakticky denně honili za mičudou, měli jsme po ruce tři plácky, mohli jsme si vybrat. To bylo v pražských Strašnicích. A co je tam dneska? Nové byty, obchodní centrum a tak, čutat už není kde. Pravda, lze namítnout, že děti mohou chodit „organizovaně sportovat“ do různých Sokolů a podobně. Ale to už není tak spontánní a něco to stojí, takže se tomu věnuje míň dětí a zdaleka ne skoro každý den jako my tehdy. A navíc máme ty různé chytré mobily, tablety s fejsbůčkem a jinými lákadly, které odvádějí od pohybu nejenom děti, ale i mnohé z nás dospělých.

Ano, jde o závažný společenský problém, v tom s panem ekonomem nutno souhlasit. Hůř se už ale souhlasí s tím, že nám jej vyřeší nová daň ze slazených nápojů. Tedy rozuměj daň ze sladkých, tučných a jinak nezdravých jídel, protože pokud to dojde až do parlamentu, tak tam to jako obvykle pořádně nabobtná.

Položme si tedy otázku, jestli by to mohlo být k něčemu dobré? Snížila spotřební daň z cigaret kouření? Nesnížila, když dostane kuřák na vybranou, jestli si koupí kilo jablek nebo krabičku cigaret, zvolí to kuřivo. Snížila spotřební daň z alkoholu pití? Nesnížila, když dostane milovník pití na vybranou, jestli si koupí mléko nebo láhev něčeho dobrého, zvolí to pití. Takže lze předpokládat, že pokud nám zavedou spotřební daň ze sladkých a tučných dobrot, tak my, kteří je máme rádi, se jich nevzdáme, i když si za ně budeme muset připlatit. To už si v případě nutnosti radši odpustíme nějaké to fit bio zrní.

K čemu to tedy povede, pokud se to zavede? Jej, to je věta jak noha, ale když už nadsázka, tak proč ne. Ale abych neutíkal od tématu, povede to akorát k dalšímu zatížení nás daňových poplatníků, ale problém s obezitou to nevyřeší. Stresy nám tím neubydou, pracovní doba se nezkrátí, volné plácky na spontánní neorganizované čutání mičudou se neudělají. Akorát budeme naštvanější, že se den daňové svobody posunul zase o kus dál. A tak si půjdeme spravit náladu něčím hodně dobrým a tím pádem i hodně nezdravým a nově i hodně drahým.

A teď mě už omluvte, prosím, honí mě mlsná, jdu si dát rakvičku. Se šlehačkou, pochopitelně.

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 15.2.2018 20:38 | karma článku: 34,94 | přečteno: 1836x
  • Další články autora

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,01 | Přečteno: 532x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,87 | Přečteno: 777x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1424x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,62 | Přečteno: 973x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,88 | Přečteno: 685x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 2135
  • Celková karma 29,28
  • Průměrná čtenost 1298x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.