Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem to strčil do špatné dírky

Uplynulo sotva čtrnáct dní od faux pas, při kterém se mi nepodařilo zasunout, a teď jsem se pro změnu trefil do nesprávné dírky. Prostě průšvih, kaju se a je mi jasné, že bych se nad sebou měl vážně zamyslet.  

Tentokrát to začalo v pátek telefonickou objednávkou nového wifi modemu pro náš domácí internet. Zbystřil jsem poté, co mi prodávající sdělil, že zboží nemůže poslat jinak než klasickou poštou. S tou mám rozporuplné zkušenosti, a tak jsem čekal, čím mě tentokrát překvapí. Nezklamala. Tedy ani ne tak pošta jako taková jako sám pošťák. Osobně poštovní doručovatel.

„Píp,“ ozvala se mi esemeska v sobotu celkem dost brzo ráno: „Dnes vám bude doručena zásilka číslo blablabla, pro bližší informace zavolejte na telefon 789 a tak dál.“

Napřed bylo obsazeno. Při dalším pokusu se asi po pátém zazvonění ozvalo ženským hlasem: „Prosím?!?“ Z toho jediného slůvka čišelo vší silou potlačované naštvání. Odrecitoval jsem té dámě, že čekám od pošty zásilku, přišla mi esemeska, že mám volat a že tedy volám. Chvilku bylo slyšet jen zlověstné ticho a já marně dumal, proč se ta dáma zlobí, jestli se špatně vyspala nebo jí zákazník přede mnou řekl do telefonu něco nemístně ošklivého.

Konečně promluvila: „Manžel je pošťák. Odjel s autem plným balíků a zapomněl si doma telefon. Služební telefon!“ Poslední dvě slova zvlášť zdůraznila. Bylo mi jasné, že zpřesnění času dodávky s touhle paní nevyřeším a došlo mi, proč se zlobí. Nejspíš jsem desátý nebo možná už dvacátý, kdo ji v tuhle brzkou sobotní ranní hodinu nejdřív probudil z příjemného dospávání. Pak vyrušil od sprchování a nakonec nenechal ani v klidu nasnídat. Ano, ona ví, že my volající za to nemůžeme, proto se na nás na jednoho každého snaží být klidná a neposlat nás do háje rovnou z první. Daří se jí to a je obdivuhodné, že téměř není poznat, jak je čím dál tím naštvanější. Ale...? Ale...! Jen počkej, můj milej, až to všechno rozvezeš a vrátíš se domů. Nepřej si vědět, jak ode mě to buzení, to rušení ve sprše a při snídani schytáš! Za všechny naráz, rozumíš?

No nic, s paní pošťákovou jsem se rozloučil tím nejjemnějším způsobem, jakého jsem byl schopen. Zároveň jsem pocítil notnou dávku chlapské solidárnosti s jejím mužem. Ano, nechtěl bych být v jeho kůži, až rozveze zásilky, celý utahaný se vrátí domů a ta jeho mu to pěkně spočítá. Na dveře jsem nalepil patřičnou ceduli, odjel se Soňou na nákup a po návratu převzal ten modem od souseda, kam pošťáka můj nádveřní papírek nasměroval. Prý byl zamlklý a dost pospíchal, asi tušil, co ho doma čeká.

Odpoledne jsem ten zázrak vybalil z krabice. Na rozdíl od starého nudně bílého byl elegantně černý, místo blikacích světýlek vybavený displejem a navíc prý chytrý. Zarazil jsem se. Víte, tahle moderní technika je na mě už tak dost složitá, a když se potkám s nějakým chytrým přístrojem, jímá mě respekt, ne-li hrůza.

Inu, „snad se spolu nějak domluvíme,“ zahovořil jsem k té krabičce, připojil ji do zásuvky a do jedné z dírek na zadní straně zastrčil telefonní kabel. Displej se tlumeně rozzářil a přístroj mě poprosil o chvilku strpení. „Hm, přemýšlí,“ ocenil jsem jeho moudré konání. Dumal celkem dlouho a po několika minutách napětí mě obdařil strohým sdělením: „Internet není k dispozici, volejte 800 bla bla.“

„Si tam zavolej sám, když seš tak chytrej,“ odsekl jsem nevrle. A to jsem neměl, mašinka se urazila a já musel volat sám. Tohle asi znáte: „Chcete-li si koupit telefon, stiskněte jedničku, chcete-li si koupit zlatý hodinky s vodotryskem, stiskněte dvojku,“ řešení problémů bylo až poslední. No, tak jsem mačkal různá čísla, až se nakonec spustilo automatické testování, které nic nezjistilo a skončilo oznámením, že mi do několika hodin přijde esemaska. Inu, řekněte sami, neměl jsem pravdu, když jsem tomu chytrákovi vmetl do očí, vlastně do displeje, že zrovna tohle by určitě dokázal sám?

„Dobrý den, neruším vás, máte chvilku?“ Ejhle člověk! Ecce homo! Touto veskrze vlídnou větou mě uvítal pan technik, který mi sám od sebe zavolal. Zjevně měl zrovna sobotní službu a na jeho stole skončil po všem tom strojovém telefonování a automatickém testování můj problém.

Byl jsem překvapený. Mile překvapený, že můžu mluvit s někým, kdo mi rozumí. A tak jsem tomu člověku na druhé straně zopakoval, jak jsem tu chytrou černou krabičku vyměnil za původní hloupou bílou, připojil do zásuvky a k telefonnímu kabelu, a jakého zklamání jsem se od ní dočkal.

„Do jaké zdířky jste zapojil ten telefonní kabel?“ Zeptal se mě technik.

„Dolů do červené, do ostatních nepasuje,“ odpověděl jsem mu bezelstně.

„Hm, aha,“ prohlásil ten vlídný pán a já i na tu dálku vytušil jeho shovívavý úsměv. „Musíte to strčit o kousíček vejš do šedé. Jsou si podobné a lidi si je často pletou.“

Inu, co vám mám vykládat, kabel jsem šoupnul do šedé dírky, chytrá krabička spokojeně zamrkala displejem a já panu technikovi hezky poděkoval za radu. A strašně jsem se styděl. Před tím člověkem, jakej jsem hlupák, že jsem si nedokázal pořádně přečíst návod a zvoral tak jednoduchou věc. Bylo mi trapně před sebou samotným, před celým světem a před mou Soňou, že jsem dva týdny zpátky nedokázal zasunout ťuflík ve sprchové baterii (zde) a teď pro změnu strčit drát do správné dírky.

Nicméně mám obrovské štěstí. Kliku jako hrom, že žiju tady u nás mezi samými shovívavými lidmi, kteří všechny ty moje trapné přehmaty tolerují, nenadávají mi a maximálně se se mnou nad nimi zvesela zasmějou.

Úplně nakonec jsem si ještě jednou vzpomněl na toho pošťáka, co si doma zapomněl služební telefon a na jeho manželku, která za něj musela přijmout bůhvíkolik hovorů. Byla pořádně naštvaná, i když to na sobě nechtěla nechat znát. Snad časem vychladla, odpustila mu to ranní buzení a vyrušování ze sprchy i od snídaně. Možná byla dokonce natolik tolerantní, že mu dovolila, aby si ji večer udobřil. Jenomže pak mě napadlo, proboha, snad si to u ní ten poštovní človíček definitivně nezvoral taky nějakým faux pas s dírkami a se zasouváním.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | pondělí 27.4.2020 14:34 | karma článku: 27,24 | přečteno: 1283x
  • Další články autora

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 24,53 | Přečteno: 722x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,34 | Přečteno: 1394x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,44 | Přečteno: 965x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,88 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 26,72 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Zeman označil za bezpečnostní riziko Evropskou unii v současné podobě

15. května 2024  11:17

Aktualizujeme Exprezident Miloš Zeman označil za jedno z bezpečnostních rizik Evropskou unii ve své současné...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Ruská ofenziva u Charkova zpomalila. Invazní síly budují nárazníkovou zónu

15. května 2024  9:21,  aktualizováno 

Sledujeme online Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  10:31

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. V...

  • Počet článků 2134
  • Celková karma 29,58
  • Průměrná čtenost 1299x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.