Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Existuje nadpřirozeno?

První kapitola z knihy Svět kolem nás, napsaná v létě roku 2009. Kniha by mohla nést podtitul "Jak jsem si třídil myšlenky" a je jen na vás, vážení čtenáři, zda si v ní naletnete podněty k zamyšlení.

 

Nadpřirozeno podle mého názoru neexistuje.

V dávných dobách lidé považovali za nadpřirozené takové jevy, jakými jsou například blesky a je doprovázející hromy při bouřce, zatmění slunce, sopky, zemětřesení, duhu a mnohé další. Domnívali se o nich, že jsou projevy hněvu či v menší míře přízně různých božstev, obecně řečeno, že jim tímto způsobem nějaká vyšší moc vyjadřuje své hodnocení jejich způsobu žití, případně jim symbolicky poodkrývá budoucnost. Postupem času rozvoj lidského poznání ukázal, že tyto úkazy nejsou ničím jiným, než zcela obyčejnými projevy dějů v přírodě, naprosto exaktně vysvětlitelnými pomocí fyzikálních zákonů.

Také dnešní doba má své „nadpřirozeno.“ Pod tímto označením se skrývají různé tajuplné a nevysvětlitelné děje, o kterých mnohdy ani stoprocentně nevíme, zda skutečně existují nebo zda jsou pouhými projevy souhry náhod, lidské fantazie či změněného vnímání. Jako příklad uveďme skupinu jevů psychotronických, tedy telepatii, telekinezi a prekognici. Jedná se o jevy, kterým jedni bezmezně věří a počítají s nimi ve svém každodenním životě, případně se jimi dokonce živí, ať už jsou to podvodníci vědomí, nevědomí nebo mají opravdu schopnosti, kterými ostatní lidé nadaní nejsou. Druzí balancují na hraně víry a nevíry nebo se o tuto tématiku prostě nezajímají a třetí jsou jejich skalními odpůrci. Nebudu se zde přiklánět k názorům žádné z těchto skupin, nebudu se snažit zodpovědět nespočetněkrát položenou otázku, zda tyto jevy skutečně existují. Pokusím se vyjádřit svůj názor jak to s nimi může být v případě, pokud existují.

Zkusme si vytvořit pracovní hypotézu, že například prekognice je postavená na reálném základě. Člověk jí nadaný pak pod vlivem faktorů, které sám nedokáže uspokojivě popsat, prohlásí, že zhruba tehdy a tehdy, zhruba tam a tam se stane zhruba to a to. A ejhle, ono se to doopravdy stane. Pokud není v daném případě míra výrazu „zhruba“ příliš vysoká a lze ji tedy pominout, pak můžeme dospět k názoru, že nešlo o pouhou náhodu, ale o skutečnou předpověď děje budoucího. V tu chvíli si začneme klást otázky typu „Jak je to možné, jak na to ten člověk vůbec přišel?“ „Není to nějaký zázrak, nedostal on jakési sdělení shůry?“ Nepřipomínají nám tyto otázky údiv předvěkých lidí nad úkazy, jenž byly pro ně nevysvětlitelné?

Podle mého názoru nadpřirozeno jako takové, tedy jako něco doopravdy nevysvětlitelného a obecně nedefinovatelného neexistuje. Existuje pouze daná úroveň vědy v určité době a z ní vyplývající odpovídající znalost přírodních zákonů. Pokud mají reálný základ některé z jevů, které dnešní doba označuje za nadpřirozené, jejich podstata je ve skutečnosti v naprostém souladu s přírodou a jejími zákony, neodporují fyzice, matematice, ani jiným vědám. Pouze úroveň lidského poznání není v dnešní době tak vysoká, aby je dokázala pojmout, popsat a vysvětlit.

Psychotronika je pouze jednou z mnoha oblastí, které jsou pro nás nevysvětlitelné, o jejichž existenci pochybujeme a do této kapitoly jsem ji vybral pro její jistou ohraničenost a zároveň oblíbenost mezi lidmi. Některých dalších záhadných oblastí se dotkneme v následujících kapitolách.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | neděle 31.10.2010 10:39 | karma článku: 15,60 | přečteno: 1498x
  • Další články autora

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 24,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,34 | Přečteno: 1393x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,44 | Přečteno: 965x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,88 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 26,72 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 2134
  • Celková karma 29,57
  • Průměrná čtenost 1299x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.