Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobré prodavačky ještě žijí

Je příjemné, když člověk v dnešní době narazí na někoho, kdo má nejen ze své povahy dobrou náladu, ale zároveň je i fachmanem v řemesle. To si pak navzdory nepříznivým okolnostem rázem uvědomíte, že to s námi ještě není tak zlé.  

Klasické sobotní dopoledne u nás znamená výpravu na týdenní nákup do nedalekých Čelákovic. Vylezu z auta, vycvaknu vozík z řady, vjedu do krámu a hned kouknu k pultu s krájenými uzeninami, jestli tam není fronta. Když je, naberu napřed pečivo, když není, zarejduju rovnou tam. Tentokrát fronta žádná a za pultem mladá selka. Blonďatá plnoštíhlá holčina s širokým obličejem a usmívajícíma se, daleko od sebe posazenýma očima mě hned uvítá slovy: „Dobrý den, co si budete přát?“

„Dvě ostravské nožky, prosím,“ odpovím dle seznamu, připraveného manželkou. Mimochodem, všimli jste si, že ostravské klobásy chutnají stejně dobře, i když si je nekoupíte zrovna v Ostravě, ale kdekoli jinde v naší zemi? A že jsou jednou z mála věcí, která si zachovala svou tradiční chuť a kvalitu z dřívějška?

Selka naváží tu ostravskou pochoutku a pídí se po mém dalším přání. Přes zamžené brýle vybírám šunku a jedna mi padne do oka: „Patnáct od kosti, když budete tak laskavá, ta dneska vypadá moc pěkně.“

„Však jsem ji taky krájela ručně,“ pochlubí se selka. „Ostatní holky ji sice berou strojkem, ale já jedině rukama nožem, jak je to u takového typu šunky správné,“ odpoví a já, ač netuším, jakým způsobem je ten či onen druh šunky potřeba krájet, rázem poznávám, že tahle mladá dáma si označení selka zaslouží nejen svým vzhledem.

Potom se selka přímo přede mnou natáhne do pultu pro tu šunku, až je jí na moment vidět za... ale ne, kdepak za výstřih, na co vy taky hned nemyslíte. Za roušku na tváře. Jsou celé zarudlé a upocené, a to je teprve dopoledne, k večeru to musí být ještě horší. „Koukám, že vás ta rouška pěkně potrápila,“ neodpustím si všetečnou poznámku. Selka se napřímí, hodí šunku na váhu, naskočí prakticky přesně sto padesát gramů a já si pomyslím cosi o dobrém odhadu.

„Však jsem si musela zvyknout, když si pořádně namažu obličej krémem, tak mi to tolik nevadí, hlavně ať vám chutná to moje zboží,“ zamluví selka moje slova, všechno to nandá do pytlíku, nalepí cenovku, rozloučíme se, popřejeme hezký den a ona se odspěchá věnovat dalšímu zákazníkovi.

***

„Honzo, kam vyrážíš?“ Ptá se mě odpoledne soused, když mě potká u otevřené garáže.

„Jen se na ten auťák, podívej, Pavle, poznáš to sám,“ odpovím neurčitě.

„Myčka?“

„Jasně.“

Po jezdění v nasolené břečce předchozích dní vypadá auto jako plechový čuník, až jsem se za něj dopoledne v těch Čelákovicích styděl. Nyní to tedy otočím směr Praha a u jednotlivých benzinek s nelibostí zjišťuji, že stejný nápad dostali snad všichni. Až po chvíli se mi podaří u jedné zastrčené pumpy ve vedlejší ulici objevit myčku bez dlouhé fronty čekajících vozidel.

„Mytí, prosím,“ odpovím na dotaz co bych si přál mladé dívce za kasou. Tentokrát žádná selka, ale pekelnice. Štíhlá jak proutek, celá v černém, dlouhé rovné vlasy jako uhel, tmavé oči, ve kterých doutná oheň a na ústech černá rouška s obrázkem blesku a názvem australské hardrockové skupiny AC/DC. Napadá mě, jak jsou doutnající oči společně s tím bleskem nebezpečné v bezprostřední blízkosti pohonných hmot a uznale pokývám hlavou nad jejím rockerským stylem.

S výběrem programu mytí mívám vždycky trochu problém, nechce se mi brát to nejlevnější, abych toho svého plechového miláčka na čtyřech kolech neodbyl, ale to na opačném konci nabídky mi připadá předražené. Koukám tedy na ceduli s typy mytí a pekelnice na mě tu nerozhodnost pozná. „Jestli je támhleto auto vaše,“ pohodí hlavou směrem ven ke vratům do myčky k mé letité fábii, „tak jste snad musel projet solným dolem. Určitě dejte vosk, ale to nejdražší mytí neberte, to je jen taková finta na diváky.“

„Budete si přát ještě něco, pane?“ Vyřkne pekelnice otázku hlubokým podmanivým hlasem, z doutnajícího ohně v očích jí vyšlehne pár temně rudých plamínků a z blesků na roušce odlétnou jiskry. Zapudím první myšlenku, zavrhnu odpověď „vás“ a řeknu si o kafe. Černé, silné jak samo peklo, bez mléka a bez cukru. Rozloučíme se pevným pohledem z očí do očí, jsem rád, že uhraju remízu a s kelímkem kávy se vracím ke svému vozu.

Uvnitř myčky pozoruji rotující smetáky a stékající kapky na oknech, a přitom přemýšlím. Ráno jsem snad kvůli aktuálnímu vývoji situace v naší zemi moc dobrou náladu neměl. Kdybych se jak v krámě dopoledne, tak i na benzince teď odpoledne srazil s nějakými dvěma protivnými slepicemi, které pomalu ani nevědí, co prodávají, měl bych teď náladu na bodu mrazu. 

Potkal jsem však selku a pekelnici, dvě ženy, které pojilo snad jen jejich mládí a povolání prodavaček, v ostatním byly naprosto odlišné. Obě byly vstřícné k zákazníkům, i když každá úplně jiným způsobem a obě věděly, o čem je jejich řemeslo. Spravily mi náladu a dodaly jistotu, že s takovými obyčejnými lidmi, jako jsou tyhle dvě, tu patálii dnešní doby zvládneme. Asi to ještě nějaký čas potrvá, selka si bude muset začít mazat krém místo pod roušku pod respirátor, pekelnice bude shánět nějaký černý s rockovým motivem. Avšak nakonec to díky lidem s přístupem těchhle dvou mladých dam celé dobře dopadne.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | neděle 21.2.2021 9:08 | karma článku: 33,86 | přečteno: 1005x
  • Další články autora

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 24,25 | Přečteno: 713x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,34 | Přečteno: 1393x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,44 | Přečteno: 965x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,88 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 26,72 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stanul její manžel

15. května 2024  8:52

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Mění se zákon o České televizi. Lidé si za sledování připlatí

15. května 2024  8:48

Přímý přenos Ministr kultury Martin Baxa spolu s řediteli České televize a Českého rozhlasu ve středu dopoledne...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

  • Počet článků 2134
  • Celková karma 29,57
  • Průměrná čtenost 1299x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.