postav vodu na čaj, miláčku - definuj přesně, drahá

Ještě pořád mám zrychlený tep a vyplavený endorfiny navozují stav blaženosti z dobře vykonaného.. vy víte čeho. Však jsem právě taky složil dva vagóny uhlí a v pelíšku je tak krásně! „Padá stropnice, podívej miláčku." No vidím, a co jako? Mám si něco přát? Zase zavřu oči a vzmůžu se pouze na všeříkající: „Hmmm."

Vybírám namátkou z velmi nebezpečných vět: „ Z pod dveří trochu fouká." „Vana špatně odtéká." „Chtělo by to pověsit ten obraz." „Kape kohoutek." Občas tyhle věty doma zaslechnu, a ačkoliv mi je jasný, že jsou s největší pravděpodobností směřovány ke mně, tak nějak mám s registrací jejich informací problém. Chybí mi totiž v těch větách alarm. Možná, kdybych se v té samé chvíli podíval na svou drahou polovičku, asi bych si varovného signálu všiml. A nejen jeho. A nejen já.

Je k neuvěření, že vydělávám na živobytí rukama. Jsem manuální mimoň, trpící při jakýchkoli vynucených činností týkajících se domácnosti. Řekněme taková vytlačená gumička v kapajícím kohoutku. Jednoduchá věc tak za dvacet korun a na patnáct minut práce že? Nikoliv v mém podání. Zabral jsem tím celé odpoledne, při kterém jsem zestárl o pár let. Posuďte sami. Čtyři návštěvy ve specializované prodejně, půltuctu nakoupených gumiček, koňská žíně, stržený šroub, odřený kloub, tiché mumlání (úplně tichý to nebylo a mumlání vlastně taky ne), zakončené instalací fungl nové baterie s následným vytopením souseda.

Další třaskavé věty, které je neradno ignorovat: „Maminka má v sobotu narozeniny." „Co na tom fotbale vidíš." „Ta kabelka se mi líbí." „Tvůj kamarád se mi nelíbí." Tak tyhle věty jsou daleko nebezpečnější. Zatímco předešlé se dají při jakés takés představivosti nějak pořešit, tyto neobsahují nic jiného, než kusou informaci, která se mě v podstatě nedotýká. Chyba lávky! Tyto věty oznamovací mají v sobě skrytou depeši a jejich nerozuzlením se dostávám na samotný okraj evoluční řady Homo Sapiens. A možná přitom za tím jen stálo sdělení, že by dopředu k výročí ráda ode mě tu kabelku z výlohy a že s Romanem co se tahá s o patnáct let mladší ženskou v sobotu na fotbal rozhodně nejdu, protože půjdeme slavit maminčiny kulatiny a chce ji ukázat tu novou kabelku. Vlastně nic těžkého.

Nedávno jsem četl vtip: „Manželka mi řekla, ať dám synovi kapky. Tak jsem mu je dal. Ale nemyslím si, že ho mlácením toho kašle zbavíme!" Tak takhle nějak to, milé dámy, máme. Zadejte úkol a vykonáme ho. Nemáme problém.

Co vím, muži s tímto bojují neustále, ač jsou manuálně i emočně v naprostém pořádku. Třeba já jsem připraven ženě i modré z nebe snést, pokud si to budou přát. Stačí říct. Fakt. A pokud má nějaké přání, na které v šifrované větě nestačím, ptám se: „definuj přesně, drahá." Protože není nic, co bych pro svou lásku nechtěl neudělat.

„Postav vodu na čaj, miláčku!" Slyšíte? Musím končit, jdu splnit úkol, zrovna na tomhle přeci nejni co zkazit, stačí definovat přesně

:-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dlouhý | sobota 2.3.2013 20:04 | karma článku: 41,67 | přečteno: 12628x
  • Další články autora

Jan Dlouhý

naučte se utíkat

Metro bylo poloprázdný a naproti seděl hodně divný chlap. Kymácel se a něco si mrmlal pro sebe. „Není to náhodou takovej ten pošuk?“ zeptal se mě syn. „Není,“ uklidňuju jeho i sebe, ale nepříjemný pocit se rozlézal po celém těle.

10.6.2017 v 21:21 | Karma: 28,45 | Přečteno: 1098x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

jako magor aneb to já v tvým věku

„Čemu se tlemíš!?“ konsternovaně pozoruju svého dvanáctiletého syna. Celý se zalyká, koulej se mu slzy po tváři a sotva popadá dech. Koukne na mě a začne se smát ještě víc. Jako magor. „Vraťte mi syna,“ protáčím panenky k nebi.

27.5.2017 v 21:21 | Karma: 29,62 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

dejme jim to najevo

„Splnila jsem mu všechno. Všechno! A von? Ani neřek, že mě má rád, že prej to je přece jasňačka. Ani kytku mi nekoupil, neobjal mě, nepřekvapil. Dyť von mi ani k vánocům nedal dárek. Jen peníze do obálky ať si koupím něco sama!“

13.5.2017 v 21:21 | Karma: 32,59 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

udělat si radost dámou nebo udělat radost dámě?

Seděla o stoleček dál. Před sebou právě zalitou kávu, nohu přes nohu, a v ruce cigaretu na špičce, se kterou si dlouze hrála než si ji zapálila. Všimla si, že ji delší dobu pozorujuju. Pokývla hlavou na pozdrav a usmála se na mě.

6.5.2017 v 21:21 | Karma: 31,10 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

radši vztyčený prostředníček než němá ignorace pozdravu

„Jak že? Ani slušné pozdravení, jak stav můj, i jméno mé si vyžadují, nedovedeš dát? Ty věru nevíš čeho slušný mrav si žádá? Tedy ztrestám tě!“ Tak tahle replika z Hurvínka mi naskakuje vždy, pokud mi kdokoli neodpoví na pozdrav.

15.4.2017 v 21:21 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Některé školy poslaly špatné pořadí uchazečů. Cermat se to snaží napravit

13. května 2024  18:21

Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium, sdělil v...

Řešil za Trumpa vše nepříjemné. Právník vypovídá o platbě pornoherečce

13. května 2024  18:16

V trestním procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem začal v pondělí vypovídat jeho...

Kazachstánský exministr utloukl k smrti manželku. Dostal 24 let

13. května 2024  18:12

Kazachstánský soud poslal na 24 let do vězení bývalého ministra hospodářství Kuandyka Bišimbajeva...

V blízkosti spících lidí jsem nikdy nekradl, odmítl u soudu noční „démon“

13. května 2024

Dvaapadesátiletý Milan Hoznedr, který policii více než osm let unikal, a proto od ní dostal...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3178x
představte si fotograii, na které je kolotoč.. takový ze starých časů, se zdobenou stříškou, velkými koni, draky a tak, sedí na nich lidé a točí se a záběr je zastaví v pohybu a jsou z nich rozmazané barevné šmouhy.. stojím před kolotočem, zády k němu (černobíle), ne příliš daleko, můžu se kdykoliv otočit, splynout s vířícími barvami, ale dost daleko na to, aby mě ta neosobní rychlost nepohltila.. prý mám na výběr.. říkala to Virginie ;)

dlouhy.jan@email.cz