o holky se neperu

Lehám si do horký vany s pěnou a čekám, kdy to zaregistruje syn a skočí ke mně. A je to tady. Otevírá dveře do koupelny, svlíká se jak had a láteří, že proč jdu bez něj. Směju se mu a pozoruju ho. „Co to máš. Cos dělal, Gustave?" Civím mu na modřinu u ramene a pěkný dvě jelita na noze. „Neříkej mi Gustave!," koulí na mě očima. „Dobře Ervíne, se tě ptám, kdes to vzal?" Leze ke mně, ale zůstává stát na špičkách, drží se okraje vany. „Když on Michal držel Natálku za ruku a nejsem Ervín!" Kňourá a já nevím, jestli kvůli horký vodě, nebo Natálce. Vypraví, naslouchám. Zakoukal se do Natálky o třídu víš, je evidentně po mně, na starší. A jak vidno, ranař! Zachovávám zadumanou tvář, ale vevnitř se chechtám. Pořád lepší vzrušený emoce a nějaká ta klukovina, než tiše čučet v koutě. „A to ses jako popral ve škole?" „Néé před ní," uklidní mě a žuchne do pěny.

… chtěl jsem Lenku zachránit před ufonama z vesmíru, alespoň tak jsem jí to vysvětloval, když jsem ji každý den doprovázel ze školy domů. A když jsem nás balil do deky v altánku na zahradě její rodičů, tvrdil jsem, že je těsně před útokem. Měla dlouhý vlasy, krásný oči a dala mi pusu. Bylo mi hezky, jen mě znervózňovalo, že to samý chtěla dělat s Petrem, který tam byl s námi. Můj nejlepší kamarád ze třídy, Petr. „Nemáš limču?" Odešla do domu a během chvíle jsem se s Petrem válel po podlaze. Dostal jsem ho na lopatky právě včas, už přichází Lenka a to by bylo, aby si nevzala vítěze. Malou chvíli si nás prohlížela. Seděl jsem na Petrovi, kterému jsem pro sichr dal válečky. On brečel, já chrčel. Pak mě Lenka odstrčila, vzala Petra za ruku a zmizeli v domě. Ani limonádu mi tam nenechali…

Mydlím mu záda a krk. „A vyhráls?" Dozvídám se, že sice vyhrál na body, ale Natálka už s ním stejně nechodí. Už s ním ani nemluví! „Si z toho nic nedělej," chlácholím ho. „Najdeš si jinou a lepší." Mrkám na něj, moc to nezabírá. Operace mytí vlasů je dnes bez protestů, ani když mu pěna stýká přes oči až do pusy. Tentokrát nekřičí, jen prská a mne si oči. „Taťu, ty ses nikdy o holku nepral?"

… skončila sekvence rockový muziky a začali hrát ploužáky. Odložil jsem pivo a přesouval jsem se k parketu. Očima jsem hledal tu svou, abych si ji taky trochu užil. Spatřil jsem ji na place. Přitisknutá ke klukovi jako ze žurnálu, ale mám pochopení ne? Počkám. Jedna skladba. Druhá skladba. A při třetí, najednou koukám, oni se líbají. Nechápu. Myšlenka nikde, za to moje ruce a nohy na pochodu. Ona mě vidí a s křikem odbíhá, on zkoprní. Sápu se na něj, a i když je to ještěr dva na dva, chytnu ho pod krkem, švihnu s ním o zem a dám mu dělo. On nic. Pravička se mi zvedá k dalšímu útoku. V nápřahu zastavím. Konečně myšlenka. A konečně promluví. „Propromiň, jsem nevěděl, že je tvoje." Pravička mi klesla. Pomohl jsem mu na nohy, omluvil se mu a na baru do něj nalil tři panáky…

„Ale jo, pral. Jenže jsem zjistil, že to stejně nemá cenu. To si zapamatuj, Gustave, holky…. " „Neříkej mi Gustave!" „Dobře Honzí, holky si vybíraj nás. Ty se můžeš stavět třeba na hlavu, ale rozhoduje holka, s kým bude. Věř mi, časem na to stejně přijdeš sám. Kluci už dávno nejsou lovci, kluci jsou loveni." Mlčí, přemýšlí. „Je prostě velký rozdíl poprat se o holku a poprat se pro holku." Lezu z vany v který sedí jeden velký otazník. „Je správný se pro holku poprat, když ji chceš třeba chránit. Když ji někdo ubližuje, nebo ji pomlouvá." Usmál se a vyhrknul. „Nebo když to po mně chce!" A hele rozumbradu, jak mu to pálí. „Správně prcku. A umej si piňďu, slyšíš?" Ticho. Přidám na hlase. „Neslyším!" „No jó porád!"

Za čtrnáct dní se syna ptám na Natálku. „Mě nezajímá. Chodím s Aničkou." To jsou mi novoty. Mám radost. „Fakt?" „Jo, vzala si ode mě lízátko." Jak to mají ty prckové jednoduchý.

A večer ve vaně mi řekl:  o holky se neperu… :-)

.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dlouhý | sobota 16.2.2013 19:47 | karma článku: 24,86 | přečteno: 1680x
  • Další články autora

Jan Dlouhý

naučte se utíkat

Metro bylo poloprázdný a naproti seděl hodně divný chlap. Kymácel se a něco si mrmlal pro sebe. „Není to náhodou takovej ten pošuk?“ zeptal se mě syn. „Není,“ uklidňuju jeho i sebe, ale nepříjemný pocit se rozlézal po celém těle.

10.6.2017 v 21:21 | Karma: 28,45 | Přečteno: 1098x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

jako magor aneb to já v tvým věku

„Čemu se tlemíš!?“ konsternovaně pozoruju svého dvanáctiletého syna. Celý se zalyká, koulej se mu slzy po tváři a sotva popadá dech. Koukne na mě a začne se smát ještě víc. Jako magor. „Vraťte mi syna,“ protáčím panenky k nebi.

27.5.2017 v 21:21 | Karma: 29,62 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

dejme jim to najevo

„Splnila jsem mu všechno. Všechno! A von? Ani neřek, že mě má rád, že prej to je přece jasňačka. Ani kytku mi nekoupil, neobjal mě, nepřekvapil. Dyť von mi ani k vánocům nedal dárek. Jen peníze do obálky ať si koupím něco sama!“

13.5.2017 v 21:21 | Karma: 32,59 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

udělat si radost dámou nebo udělat radost dámě?

Seděla o stoleček dál. Před sebou právě zalitou kávu, nohu přes nohu, a v ruce cigaretu na špičce, se kterou si dlouze hrála než si ji zapálila. Všimla si, že ji delší dobu pozorujuju. Pokývla hlavou na pozdrav a usmála se na mě.

6.5.2017 v 21:21 | Karma: 31,10 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

radši vztyčený prostředníček než němá ignorace pozdravu

„Jak že? Ani slušné pozdravení, jak stav můj, i jméno mé si vyžadují, nedovedeš dát? Ty věru nevíš čeho slušný mrav si žádá? Tedy ztrestám tě!“ Tak tahle replika z Hurvínka mi naskakuje vždy, pokud mi kdokoli neodpoví na pozdrav.

15.4.2017 v 21:21 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Černochová: Česko vydalo na obranu v loňském roce méně, než se čekalo

12. května 2024  22:05,  aktualizováno  22:07

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta hrubého domácího produktu (HDP). České televizi to v...

Průzkum: Největší potenciál oslovit voliče v eurovolbách mají shodně ANO a STAN

12. května 2024  21:10

Největší potenciál oslovit voliče při červnových volbách do Evropského parlamentu mají hnutí ANO a...

Za lov velryb se nestydí. Japonsko povolí odlov dalšího druhu plejtváka

12. května 2024  21:06

Japonsko zařadí plejtváky myšoky na seznam komerčně lovených velryb. Informoval o tom ve čtvrtek...

Putin chce vyměnit ministra obrany. Místo Šojgua navrhl Andreje Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  20:46

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3178x
představte si fotograii, na které je kolotoč.. takový ze starých časů, se zdobenou stříškou, velkými koni, draky a tak, sedí na nich lidé a točí se a záběr je zastaví v pohybu a jsou z nich rozmazané barevné šmouhy.. stojím před kolotočem, zády k němu (černobíle), ne příliš daleko, můžu se kdykoliv otočit, splynout s vířícími barvami, ale dost daleko na to, aby mě ta neosobní rychlost nepohltila.. prý mám na výběr.. říkala to Virginie ;)

dlouhy.jan@email.cz