elesdýčko pod jazyk

Možná to znáte taky. Chcete-li, aby něco zůstalo utajeno, ideálně nějaká pikantnost, nesmíte to říci před dítětem… Je zajímavé, že si děti vždy zapamatují to nejméně vhodné a při nejbližší příležitosti to bez obalu řeknou a použijí proti vám. Byl jsem se synem před obědem na zmrzlině, ale protože se to nemá, řekl jsem synkovi, že je to naše tajemství. Odkýval mi to. Otevřu dveře od bytu a první co zvolá je: „Babí! Byli jsme na zmrzce, ale nemám to říkat.“ Prostě co ví, to jednoznačně řekne. Můžu garantovat, že po dvacetiminutové rozpravě s mým synem, budete vědět o mě a mé rodině všechno.

Můj syn má babičku Evičku. Tedy ona je to babička jeho maminky, tedy je to synova prababička. Přestože jí je přes osmdesát let, je to velmi vitální a sečtělá paní. Učí mého synka spoustě věcí, za které jsem jí povděčen. Třeba nedávno, to když jsme dočetli třetí pokračování o Sovích strážcích, jsme spolu se synkem nastřihali obrázkové pexeso sov. Nejenže je dokázal všechny pojmenovat rodově, ale i druhově ( a přijde mi až neskutečné, že některé i latinsky .. se jako nechci chlubit ). Hned mi bylo jasné, že se to naučil s babičkou Evičkou a jednou na ni bude vzpomínat s láskou a uznáním.

Ale tahle babička je taky co na mysli to na jazyku a taky je trochu jako chodící černá kronika. Občas od ní přijde syn prazvláštně naočkován. Většinou mi stačí několik slov a vím, odkud vítr vane. A tak se dozvídám, jaké má připomínky k mému osobnímu životu, ale má úcta k stáří je v tomhle směru víc než ohleduplná. Přecházím to. Horší to je, pokud přijde nabiflován třeba tímto: „Na fotbal nejdu, tam se kluci mlátí. Nesmím stát pod balkonem, ty padaj. Na skálu nelezu, zabiju se. Do rybníka nejdu, tam se utopím..“ Mě pak nezbývá než společně vyrazit na fotbal, vylézt na nejbližší skálu, udělat bunkr pod balkonem a hodit syna do rybníka. Ani mu pak nemusím připomínat, aby se tím nezapomněl u babičky pochlubit. Taková je moje revolta.

Občas vymýšlím, jak bych babičku zase zvedl ze židle, čím že to zase kazím toho jejího pravnoučka. Většinou jde jen o nějaký slovní nesmysl, ale vím, že se to dozví a bude se čertit. A tak naoko tvrdím, že jedeme tramvají na černo, nalévám synkovi pito a tvrdím mu, že je to pivo plný alkoholu a podobně.

Byli jsme na výletě a po celodenním štrachání po skalách a jeskyních, se na synkovi podepsala únava. A tady přišla má chvíle a plán. Za prvé namotivovat prcka, za druhé pozlobit babičku. V kapse jsem měl ukryté lipo všude známé jako Ovocné čočky. Začal jsem je synkovi dávkovat s dodatkem, že je to elesdýčko, že se dává pod jazyk, a že až se rozpustí, dodá mu energie tolik, že bude mašírovat jako králíček Duracell. Kladl jsem mu na srdce, že o elesdýčku nesmí nikomu říct, protože je to zakázaný. Za chvíli si už sám říkal o další dávku. Mnul jsem si ruce, jak rychle nastoupila závislost.

Po společném víkendu, jsem mu nabalil na cestu ještě pytlík s elesdýčkem a byl zvědav, jak se toho babička zhostí. Jenže ne nadarmo se říká, kdo s čím zachází, tím taky schází. A přišlo to z úúúúplně jiné strany, než bych očekával.

Přijel jsem si vyzvednout syna z družiny. Hned jak mě zmerčila paní družinářka, jindy usměvavá to paní, založíc ruce na prsou, vydala se směrem ke mně rychlým krokem a povídá: „Pane Dlouhý, na slovíčko. Váš syn na vycházce nabízel dětem LSD…“  ááááááááááá...

:-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dlouhý | sobota 10.3.2012 21:02 | karma článku: 28,69 | přečteno: 1669x
  • Další články autora

Jan Dlouhý

naučte se utíkat

Metro bylo poloprázdný a naproti seděl hodně divný chlap. Kymácel se a něco si mrmlal pro sebe. „Není to náhodou takovej ten pošuk?“ zeptal se mě syn. „Není,“ uklidňuju jeho i sebe, ale nepříjemný pocit se rozlézal po celém těle.

10.6.2017 v 21:21 | Karma: 28,45 | Přečteno: 1098x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

jako magor aneb to já v tvým věku

„Čemu se tlemíš!?“ konsternovaně pozoruju svého dvanáctiletého syna. Celý se zalyká, koulej se mu slzy po tváři a sotva popadá dech. Koukne na mě a začne se smát ještě víc. Jako magor. „Vraťte mi syna,“ protáčím panenky k nebi.

27.5.2017 v 21:21 | Karma: 29,62 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

dejme jim to najevo

„Splnila jsem mu všechno. Všechno! A von? Ani neřek, že mě má rád, že prej to je přece jasňačka. Ani kytku mi nekoupil, neobjal mě, nepřekvapil. Dyť von mi ani k vánocům nedal dárek. Jen peníze do obálky ať si koupím něco sama!“

13.5.2017 v 21:21 | Karma: 32,59 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

udělat si radost dámou nebo udělat radost dámě?

Seděla o stoleček dál. Před sebou právě zalitou kávu, nohu přes nohu, a v ruce cigaretu na špičce, se kterou si dlouze hrála než si ji zapálila. Všimla si, že ji delší dobu pozorujuju. Pokývla hlavou na pozdrav a usmála se na mě.

6.5.2017 v 21:21 | Karma: 31,10 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

radši vztyčený prostředníček než němá ignorace pozdravu

„Jak že? Ani slušné pozdravení, jak stav můj, i jméno mé si vyžadují, nedovedeš dát? Ty věru nevíš čeho slušný mrav si žádá? Tedy ztrestám tě!“ Tak tahle replika z Hurvínka mi naskakuje vždy, pokud mi kdokoli neodpoví na pozdrav.

15.4.2017 v 21:21 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

VIDEA TÝDNE: Přehlídka v Moskvě, pohled do černé díry a autobus v řece

12. května 2024  18:52

V Rusku se konala tradiční vojenská přehlídka ke Dni vítězství. Záběry kamer odhalily třeba i to,...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  18:51

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Los Angeles se topí v bezdomovectví. Řešením může být nepodmíněný příjem

12. května 2024  18:44

Los Angeles bylo kdysi dávno vzorem moderního města, kterým se Amerika chlubila. V posledních...

Ukrajina evakuovala čtyři tisíce lidí z Charkovské oblasti, hlásí dva mrtvé

12. května 2024,  aktualizováno  17:49

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3178x
představte si fotograii, na které je kolotoč.. takový ze starých časů, se zdobenou stříškou, velkými koni, draky a tak, sedí na nich lidé a točí se a záběr je zastaví v pohybu a jsou z nich rozmazané barevné šmouhy.. stojím před kolotočem, zády k němu (černobíle), ne příliš daleko, můžu se kdykoliv otočit, splynout s vířícími barvami, ale dost daleko na to, aby mě ta neosobní rychlost nepohltila.. prý mám na výběr.. říkala to Virginie ;)

dlouhy.jan@email.cz