Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Válka Ruska s Ukrajinou podle vojenského analytika "do pěti let"!

Lukáš Visinger , bezpečnostní a vojenský analytik, se vyjádřil k současnému napětí mezi Ruskem a Ukrajinou tak, že Rusko  testuje amerického prezidenta.

Napadne Rusko Ukrajinu? Putin testuje Bidena, Kyjev zbrojí, říká analytik je titulek poměrně obsáhlého rozhovoru s bezpečnostním a vojenským analytikem Lukášem Visingerem. Ten se v něm vyjadřuje k současnému napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Neočekává, že by nyní hrozila válka mezi Ruskem a Ukrajinou o Donbas. V budoucnosti však takový scénář předpokládá.

Ale současně jsem přesvědčen, že Ukrajina, respektive kyjevská administrativa, se pokusí získat kontrolu nad východní Ukrajinou, respektive nad těmi dvěma tzv. lidovými republikami. Tedy že se v horizontu čtyř až pěti let pokusí o nějaké znovudobytí Donbasu,“ předpokládá Visingr. To by podle něj mohlo nastat ve chvíli, kdy ukrajinská armáda získá výrazně větší bojovou sílu. Ukrajina totiž začíná masivně zbrojit a nakupuje vojenskou techniku z řady zdrojů. „Mimo jiné třeba od Turecka kupuje bezpilotní bojové letouny Bayraktar, které se nesmírně osvědčily nad Náhorním Karabachem.“… Turecko by podle analytika mohlo v Donbasu za několik let použít stejný postup, který aplikoval na východní Ukrajině Vladimir Putin. „Turci by mohli poslat svoje neoznačené vojáky s technikou a tvrdili by, že tam nikoho nemají, že to jsou dobrovolníci.“

Nevím kde Visinger bere své vize o tom, že Turecko pomůže Ukrajině dobýt Donbas. To je představa, která zdaleka neodpovídá současnému stavu rusko-tureckých vztahů a pokud by měl takový scénář skutečně nastat, byl by to konflikt, z něhož by mohla být velká válka.  Argumentace vývojem v Arménií a Náhorním Karabachu, kde Turecko pomohlo Ázerbájdžánu, je nepřiměřená. Válka o Donbas, která by podle Visingera měla propuknout do pěti let, by samozřejmě měla zcela jiné parametry. Odehrávala by se na hranicích Ruska a Rusko by nasadilo svou armádu tak, že by ani pomoc údajných „tureckých dobrovolníků“ nestačila. Z pohledu dnešních vztahů Moskvy a Ankary, jejich zájmů v Sýrii, dodávek ruských zbraní Turecku, je angažovanost Turecka na straně Ukrajiny opravdu odvážné tvrzení.

Domnívám se, na základě současné situace na Ukrajině i v Rusku, že pokus Ukrajiny vojensky dobýt Donbas je pomocí lokálního konfliktu omezeného pouze na Donbas, nerealizovatelný. I kdyby Ukrajina zbrojila následujících pět let na plné obrátky, poměr sil mezi Ruskem a Ukrajinou to ve prospěch Ukrajiny nevychýlí. Současně se domnívám, že pokud vojenský analytik vážně uvažuje o rusko-ukrajinské válce o Donbas vyvolané velkým ukrajinským útokem, jako by maloval počátek nové velké války minimálně v Evropě.  Pokud by Ukrajina vážně usilovala o vstup do NATO, takový útok by musel být schválen NATO a samozřejmě USA. Jen z tohoto prostého faktu jasně plyne, že by se nejednalo o žádný „lokální konflikt“. A uvažovat o vojenském dobytí Krymu je ze stejného soudku – žádný „lokální konflikt“, ale velká válka.

Jedinou cestou, jak by Ukrajina mohla získat odtržené území Donbasu pod svou svrchovanost, je mírový proces dohody s Ruskem ve stylu „něco za něco“, minimálně s přiznáním rozsáhlé autonomie Donbasu a jeho „nadstandardních vztahů“ s Ruskem.  Krym je z mého pohledu už nevratná záležitost, o které Rusko s Ukrajinou nikdy jednat nebude.

Považuji Visingerovy projekce budoucího vývoje možného válečného konfliktu na Ukrajině, a to ukrajinským útokem na Donbas „do pěti let“ za minimálně hloupé. Chtěl bych věřit, že v sídle NATO v Bruselu jsou analytici chytřejší a nic takového neplánují. Rusko současnosti totiž není Sovětský svaz před rozpadem roku 1989.

Dovolím si ještě jednu poznámku. Současná pandemie ukázala, že medicína dokáže mnohé a přesto jenom u nás zemřelo mnoho pacientů, kterým ani možnosti současné medicíny nepomohly. Vykládat do médií své názory na počátek možné velké války v Evropě mi v této chvíli přijde jako minimálně "zvláštní". Ano, i válka by mohla být tím, že se vrátíme do "normálu", protože budou lidé umírat na bojištích a ne v nemocnicích. Takový návrat k normálu si však já a doufám že i většina z nás nepřeje. 

Autor: Jan Bartoň | středa 14.4.2021 8:00 | karma článku: 43,23 | přečteno: 7104x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Foltýn nebude cenzurovat

Nová postava boje proti tak zvaným dezinformacím Otakar Foltýn se ujala na půl roku své zkušební doby. Poté se prý ukáže, zda bude jeho služeb zapotřebí či nikoliv. Tak, jak to Foltýn rozjel, nebude.

2.7.2024 v 9:00 | Karma: 30,26 | Přečteno: 644x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Le Penová vyhrála první kolo voleb

Národní sdružení Marine Le Penové zvítězilo v prvním kole voleb do Národního shromáždění Francie. Vládní koalice prezidenta Emmanuela Macrona skončila až třetí za sjednocenou levicí.

1.7.2024 v 11:00 | Karma: 33,45 | Přečteno: 834x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Biden je katastrofa a Trump lže

Titulek shrnuje názory komentátorů televizního duelu Joea Bidena a Donalda Trumpa, kteří sice fandí Bidenovi, ale současně nemohou popřít, že jeho zdravotní stav je pro další výkon funkce prezidenta alarmující.

29.6.2024 v 0:00 | Karma: 28,76 | Přečteno: 731x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Jak dostat „budíka“? Snadno a rychle na kardiologii!

Jsem ve věku, kdy se už hlásí všelijaké zdravotní potíže. Po absolvování holtera- tj. celodenního nošení EKG – bylo jasné, že mne čeká „budík“.

27.6.2024 v 8:00 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1949x | Diskuse| Věda

Jan Bartoň

ODS:Jan Zahradil – sám voják v poli ?

Jan Zahradil se po volbách do europarlamentu vyjádřil již několikrát proti dalšímu angažmá ODS v koalici SPOLU. Říká, že není sám, jen reprezentuje „mlčící členy ODS“.

20.6.2024 v 8:00 | Karma: 26,54 | Přečteno: 715x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Rok podle NCOZ: Šíří se u nás ruské narativy, pro migranty jsme tranzitní země

3. července 2024  6:32

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) vloni zahájila 59 trestních stíhání a obvinila...

Nebylo moudré předtím cestovat kolem světa, odůvodnil Biden svůj výkon v debatě

3. července 2024  6:22

Americký prezident Joe Biden připustil, že jeho výkon v předvolební debatě s Donaldem Trumpem nebyl...

Vláda projedná změny příspěvků na zaměstnávání lidí s postižením

3. července 2024  5:10

Změny příspěvků na zaměstnávání lidí s postižením projedná vláda. Novela zákona o zaměstnanosti by...

Část financí z Ukrajiny může pocházet z organizovaného zločinu, říká šéf NCOZ

3. července 2024

Premium Už téměř šest let vede nejdůležitější policejní útvar v Česku – Národní centrálu proti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2674
  • Celková karma 30,16
  • Průměrná čtenost 2017x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články