Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

"Pokud by Ukrajina vážně usilovala o vstup do NATO, takový útok by musel být schválen NATO a samozřejmě USA."

Takhle to samozřejmě nefunguje, členský stát nemusí nikoho žádat o povolení k osvobození vlastního území. Na druhou stranu, NATO je založené na dobrovolnosti a je na uvážení ostatních členů, jak se budou angažovat.

Podstatná výhoda členství Ukrajiny v alianci by však spočívala v možnosti legálních masivních dodávek zbraní, což by zvrátilo jednostrannou výhodu separatistů, které na zapřenou vyzbrojuje Rusko.

1 0
možnosti
Foto

Řekl bych, že Ukrajina by mohla zbraně masivně nakupovat i bez členství v NATO. :-)

1 0
možnosti
Foto

Situace je taková, že nynější ukrajinská armáda už nemá nic společného s tou z r. 2014. Boji na Donbasu prošlo kolem 300 000 mužů, polovinu armády tvoří veteráni, ta má čtvrt milionu mužů. Ruská převaha je cca 3:1, a to na válku s Ukrajinou už nestačí. Výraznou převahu má Rusko v námořních silách a letectvu. Jenže, jak psal ruský analytik, ukrajinská PVO kontroluje vzdušný prostor a Rusové si nejsou jistí tím, jaké vlastnosti mají jejich systémy. Nepochybují o tom, že jejich letouny by na radarech svítily jako Las Vegas. V případě masivního útoku by Rusům zřejmě nezbývalo nic jiného, než dát ruce pryč. Nemohou otevřeně legálně zasáhnou na území republik, které neuznávají, proti státu, který naopak uznávají. Válka by je vyšla hodně draho po všech stránkách. Navíc Donbas, s partou nevyzpytatelných dobrodruhů v čele, je nepříjemnost i pro ně, pumpují do něho peníze, z existence těch republik nemají žádný užitek a je to jako koule na noze.

5 0
možnosti
VV

Spis bych rekl, ze pokud nestoupne do 5 let cena nafty, zak se Rusko hospodarsky zhrouti.

4 0
možnosti
Foto

A co Česko? My budeme mít za 5 let státní dluh kolem 3,5 bilionů, i když se cena ropy zdvojnásobí.

0 3
možnosti
PB

P87e64t87r 68B62u67r14i14a62n

14. 4. 2021 15:03

Jedinou cestou, jak by Ukrajina mohla získat odtržené území Donbasu pod svou svrchovanost, je mírový proces dohody s Ruskem ve stylu „něco za něco“,

Zdroj: https://janbarton.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=769063

A proč zrovna s Ruskem, když Rusko tvrdí, že s těmi východoukrajinskými enklávami nemá naprosto nic společného? Tak proč o tom třeba nevyjednávat s Argentinou, že?

4 1
možnosti
JN

J15a73n 61N97o57v28á85k

14. 4. 2021 15:16

Protože Ukrajina odmítá s Donbaskými republikami jednat přímo - proto o nich musí jednat s Ruskem jako prostředníkem.

1 3
možnosti
PB

..... mi nejni jasný, jakej šrot si obstarají za 2 miliardy, (resp. za jednu, tu druhou už odklonili na konta předáků) co jim nasypali amíci, a už vůůůbec mi nejni jasný, jak s takovejma početníma stavama a mizernou bojovou (i společenskou) morálkou chtějí vést útočnou válku ?!,- ...... rád bych věřil "vojenskýmu analytikovi" že tam bude nejméně pět járů klid,- i když trvalý klid a mír by mě potěšil víc!

1 3
možnosti
JR

J73a48n 74R32i85c41h61t16e49r

14. 4. 2021 12:48

Můžete žrát, ale nesmíte mlaskat!, říká se.

Dokud Ukrajina nakupovala zemní plyn za dumpingové ceny a trochu kradla, byl klid.

Ovšem když začala krást pomalu víc než nakoupila, Rusové se dožrali, plyn dočasně vypnuli a hnedle byli ti nejhorší na celém světě, neboť nechali mrznout chudáky Ukrajince.

Tehdy se rozkmotřili, Ukrajinci se začali stávat čím dál většími nacionalisty, z válečného zločince Bandery si udělali národního hrdinu a ano, opravdu začali napadat ruskojazyčné obyvatelstvo. A to se pak snadno nechalo vlákat do pasti "samostatné země pod ochranou Ruska".

Bohužel, dokud se Ukrajina nestane demokratickou evropskou zemí, dokud tam budou vládnout malí diktátoři, kteří si budují vlastní malé armády (Azov apod.), dokud bude prolezlá korupcí na úrovni chudé rozvojové země, dokud tam bude bujet brutální nacionalismus, nebude jí pomoci.

To samozřejmě neznamená, že by je svět měl nechat padnout, ale není možné přibírat je do NATO nebo EU. Na to jejich civilizace zkrátka ještě nemá.

13 8
možnosti
SL

Téměř mistrovské překroucení reality. Nevím, zda Vám pogratulovat nebo na Vás plivnout.

7 6
možnosti
VV

Nikita Sergjejevic Chruscov byl sice byvaly politrjuk, ale idiot rozhodne nebyl. U soucasneho cara se to zda byt obracene, a aby ukazal jakou moc ma je ochoten znicit vse na teto planete.

2 6
možnosti
JK

Jakékoliv vyjednávání o území se sociopatem, despotou, je předem ztraceno, on chce vše, ostatní ujednání trhá jakmile za vámi zapadnou dveře. Putin není první svého druhu, co velel údajně neporazitelné armádě, bohužel.

4 2
možnosti
JR

J29a13n 36R66i26c58h57t13e22r

14. 4. 2021 12:33

Úplně stejně můžete označit Erdogana:-)

0 0
možnosti
MV

To je chybná úvaha. Rusko nemůže vést otevřenou válku na území Ukrajiny, protože by byla útočná. Její maximum je hybridní válka. Pouze Ukrajina sama si může dovolit naplno na svém území bojovat a neztratit mezinárodně tvář. Analytik mluvil správně.

9 2
možnosti
ZB

A pak šoupne původní obyvatelstvo do svého Gulagu? Tu hybridní válku vedou díky Rusům kteří tam leta žijí. :-/

0 1
možnosti
MA

A já si zase myslím, že Donbas, Donětsk a Krym budou první oblasti o které Rusko přijde až se bude rozpadat. Takže hotovou věc a navěky bych to rozhodně neviděl.

Taky nevěřím na dohody s Ruskem... kdyby měla ukrajina rozum, tak to možná udělá stejně hybridně jako předtím Rusko...

Být ukrajinci, tak se zamřeím na plnému přistoupení k západu, zatnutí zubů a ekonomický růst. Až se bude ukrajincům dařit 2x lépe než těm nikým neuznaným rozvráceným republikám, bude se chtít většina obyvatesltva připojit zpět...

Ale to chce tvrdou represivní tajnou službu, která zamete s každým kriminálníkem a ruským špehem. Pořádný demokratický soudní systém a pořádné demokratické zákony.

Pak nemá Rusko se svou hybrydní válkou nejmenší šanci. Muselo by se buď natvrdo odkopat a začíst vést tu regulérní, a nebo se stáhnout z oblasti a přijmout fakt, že na to už ekonomicky a politicky nemá.

7 7
možnosti
JR

J26a94n 37R45i81c18h25t23e78r

14. 4. 2021 12:32

"tvrdá represiviní tajná služba" a "demokratický soudní systém" nejdou dohromady. Ukrajina je tuším 128. ze 180 posuzovaných států v míře korupce, v čele státu jsou samí oligarchové... tam opravdu nějaký právní stát nemá šanci.

4 0
možnosti
  • Počet článků 2656
  • Celková karma 31,79
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články