Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak dostat „budíka“? Snadno a rychle na kardiologii!

Jsem ve věku, kdy se už hlásí všelijaké zdravotní potíže. Po absolvování holtera- tj. celodenního nošení EKG – bylo jasné, že mne čeká „budík“.

Slýcháváme všelijaké zkazky o nedobrém fungování našeho zdravotnictví. Rozhodně existuje hodně věcí ke zlepšení, zejména v oblasti dostupnosti léků. Jsme teď totiž „závisláci“ – většina běžných léků se vyrábí v Asii a tak tu náhle není to či ono, penicilinem počínaje a srdečními stimulanty konče. Rád se však s vámi podělím o naprosto jinou zkušenost – implantaci srdečního stimulantu, kterému se říká „budík“. V tomto případě to jde skutečně raz dva.

Asi před půl rokem jsem vyrazil se ženou na túru, která nás zavedla na hřeben Hvozdu – hraničního kopce v Lužických horách s Německem. Z české strany je tam docela krpál a já ho najednou nemohl zvládnout. Po dlouhých minutách jsem nakonec na vrchol dorazil, ale s únavou, kterou jsem už dlouho nezažil. Moje paní mě nutila tak dlouho k doktorovi, až jsem nakonec šel. I moje praktická lékařka dnes umí natočit EKG a dokonce ví, jak má správné EKG vypadat (to už samo sebou není!). Po absolvování EKG vyšetření mi navrhla právě holtera a v listopadu loňského roku jsem toto vyšetření absolvoval. V nemocnici jsem dostal krabičku na krk a tato „krabička“ měří EKG po dobu 24 hodin. Výsledky dostane do rukou odborník a ten zhodnotí, jak srdce pracuje.

Mezitím jsem si na doporučení mé praktické lékařky sehnal kardiologa a výsledky holtera jsem s ním konzultoval. Ještě jsem u něho absolvoval zátěžové testy s tím, že zatím to na „budíka“ nevypadá. Vyslovil ale dost důležitou větu – doporučuji do 5 měsíců holterové vyšetření opakovat. Uběhlo to jako voda a opět jsem absolvoval holtera a tentokrát už mi volali z nemocnice – máme výsledky, je tam nález! To druhé měření dopadlo tak, že můj kardiolog otočil o sto osmdesát stupňů. Moje srdce vyžaduje stimulátor a to ihned.

Během třech týdnů mi zajistil operaci v uznávaném kardiologickém středisku blízko mého bydliště. Vlastní zákrok je pozoruhodně rychlý a zajímavý. Pokud si přinesete předoperační výsledky rozborů krve a moči, udělají vám srdeční echo, které popíše, v jakém stavu se vaše srdíčko nachází. U mne to bylo naštěstí docela dobré, pouze – jak říkají doktoři – nefungovala „elektrika“. Druhý den vás připraví na vlastní zákrok a ten se provádí s lokální anestezií v místě, kam operatér uloží „budíka“ – krabičku o velikosti krabičky od sirek. Pak vám za stálého vědomí zavedou do srdce drátky, které umístí tak, že skončí v srdečním svalu a pak nastává zřejmě nejdůležitější fáze operace – jeden odborník na EKG vám stále sleduje srdeční aktivitu a spolu s operatérem „ladí“ polohu drátků v srdečním svalu. Padají slova jako „pět voltů“., impedance 1200, a tato fáze v mém případě trvala asi 30 minul.

Operatér s vámi po celou dobu udržuje mluvený kontakt kromě chvilek, kdy vám mluvit zakáže, aby prošel plícemi. Nakonec je „budík“ zašit pod kůži a musíte téměř 24 hodin zůstat na lůžku a nehýbat zejména tou rukou, která je budíku blíže. Když to vydržíte – co jiného vám zbývá – dostaví se „technik“ – v mém případě technička, která zkontroluje nastavení budíku. A názorně mi ukázala, když budíka vypne, že se mi okamžitě začne motat hlava z důvodu slabé činnosti srdečního svalu bez budíka.

Osoby s implantovaným „budíkem“ se musí vyhýbat kontrolním rámům na letištích nebo na některých úřadech, protože by pole z rámu mohlo vyřadit stimulátor z provozu. A je toho docela dost, na co si musí osoba s budíkem dávat pozor. To je cena za to, že vám srdíčko zase tluče správně.

Během doby do implantace „budíka“ mi několikrát měřili tlak krve a ten byl stále kolem 150/90, ačkoliv jsem dlouhodobě před tím měl klidový tlak jako podle předpisu 120/80. Během operace jsem měl stále 140/90, a po operaci, když začal fungovat budík, jsem měl zase asi 125/85. Konzultoval jsem to v nemocnici s ošetřující lékařkou a ta připustila, že pokud srdce nepracuje úplně optimálně, může na to organismus reagovat zúžením tepen ,tj. vyšším tlakem krve tak, aby byly životně důležité orgány včetně mozku, správně zásobovány krví.

Co říci závěrem? Dnešní kardiologie umí doslova „zázraky“ na počkání. Navíc dnešní stimulanty dokáží srdeční rytmus monitorovat a pokud srdce pracuje samo tak jak má, do jeho aktivity nezasahují. Do práce se pouští jenom tehdy, když „elektrika“ srdce nefunguje optimálně. Baterky by mě měly vydržet snad až 10 let a výměna probíhá relativně rychle – několik hodin.

Prostě zázrak!

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 27.6.2024 8:00 | karma článku: 31,39 | přečteno: 1927x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Biden je katastrofa a Trump lže

Titulek shrnuje názory komentátorů televizního duelu Joea Bidena a Donalda Trumpa, kteří sice fandí Bidenovi, ale současně nemohou popřít, že jeho zdravotní stav je pro další výkon funkce prezidenta alarmující.

29.6.2024 v 0:00 | Karma: 25,60 | Přečteno: 495x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

ODS:Jan Zahradil – sám voják v poli ?

Jan Zahradil se po volbách do europarlamentu vyjádřil již několikrát proti dalšímu angažmá ODS v koalici SPOLU. Říká, že není sám, jen reprezentuje „mlčící členy ODS“.

20.6.2024 v 8:00 | Karma: 26,53 | Přečteno: 703x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Mírová konference o Ukrajině skončila bez hmatatelného výsledku

Podle výsledků konference se zdá, že skončila s více než nedostatečnými výsledky. Byla zamýšlena jako diplomatický nátlak na Rusko a skončila bez podstatných výsledků nejen pro Ukrajinu, ale i pro Západ.

17.6.2024 v 8:00 | Karma: 28,10 | Přečteno: 640x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

ODS – kam kráčíš, Petře Fialo?

Obsáhlý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou na iDnes.cz ukázal plasticky způsob myšlení pana předsedy. Opozice v eurovolbách neposílila a ODS pojede dál ve SPOLU.

12.6.2024 v 9:00 | Karma: 33,28 | Přečteno: 954x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Eurovolby: Jenom 37 % pro vládní strany!

Volby do europarlamentu skončily pro strany vládní koalice propadákem. Je zřejmé, že se efekt politiky „Antibabiš“ naprosto vyčerpal a zejména koalice SPOLU a Piráti musí přijít s něčím jiným.

10.6.2024 v 8:31 | Karma: 39,56 | Přečteno: 3341x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2672
  • Celková karma 29,97
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články