Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko napadlo Ukrajinu z velmocenských důvodů

Zdražení základních energetických surovin – plynu a ropy – je jedním z důsledků protiruských sankcí. Budeme muset šetřit a hledat alternativní řešení. Je to ale důsledek, nikoliv příčina války na Ukrajině.

Aston se ve svém úvodníku zabývá důsledky zdražení energií a všímá si toho, že téměř polovina respondentů ankety v médiích uvažuje o nutnosti šetřit na energiích. A za podstatný považuji tento Astonův názor: To, co nás čeká, je ale do značné míry důsledek dlouhodobě sebevražedné energetické politiky. Vzývání občasných zdrojů energie doprovázené zahubením jaderné energetiky a prokletím uhlí nevyhnutelně vedlo k závislosti na Rusku. A naopak, kdyby toho nebylo, Putin by si netroufl provokovat Západ přepadením Ukrajiny. Toto ví každý, kdo o věci jen maličko něco ví – a teď se po něm chce, aby kvůli tomu mrzl.

S tímto názorem, mnou zdůrazněným, se naprosto neztotožňuji. Závislost EU na ruském plynu není vůbec žádným impulsem pro ruskou agresi na Ukrajině. K té by došlo i kdyby Rusko do Evropy neposílalo plyn žádný a ostatně toto je scénář do roku 2030 téměř jistý. I kdyby EU dokázala zcela eliminovat závislost na ruském plynu, bude závislá na plynu z arabských zemí a USA.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu proto, že se rozhodlo Ukrajinu jako samostatný stát zlikvidovat. Plány Ukrajiny na vstup do NATO a EU (kde už má pootevřená dvířka) Rusku „nevoněly“. Pokud na Ukrajině vládl proruský prezident, bylo všechno z ruského pohledu v pořádku. Po svržení proruského Viktora Janukovyče využilo Rusko bezvládí a anektovalo Krym. V současné době už Rusko hovoří ústy ministra zahraničí o tom, že dnes okupovaná území Ukrajiny budou v dohledné době rovněž anektována, tj. připojena k Rusku.

Přepadení Ukrajiny proto není důsledkem závislosti EU na ruském plynu a došlo by k němu i kdyby EU žádný ruský plyn neodebírala. Rusko ukazuje svaly z jiného důvodu, a to proto, že je jadernou mocností s počtem jaderných zbraní na úrovni USA. Před ruskou invazí na Ukrajinu dalo Rusko ultimátum, že Ukrajina nebude v NATO a bude „neutrální“. O této variantě Západ na čele s USA nechtěl vůbec jednat a generální tajemník NATO Stoltenberg mnohokrát vyjádřil podporu Ukrajině s tím, že každý stát se může svobodně rozhodnout, zda do NATO vstoupí.

Toto, a nikoliv závislost na ruském plynu je příčinou ruské agrese. Ruský plyn je jen jeden s politických nástrojů Ruska k „usměrňování“ politiky EU.  Fakticky je na tom Rusko z hlediska příjmů za plyn dokonce lépe než před invazí, protože za méně plynu dostává téměř stejné platby v důsledku růstu ceny plynu.

Obávám se, že nelze vůbec ignorovat ruské výhrůžky nasazením jaderných zbraní. Kdyby snad Ukrajina využila zbraně dodané ze Západu k ostřelování ruského vnitrozemí – už jsem viděl mapy kam by rakety s doletem 300 km mohly zamířit – Rusko má kromě masivního bombardování ukrajinských měst „tradičními“ zbraněmi v záloze i taktické jaderné zbraně, které by mohlo nasadit proti ukrajinské armádě. A to je další tlak na západní politiky – řada z nich ,možná i včetně  Joea Bidena , si to uvědomuje. Právě těmto politikům se hanlivě a opovržlivě říká novodobí „Mnichované“. A o tom, že řada čtenářů asi ani netuší, že má Rusko jaderné zbraně, svědčí jejich názory. NATO by mělo na Rusko zaútočit a zahnat Rusko až na Čukotku. A pokud už čtenář ví, že má Rusko jaderné zbraně, jsou „nefunkční“.

Válka na Ukrajině tak nemá pro Ukrajinu dobré řešení. Rusko okupované uzemí neopustí, a naopak hrozí postupem na Charkov. Před několika dny spolu telefonicky jednali americký a ruský ministr zahraničí. Právě jednáním mezi Ruskem a USA by bylo možné dosáhnout dohody, která ovšem bude pro Ukrajinu vždy znamenat územní ztráty, a to současné ukrajinské vedení není ochotné připustit. Pokud se ukáže, že Ukrajina ani po dodávkách zbraní ze Západu není schopná dobýt dnes Ruskem okupovaná území, bude muset na jednání dříve nebo později dojít.

Autor: Jan Bartoň | úterý 2.8.2022 8:00 | karma článku: 30,80 | přečteno: 1019x
  • Další články autora

Jan Bartoň

ODS:Jan Zahradil – sám voják v poli ?

Jan Zahradil se po volbách do europarlamentu vyjádřil již několikrát proti dalšímu angažmá ODS v koalici SPOLU. Říká, že není sám, jen reprezentuje „mlčící členy ODS“.

20.6.2024 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 676x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Mírová konference o Ukrajině skončila bez hmatatelného výsledku

Podle výsledků konference se zdá, že skončila s více než nedostatečnými výsledky. Byla zamýšlena jako diplomatický nátlak na Rusko a skončila bez podstatných výsledků nejen pro Ukrajinu, ale i pro Západ.

17.6.2024 v 8:00 | Karma: 27,99 | Přečteno: 636x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

ODS – kam kráčíš, Petře Fialo?

Obsáhlý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou na iDnes.cz ukázal plasticky způsob myšlení pana předsedy. Opozice v eurovolbách neposílila a ODS pojede dál ve SPOLU.

12.6.2024 v 9:00 | Karma: 33,21 | Přečteno: 939x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Eurovolby: Jenom 37 % pro vládní strany!

Volby do europarlamentu skončily pro strany vládní koalice propadákem. Je zřejmé, že se efekt politiky „Antibabiš“ naprosto vyčerpal a zejména koalice SPOLU a Piráti musí přijít s něčím jiným.

10.6.2024 v 8:31 | Karma: 39,56 | Přečteno: 3337x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU: Musíme zachránit klima – za každou cenu!

Volby do europarlamentu se konají v atmosféře „důsledného prosazování politiky záchrany klimatu“, a každý, kdo s touto politikou nesouhlasí je populista nebo pravicový extremista.

7.6.2024 v 8:30 | Karma: 29,54 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

V Těšíně sčítají škody po bouři. Stromy padaly i na hroby, poškozeno jich je 150

26. června 2024  13:35

Koupaliště a sportovní areál v Českém Těšíně jsou po velmi silné bouřce, která zasáhla region v...

Proč nestíháte schvalování atentátu? Ficova vláda kritizuje českou policii

26. června 2024  12:01,  aktualizováno  13:34

Úřad slovenské vlády dnes vyjádřil znepokojení nad tím, že výroky schvalující květnový atentát na...

Otočte se, ať nikdo nevidí ten váš nástroj zkázy, řekli strážníci nahému muži

26. června 2024  13:29

Nahý jen s ponožkami na nohou, aby mu asi nebyla zima od země, se minulý týden producíroval...

Kriminalita v Česku meziročně klesla, přibylo ale vražd a znásilnění

26. června 2024  13:25

Počet zahájených trestních řízení proti fyzickým osobám loni meziročně klesl zhruba o 700 na 197...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2670
  • Celková karma 30,06
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články